Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Základní chyby při užívání léků. Neděláte je náhodou také? Mohou vás i ohrozit na životě!

Umíte správně zacházet s léky?
18. ledna 2024 | 06:00

Nedoužíváte, co máte předepsané? Občas tabletku zapomenete polknout? Nebo při tom množství, které do těla dostáváte, ani netušíte, jak na sebe jednotlivé látky reagují? Otázky právě tohoto druhu jsme směřovaly na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Doporučení číslo jedna zní – před zahájením každé léčby si důkladně pročtěte příbalový leták. „Právě v tom může být mimo jiné také uvedeno, v jakých případech je potřeba léčbu přerušit (například při výskytu nějakého nežádoucího účinku), u jiných léčiv naopak může být zase zdůrazněno, že bez porady s lékařem není možné medikaci vysazovat nebo přerušovat. Chybou určitě je léčba jiných členů rodiny léky, které byly předepsány jiné osobě a zůstaly doma v zásobě,“ varuje Mgr. Gréta Rakašová ze SÚKL.

VIDEO: Chřipka a nachlazení v těhotenství. Víte, které léky můžete užívat?

Video se připravuje ...
Chřipka a nachlazení v těhotenství. Víte které léky můžete užívat? • VIDEO: Videohub

Skladujete je správně?

U takzvaně hromadně vyráběných léků, kam patří většina léčivých přípravků, které dostanete v lékárně, jsou podmínky uchovávání uvedeny nejen na obalu, ale také v příbalové informaci. Údaje je možné rovněž dohledat v databázi léčivých přípravků SÚKL na internetu. Léky byste měli uchovávat v původním obalu, aby nedošlo k záměně s jiným léčivým přípravkem, a také kvůli době použitelnosti – ta je právě uvedena na krabičce. U individuálně dělaných léků, které jsou pro pacienta připravovány v lékárně, jsou údaje o uchovávání uvedeny na obale. Veškeré informace ale sdělí i lékárník. Zvýšenou pozornost je nutné věnovat tekutým přípravkům – sirupům, suspenzím určeným nejmenším, které obsahují antibiotika. Obvykle jsou naředěné před vydáním v lékárně, protože mají omezenou stabilitu, a tím také účinnost a bezpečnost. Na obalu takového léku je vždy uvedeno, při jaké teplotě se má naředěný přípravek uchovávat a jak dlouho po naředění se smí používat. Nejčastěji se uchovává v chladničce.

Zvláštní způsob skladování (taky v ledničce) má třeba i inzulin. Při nedodržení předepsané teploty může docházet k rozkladu léčivé látky, což může vyvolat alergickou reakci. Ta se projeví vyrážkou, ale třeba i život ohrožujícím anafylaktickým šokem. Nesprávné skladování léků může vést k poklesu obsahu léčivé látky, a tím pádem i ke snížení nebo úplnému vymizení účinnosti. Léčivé přípravky by měly být uchovávány mimo dosah dětí i domácích zvířat.  

Kde poradí s kombinacemi?

Některé lékárny mají vlastní poradenskou činnost zaměřenou na lékové interakce (vzájemné fungování léčiv). Díky takzvanému sdílenému lékovému záznamu pacienta může ošetřující lékař nahlížet do evidence všech léků na předpis, které byly pacientovi předepsány, případně vydány. „Náhled je také umožněn lékárníkům v okamžiku, kdy budou pacientovi lék na předpis vydávat, a lékařům zdravotní záchranné služby či klinickým farmaceutům. Právě zpřístupnění těchto informací oprávněným zdravotnickým pracovníkům může předejít nežádoucím lékovým interakcím a případnému dublování léků,“ říká Mgr. Gréta Rakašová ze SÚKL. Lékový záznam, tedy přehled o všech předepsaných a vydaných lécích, je k dispozici i pacientovi ve webové či mobilní aplikaci eRecept.

Přeháníte to s dávkováním?

Některé léky jsou určené jen ke krátkodobému užívání, ale vy na doporučení nedbáte a berete je delší dobu – jde třeba o medikamenty na bolest. Můžou zvyšovat riziko krvácení do zažívacího ústrojí a stát za potížemi s játry, ledvinami nebo za poruchou krvetvorby. „U některých léků také hrozí závislost, jde kupříkladu o medikamenty na spaní nebo léčiva ze skupiny benzodiazepinů, které se používají ke krátkodobé léčbě úzkostných poruch,“ vysvětluje odbornice ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Mějte na paměti

Nesprávné užívání léčiv nebo jejich úplné vysazení můžou vést k nedoléčení nemoci nebo i výskytu nežádoucích účinků. O tom, jestli se budou různé léky navzájem ovlivňovat, se vždy poraďte přímo u lékaře, který vystavuje nový recept. Zmiňte se i o užívání doplňků stravy. Některé si s léčivými přípravky nemusí rozumět. Jde kupříkladu o třezalku tečkovanou, jinan dvoulaločný (ginkgo). Problémové bývají ale i některé potraviny, například grapefruitový džus.  

Když si zapomenete vzít svůj lék, třeba i opakovaně, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře nebo lékárníka. Zrovna tak zamiřte k odborníkovi, když se projeví jakýkoli nežádoucí účinek. Mezi nejzávažnější projevy předávkování patří poruchy vědomí, abnormální chování, křeč, poruchy srdečního rytmu, poruchy dýchání, silné zvracení, průjem, krvácení a další. Když se vyskytne podezření na otravu léky, je na místě konzultace s Toxikologickým informačním střediskem. Nespotřebované nebo prošlé léky mají být vráceny do lékárny. Do koše nepatří. 

Autor: kač
Video se připravuje ...