Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Rakovina: 10 pověr o potravinách

Slupka je na jablku to nejzdravější. Naučte se jí neokrajovat sobě ani dětem
10. dubna 2010 | 06:04

Určitě už jste někdy slyšeli: Nejez to! Budeš mít rakovinu! Může mít ale opravdu nějaké jídlo takovou moc?

V dalším díle seriálu Blesku odkrýváme 10 mýtů právě o potravinách – nosičích i zabijácích rakoviny. Možná vás překvapí, kolik pravdy na nich je…

1) Buřty na ohni jsou nebezpečné

Něco na tom je! Potraviny připravené na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni mohou být karcinogenní. Červené maso a uzeniny navíc obsahují škodlivé dusitany.

2) Alkohol nemá na rakovinu vliv

Omyl! Nadměrná konzumace alkoholu může vést k rakovině jícnu, hrtanu, tlustého střeva a prsu. Už 25g alkoholu denně (4 dcl vína, 2 panáky nebo 2 desetistupňové piva) zvyšuje riziko až o 25%!

3) Jídlo ohřáté v mikrovlnce způsobuje rakovinu

Něco na tom je! Škodlivé mikrovlnné záření bylo prokázáno, ale ve velmi malém množství. Každopádně zelenina ohřátá v mikrovlnce ztrácí veškeré živiny.

4) Z jablka se nemá okrajovat slupka

Pravda! Obsahuje totiž vitaminy a látky chránící před rakovinou. Jablko ale vždycky umyjte. Pesticidy v postřicích naopak opravdu k rakovině mohou přispět.

5) Konzervy způsobují rakovinu

Něco na tom je! Částečně nebezpečné jsou. Kromě vysokého obsahu tuku, v sobě mají hodně soli, která obecně zdraví neprospívá.

6) Hlavička česneku týdně je dobrá prevence

Pravda! Česnek totiž obsahuje látky, které zpomalují dělení buněk a ochraňují buňky před působením volných radikálů.

7) Kořeněné jídlo vede k rakovině

Omyl! Například kurkuma nebo lněné semínko naopak působí jako prevence tlustého střeva.

8) Čočka, hrách, rýže a sója chrání před rakovinou

Pravda! Obsahují inositol, což je látka chránící organismus před rakovinným bujením.

9) Pití horkých nápojů způsobuje rakovinu

Něco na tom je! Teplé nápoje dělají tkáň jícnu citlivější na karcinogeny, které vdechujeme z ovzduší.

10) Karotenoidy jsou prospěšné, ale obsahuje je jen mrkev

Omyl! Zelí, kapusta, brokolice, květák, růžičková kapusta, cibule a pórek ho mají téměř stejné množství.

Autor: jip