Castoreum: Anální žlázy bobra s příchutí malin
Představíte si pod označením „přírodní aroma“ vůni malin nebo pravou vanilku? Asi vás nenapadlo, že pod tímto nevinným označení se může skrývat látka Castoreum, která se získává z bobřích žláz, které jsou umístěny u řitního otvoru. Tuto zajímavou přísadu můžete najít v alkoholických nápojích, žvýkačkách, jogurtech, zmrzlinách, pudincích i omáčkách. Aby toho nebylo málo, Castoreum najdete například i v parfémech.
Karmín: Rozdrcení brouci skvěle barví
Další přísadou ve vašich oblíbených marmeládách, sladkostech, instantních potravinách a vlastně všem, co má krásnou červenou barvu, je Karmín s označením E120. Barvivo se získává jako extrakt ze sušených rozdrcených těl samiček brouka Nopálovce karmínového, které musejí být navíc oplodněné, aby v sobě měly barviva co nejvíce.
Šelak: Výkaly pro větší lesk
Sáhnete v supermarketu po krásně naleštěném ovoci a milujete lesklé barevné želé bonbóny? Pak společně s oblíbenou pochutinou jíte výměšky hmyzu, který se jmenuje červec lakový. Výkaly brouka označeny kódem E904 najdete nejen na ovoci a ve sladkostech, ale také v sušeném ovoci, oříšcích a zrnkové kávě. A protože šelak dodává opravdu krásný lesk, je přísadou i v lécích nebo voscích na auta.
Propylenglykol: Do jídla i nemrznoucí směsi
Najdete jej pod označením E1520 a používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor i zvláčňující látka. Pochutnat si na něm můžete v popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, sekaném kokosu i čokoládách. A protože chrání před zamrznutím, používá se i do nemrznoucích směsí nebo zubních past.
Krásně měkká žvýkačka, ze které se vyfukují nádherné pevné bubliny, to je sen každého dítka. Jenže proč je ta žvýkačka tak báječná? Je to díky Lanolinu s označením E913. Jedná se o vosk v tuhém stavu nebo olej v kapalném stavu získávaný z ovčí vlny. Lanolin se mnohem častěji než v potravinářství, používá v kosmetice.
Vyzina: Sušené rybí měchýře ve zlatavém moku
Jestli se smějete nad pročítáním etikety některého piva či vína, když vidíte, že může obsahovat stopy korýšů a ryb, pak věřte, že tomu tak opravdu je. V pivovarnictví i vinařství se totiž používá zajímavá přísada s názvem Vyzina. Jedná se o látku, která je získávána ze sušených rybích měchýřů a používá se k proměně živých kvasinek do formy gelu. Dříve se tato „pochutina“ používala i u dezertů a ovocných želé.
Jak se dělá med? Zjednodušeně se vlastně jedná o včelí zvratky zrající v plástvích. Včely totiž ukládají nektar z květů ve zvláštně uzpůsobeném orgánu, kde k němu přidávají vlastní enzymy a pak tuto směs vyvrhují.