Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina: Je na vině antikoncepce?

Užívání antikoncpčních pilulek je dnes u mladých dívek běžné.
12. dubna 2010 | 08:45

Polovina žen v plodném věku se chrání proti početí některou z metod hormonální antikoncepce. Ovšem za to, že se nemusí bát nechtěného těhotenství, platí i zdravotními riziky. Patří mezi ně i to, že máte vyšší šanci onemocnět rakovinou?

Zvyšuje hormonální antikoncepce riziko vzniku rakoviny?

NE: Odborné studie ukazují, že v případě rakoviny děložní sliznice a vaječníků se riziko snižuje. Kromě toho pilulky snižují riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Kladný účinek je tím větší, čím déle antikoncepci užíváte.
ANO: V případě rakoviny prsu je riziko lehce zvýšené a pokud ji užíváte po 40. roku věku, pak stoupá. Pokud je nádor v prsu již diagnostikován, musí se hormonální antikoncepce ihned vysadit.

Je prokázáno, že rakovinou onemocní víc ženy, kteréantikoncepci užívaly?

ANO: Ovšem uvádí se, že to je hlavně proto, že ženy, které ji užívají, jsou pravidelně kontrolovány gynekologem a proto se na nemoc přijde častěji a dříve, než kdyby kontrolovány nebyly. Díky tomu, že se na to přijde v raném stadiu.

Patří mezi rizikové faktory hormonální léčba po přechodu?

ANO: Již několikrát byl zveřejněn názor onkologů, kteří tvrdí, že hormonální substituční léčba a rakovina prsu má přímou souvislost.

Mohu rakovinu prsu odhalit?

ANO: Každá žena by měla provádět samovyšetření prsů a při pochybnostech se poradit s lékařem či požádat o sonografické či mamologické vyšetření. Pojišťovny ho hradí většinou od 45 let a to jednou za dva roky, pokud si ho budete platit, pak stojí kolem 500 Kč.

Je přímá úměra mezi věkem a zdravotními riziky?

ANO: Ženy po čtyřicítce by měly zvážit, zda je pro ně hormonální antikoncepce tím pravým řešením a probrat případná rizika s gynekologem. Podle statistik je vyšší výskyt rakoviny prsu u žen, kterým je nad 45 a užívají antikoncepci.

Autor: vyr, oj