Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina jim vzala prsa, přesto se cítí sexy a nafotily kampaň v plavkách

30. května 2014 | 11:24

„Kdo říká, že potřebujete dvě prsa?“ zní slogan projektu finských designérů, který nese název  Monokini 2.0 a podporuje ženy po masektomii, tedy odebrání prsu.

Projekt Monokini 2.0 ke kterému finští designéři Katriina Haikala a Vilma Metteri vytvořili kolekci speciálních plavek, má za cíl přehodnotit pohled na ženskou krásu a fyzický vzhled. Podporuje tak ženy, které prodělaly masektomii, při níž jim byla odebrána prsa.

Projekt Monokini 2.0
Autor: Pinja Valja/facebook monokini 2.0
Nový pohled na ženskou krásu

Rakovina prsu a jejich následné odstranění, je velice aktuální otázkou. Jedná se o jedno z nejrozšířenějších nádorových onemocnění, které ve valné většině postihuje ženy, ale ani u mužů není úplnou vzácností. V loňském roce na nebezpečí tohoto onemocnění poukázala herečka Angelina Jolie, když podstoupila preventivní oboustrannou masektomii.

Zatímco mnoho žen po masektomii zvolí, stejně jako tato hollywoodská kráska, rekonstrukci prsou a silikonové implantáty, jiné se rozhodnou přijmout své tělo v jeho nové podobě. „Snažíme se rozšířit pojem o tom, co je krásné. A právě to je důvod, proč jsme navrhli tuto kolekci plavek. Inspirovala nás jedna z našich modelek, Elina Halttunen, která nás před dvěma lety kontaktovala s nápadem na tento projekt,“ říká návrhářka Katriina Haikala. „Elina přišla o jeden prs před deseti lety a rozhodla se nejít potom na rekonstrukci, ale přijmout své tělo v jeho nové podobě. Jsme ohromeni její odvahou,“ vypráví designérka příběh jedné z deseti žen, které se jako modelky podílely na projektu.

Projekt Monokini 2.0
Autor: Pinja Valja/facebook monokini 2.0
Projekt zahájil revoluci

„Nechci se skrývat, nechci přestat sportovat a chodit plavat a nechci být nucena nosit na veřejnosti nějaké protézy nebo podstupovat plastické operace. Chci se svobodně rozhodovat a tento projekt mi tu možnost dává,“ vypráví důvod toho, proč se rozhodla projekt podpořit jedna z modelek Kristina.

Každý z deseti modelů je jiný, všechny jsou ale inspirovány plavkami zvanými monokini, které v 60. letech vytvořil designér Rudi Gernreich. Ten svými plavkami odhalujícími obě prsa rozpoutal opravdovou revoluci. „Jeho monokini poukazovaly na měnící se kulturu společnosti, byly o svobodě a emancipaci a toho chceme dosáhnout i my,“ říká druhá polovina návrhářského dua Vilma Metteri.