Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smutný příběh: Chlapec (5) čeká, až se mu zvětší nádor, aby ho mohli operovat

Harveyova rodina se vyrovnává s těžkou situací, kdy má jejich pětiletý syn nádor na mozku, který nejde vyoperovat.
7. července 2014 | 14:30

Pětiletý Harvey Hawkins má na mozku nádor který ho dlouhodobě ohrožuje na životě. Bohužel lékaři ho nemůžou vyjmout, musí počkat, než ještě trochu povyroste. 

Neustálý strach a nejistota jsou pocity, které posledních několik měsíců provází hlavně rodiče pětiletého Harveyho, kterému roste nádor na mozku. Ohrožuje ho na zdraví, ale lékaři ho zatím nejsou schopni chirurgicky vyjmout. Statečný chlapeček tedy žije s tikající bombou ve své hlavě, která mu během vteřiny může vybuchnout.

Milující matka Anita Hawkinsová říká: „Pořád očekáváme to nejhorší co může přijít. Je třeba s tím počítat,“. Dodává jak moc náročné to je vidět své dítě v takovém stavu a nebýt schopna mu nějak pomoct. Můžou pouze čekat. „Je to hrozné. Do skutečně nebezpečné, smrtelné velikosti, může dorůst zítra, nebo třeba za dvacet let, nikdo neví," stýská si žena.

Malý Harvey čeká, až se mu v mozku zvětší nádor natolik, aby mu jej lékaři mohli vyoperovat.
Autor: Profimedia.cz

Stálé nebezpečí z neznáma

Neustálé zvětšování nádoru je nebezpečné hned z několika důvodů. Může například zamezit přístupu životně důležitých tekutin do mozku, nebo způsobit prasknutí lebky. Navíc existuje hrozba nezvratného poškození mozku, stejně tak může nádor chlapce zabít, pokud nebude vyjmut včas. Na první pohled byste však nepoznali, že je chlapeček nějak nemocný. Chová se a vypadá normálně, stejně jako ostatní děti. 

Harveyho má jeho lékař stále na očích a na rentgen hlavy chodí jednou na šest měsíců. Ve chvíli, kdy se objeví něco znepokojujícího na chování chlapce, jeho rodiče ho ihned berou do nemocnice. 

Rodina Harveyho Hawkinse.
Autor: Profimedia.cz

Bolestné čekání 

Lékaři na nádor přišli před zhruba šesti měsíci, kdy chlapec začal zvracet. Velikost cysty je 9 milimetrů, což je normální velikost u dospělých lidí. Nádor se ale nachází na takovém místě, kde není možné ho v tuto chvíli operovat. 

„Snažíme se to vytěsnit z hlavy a žít normální život, ale bohužel to moc nejde. Je to realita," říká matka. Děsí se tak každé další prohlídky, kde jim doktor sdělí chlapcův stav. Operace může přijít ze dne na den, aniž by se na to nějak připravili. Pro rodiče je toto čekání ale skutečně bolestné. 

Autor: maš