Castoreum: Anální žlázy bobra s příchutí malin
Představíte si pod označením „přírodní aroma“ vůni malin nebo pravou vanilku? Asi vás nenapadlo, že pod tímto nevinným označení se může skrývat látka Castoreum, která se získává z bobřích žláz, které jsou umístěny u řitního otvoru. Tuto zajímavou přísadu můžete najít v alkoholických nápojích, žvýkačkách, jogurtech, zmrzlinách, pudincích i omáčkách. Aby toho nebylo málo, Castoreum najdete například i v parfémech.
Karmín: Rozdrcení brouci skvěle barví
Další přísadou ve vašich oblíbených marmeládách, sladkostech, instantních potravinách a vlastně všem, co má krásnou červenou barvu, je Karmín s označením E120. Barvivo se získává jako extrakt ze sušených rozdrcených těl samiček brouka Nopálovce karmínového, které musejí být navíc oplodněné, aby v sobě měly barviva co nejvíce.
Šelak: Výkaly pro větší lesk
Sáhnete v supermarketu po krásně naleštěném ovoci a milujete lesklé barevné želé bonbóny? Pak společně s oblíbenou pochutinou jíte výměšky hmyzu, který se jmenuje červec lakový. Výkaly brouka označeny kódem E904 najdete nejen na ovoci a ve sladkostech, ale také v sušeném ovoci, oříšcích a zrnkové kávě. A protože šelak dodává opravdu krásný lesk, je přísadou i v lécích nebo voscích na auta.
Propylenglykol: Do jídla i nemrznoucí směsi
Najdete jej pod označením E1520 a používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor i zvláčňující látka. Pochutnat si na něm můžete v popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, sekaném kokosu i čokoládách. A protože chrání před zamrznutím, používá se i do nemrznoucích směsí nebo zubních past.
Lanolin: Ovčí olej ve žvýkačce
Krásně měkká žvýkačka, ze které se vyfukují nádherné pevné bubliny, to je sen každého dítka. Jenže proč je ta žvýkačka tak báječná? Je to díky Lanolinu s označením E913. Jedná se o vosk v tuhém stavu nebo olej v kapalném stavu získávaný z ovčí vlny. Lanolin se mnohem častěji než v potravinářství, používá v kosmetice.
Vyzina: Sušené rybí měchýře ve zlatavém moku
Jestli se smějete nad pročítáním etikety některého piva či vína, když vidíte, že může obsahovat stopy korýšů a ryb, pak věřte, že tomu tak opravdu je. V pivovarnictví i vinařství se totiž používá zajímavá přísada s názvem Vyzina. Jedná se o látku, která je získávána ze sušených rybích měchýřů a používá se k proměně živých kvasinek do formy gelu. Dříve se tato „pochutina“ používala i u dezertů a ovocných želé.
Med: Včelí zvratky pro zdraví
Jak se dělá med? Zjednodušeně se vlastně jedná o včelí zvratky zrající v plástvích. Včely totiž ukládají nektar z květů ve zvláštně uzpůsobeném orgánu, kde k němu přidávají vlastní enzymy a pak tuto směs vyvrhují.