Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte rakovinu? Vezměte si paralen, slyšel šokovaný muž

Zoufalý Jiří Merhaut v dílně svého obchodu, který musel kvůli nemoci zavřít. Muž nepřestává doufat, že se peníze na jeho léčbu najdou.
22. listopadu 2010 | 12:51

Drahou biologickou léčbu nikomu neupíráme, tvrdili zástupci zdravotních pojišťoven minulý týden v reakci na to, že nemocnicím docházejí peníze a odmítají léčit pacienty s rakovinou. Jenže někteří pacienti to vidí jinak. Jako třeba Jiří Merhaut (56) z Litvínova.

Máte rakovinu ledvin a nadledvinek! V pokročilém stadiu. Takový verdikt se dozvěděl před měsícem Jiří Merhaut. Lékaři mu šmahem vzali naději na vyléčení. Účinnou biologickou léčbu zamítli. Je prý pro něj drahá a zbytečná.

S tím vším se těžko vyrovnává táta tří dětí a děda čtyř vnoučat. Dcera Michaela (32) Blesk kontaktovala po článku, že v odvětví onkologické léčby nejsou peníze a že její otec je jedním z postižených. „Lékařka v Mostě mi napsala, že bych se měl jít léčit do Chomutova, ale konzultovala to s nimi a sdělila mi, že mě léčit nemůžou, protože tam mají do konce roku vyčerpané peníze,“ řekl smutně muž.

Biologická léčba je totiž velmi nákladná, v některých případech se náklady vyšplhají až na sto tisíc korun měsíčně. Lékařka tedy pana Merhauta poslala na pracoviště klinické onkologie v Ústí nad Labem Krajské zdravotní, a.s. „Biologická terapie neschválena,“ napsala mu do lékařské zprávy a navrhla jinou, »levnější« paliativní terapii v Chomutově s ohledem na to, že jeho onemocnění prý není léčitelné. Při teplotě doporučila paralen.

Paliativní léčba
Cílem paliativní léčby je zachování kvality života nemocných, u kterých již byly vyčerpány možnosti vlastní protinádorové léčby.

Zpráva z chomutovské nemocnice: Biologická terapie neschválena. Odeslán k paliativní imunoterapii.
Autor: Blesk - Helena Lacinová

Zpráva z chomutovské nemocnice: Biologická terapie neschválena.
Odeslán k paliativní imunoterapii.

„Celý život pracuji, nemarodil jsem, a když potřebuji léčbu, nejsou na ni peníze,“ zoufá si Merhaut. Jiný lékař mu prý řekl s tím, že svá slova případně zapře, že jeho léčba by byla příliš drahá a nikdo by ji nezaplatil. „V pondělí jsem byl na prvních injekcích v Chomutově. Třeba mě budou léčit jimi a po Novém roce peníze mít budou,“ doufá Merhaut.

Kam se obrátit o pomoc

Pokud se pacientovi zdá, že ho lékař neléčí správně, měl by si stěžovat u provozovatele nemocnice nebo rovnou kontaktovat Českou lékařskou komoru. „Jestliže lékař pacientovi sdělí, že na jeho léčbu nejsou peníze, měl by vše konzultovat se svou zdravotní pojišťovnou,“ tvrdí předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Co na to říkají zúčastněné strany

Nemocnice Chomutov: Pacienta léčíme odpovídajícím způsobem
Na dotaz Blesku, jak je nyní pan Merhaut léčen, řekl mluvčí nemocnice Jiří Vondra: „Pacient je v současné době léčen odpovídajícím způsobem, konkrétně imunoterapeutickou léčbou, která je nasazována jako předstupeň léčby biologické.“ Také rozhodně popřel, že by pacientovi jejich zdravotnický personál řekl, že nemůže být léčen, protože na jeho léčbu nejsou peníze.

VZP: Léčbu žádnému pacientovi neodpíráme
Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka dostane každý pacient i tu nejnákladnější péči, když ji potřebuje. „Nestane se, že by pacient nebyl léčen nebo že by mu z naší strany byla léčba zamítnuta.“ Podotkl, že nemocnice mohou léčbu hradit z tzv. paušálu a uspořit peníze jinde

Autor: lac, ida, lenak