Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Léky na rakovinu jen pro půlku pacientů

Moderní léčbu dostává podle onkologů například jen asi 60 procent žen s rakovinou prsu.
12. listopadu 2010 | 12:31

Lékaři se kvůli nedostatku financí dostali do zoufalé situace, která je i v rozporu s jejich přísahou. Musí třídit pacienty s rakovinou: Někdo moderní a účinné léky dostane, a někdo ne! Včera odborníci poprvé přiznali, že lidé s nádorovým onemocněním nejsou v Česku léčeni tak, jak by měli být.

Za nejmodernější protinádorové léky se v Česku ročně utratí asi 2,2 miliardy korun, ale nedostanou je všichni, kdo je potřebují. „Pokud by byla moderní biologická léčba ordinována všem, činily by roční náklady téměř šest miliard korun,“ řekl předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Moderní léčbu proto dostává podle onkologů například jen asi 60 procent žen s rakovinou prsu. U rakoviny tlustého střeva a konečníku je dostupná jen pro polovinu pacientů. „Například nejmodernější lék Bevacizumab, který léčí nádory prsu, už dnes ženám nemůžeme dávat,“ řekla Blesku primářka onkologie Jana Prausová z Fakultní nemocnice Motol. Pokud však onkolog nepředepíše biologickou léčbu pacientovi, který ji potřebuje, hrozí mu trestní stíhání. Když ji předepíše, hrozí zadlužení nemocnice.

Toto dilema, potvrzované lékaři z praxe, popírá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). I tu nejnákladnější péči prý dostane každý pacient, který ji potřebuje. „Nestane se, že by pacient nebyl léčen nebo že by mu z naší strany byla léčba zamítnuta,“ tvrdí ředitel VZP Pavel Horák. A nemocnice prý můžou ušetřit jinde. „Třeba zrušit některá lůžka nebo léčit rakovinu jiným způsobem, například ozařováním a chemoterapií,“ dodal Horák. Biologická léčba je v některých případech však mnohem účinnější. Vyjde ovšem zhruba na sto tisíc měsíčně!

Česká onkologická společnost chce, aby zdravotní pojišťovny znovu dávaly peníze konkrétně na každého pacienta. Od letoška se totiž financování změnilo, je nastaven paušál, do kterého se musí počet pacientů vejít.

V Česku je ročně zjištěno 70 000 nových pacientů s rakovinou, zemře 28 000, celkem v zemi žije 430 000 lidí, kteří rakovinu měli nebo mají.

VÝZVA
Máte vy, pacienti, jinou zkušenost? Odmítli vás někde léčit nebo vám nepředepsali vaše léky a zdůvodňovali to nedostatkem peněz? Napište nám na online@blesk.cz.
Autor: ČTK, ida, lenak