V dalším díle seriálu Blesku odkrýváme 10 mýtů právě o potravinách – nosičích i zabijácích rakoviny. Možná vás překvapí, kolik pravdy na nich je…
1) Buřty na ohni jsou nebezpečné
Něco na tom je! Potraviny připravené na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni mohou být karcinogenní. Červené maso a uzeniny navíc obsahují škodlivé dusitany.
2) Alkohol nemá na rakovinu vliv
Omyl! Nadměrná konzumace alkoholu může vést k rakovině jícnu, hrtanu, tlustého střeva a prsu. Už 25g alkoholu denně (4 dcl vína, 2 panáky nebo 2 desetistupňové piva) zvyšuje riziko až o 25%!
3) Jídlo ohřáté v mikrovlnce způsobuje rakovinu
Něco na tom je! Škodlivé mikrovlnné záření bylo prokázáno, ale ve velmi malém množství. Každopádně zelenina ohřátá v mikrovlnce ztrácí veškeré živiny.
4) Z jablka se nemá okrajovat slupka
Pravda! Obsahuje totiž vitaminy a látky chránící před rakovinou. Jablko ale vždycky umyjte. Pesticidy v postřicích naopak opravdu k rakovině mohou přispět.
5) Konzervy způsobují rakovinu
Něco na tom je! Částečně nebezpečné jsou. Kromě vysokého obsahu tuku, v sobě mají hodně soli, která obecně zdraví neprospívá.
6) Hlavička česneku týdně je dobrá prevence
Pravda! Česnek totiž obsahuje látky, které zpomalují dělení buněk a ochraňují buňky před působením volných radikálů.
7) Kořeněné jídlo vede k rakovině
Omyl! Například kurkuma nebo lněné semínko naopak působí jako prevence tlustého střeva.
8) Čočka, hrách, rýže a sója chrání před rakovinou
Pravda! Obsahují inositol, což je látka chránící organismus před rakovinným bujením.
9) Pití horkých nápojů způsobuje rakovinu
Něco na tom je! Teplé nápoje dělají tkáň jícnu citlivější na karcinogeny, které vdechujeme z ovzduší.
10) Karotenoidy jsou prospěšné, ale obsahuje je jen mrkev
Omyl! Zelí, kapusta, brokolice, květák, růžičková kapusta, cibule a pórek ho mají téměř stejné množství.