Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina tlustého střeva: Děsivá statistika, Češi vedou

Nepodceňujte příznaky jako je nadýmání, křeče, střídání zácpy a průjmu. Včasná diagnóza vám může zachránit život.
13. dubna 2010 | 13:30

Každý rok u nás lékaři zachytí asi 8300 nových pacientů s touto smrtící nemocí. Pro více než polovinu z nich je tato nemoc smrtelná. Muži drží smutné prvenství. Češky jsou na 8. – 9. místě celosvětového žebříčku.

Ve srovnání s jinými státy je výskyt tohoto onemocnění u našich mužů dokonce nejvyšší na světě.

Hrozivá čísla varují. Ročně u nás této nemoci podlehne přibližně čtyři a půl tisíce Čechů. Proč? Bojí se pacienti vyšetření? Nechtějí překročit nějaká tabu? Zbytečné váhání  může stát život!

Jakou roli tedy hraje prevence?

„Je to nejdůležitější krok v péči o možného pacienta s diagnózou rakoviny tlustého střeva,“ vysvětluje primářka radioterapeuticko-onkologického oddělení FN Motol Jana Prausová a dodává: „Prevence vede k prodloužení života nemocného a může zajistit i jeho úplné vyléčení.“

Musí člověk s rakovinou tlustého střeva umřít?

NE: Je-li odhalena v časných stadiích, vyléčí se až 95 % pacientů.

Nepodceňujte příznaky jako je nadýmání, křeče, střídání zácpy a průjmu. Včasná diagnóza vám může zachránit život.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Nepodceňujte křeče a nadýmání.
Mohou signalizovat vážné onemocnění střev.

Způsobuje rakovinu střev především pití alkoholu?

NE: Hlavním rizikovým faktorem jsou špatné stravovací návyky – strava bohatá na tuky. Také kouření zvyšuje riziko, zvětšuje totiž polypy. Ale větší míra konzumace alkoholu (2 panáky nebo 4 dcl vína denně) zvyšuje riziko rakoviny o 25 %.

Existuje vyšetření, které by nemoc včas odhalilo?

ANO: Jmenuje se kolonoskopie. Při té lékař prohlédne celé tlusté střevo a může dokonce odstranit polypy, ze kterých by mohla rakovina vzniknout. Po 55. roce věku může člověk o toto vyšetření požádat svého lékaře, hradí jej pojišťovna! Seznam akreditovaných pracovišť je na www.kolorektum. cz.

Bolí kolonoskopie?

NE: Je to vyšetření vnitřní části tlustého střeva přes konečník. Zkušený gastroenterolog dokáže nepříjemné pocity zmírnit na únosnou mez,“ tvrdí MUDr. Jiří Pešina z občanského sdružení Onkomaják.

Měli bychom jít k lékaři, když objevíme krev ve stolici?

ANO: Ale dřív! Vždyť existují preventivní programy pro lidi, kteří nemají žádné potíže. „Lidé ve věku 50–54 let mají 1x ročně nárok na test skrytého krvácení ve stolici u svého praktického lékaře, starší lidé si pak mohou vybrat mezi testem na skryté krvácení ve stolici 1x za 2 roky nebo kolonoskopií 1x za 10 let,“ říká doktor Pešina.

Pozná člověk na sobě, že mu v těle bují rakovina tlustého střeva?

ANO: Ale nesmí podcenit příznaky (střídání zácpy a průjmu, krev ve stolici, nadýmání, křeče) a jít hned k lékaři „Víc než 50 % pacientů přichází na vyšetření už s pokročilou formou rakoviny tlustého střeva a konečníku,“ potvrzuje důležitost prevence doktor Pešina.

Modrá trubička znázorňuje kolonoskop, který dokáže střevo vyšetřit po celé jeho délce
Autor: Infografika kolorektum,.cz, zdroj National Cancer Institute

Modrá trubička znázorňuje kolonoskop,
který dokáže střevo vyšetřit po celé jeho délce.

Osvětová cesta po Česku

Střevotour 2010

Víte, že po městech naší republiky putuje obrovská maketa tlustého střeva? Jde totiž o osvětovou kampaň zacílenou na prevenci rakoviny tlustého střeva. Zde se lidé dozvědí vše o tomto onemocnění včetně informací, které nemocnice vyšetření střev provádějí.

Kde můžete na Střevotour narazit? Od 19. do 25. dubna bude maketa k vidění v paláci Flóra v Praze, poté se přesune do Brna, Pardubic, Olomouce, Hořovic a Berouna. Do konce roku 2011 bude maketa jezdit i po dalších městech republiky.

Autor: ida