Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úmrtnost na rakovinu prsu ve střední Evropě vzrůstá!

Samovyšetření je nejdůležitější prvencí před rakovinou prsu
12. srpna 2010 | 11:26

Smrt, která je zapříčiněná rakovinou prsu, v Evropě v posledních dvaceti letech v průměru o pětinu klesla. Avšak tato statistika se bohužel netýká i středu Evropy. Tam zůstává úmrtnost stabilní a v některých případech i roste.

Vědci zkoumali vývoj daného ukazatele ve třiceti evropských zemích mezi lety 1989 a 2006. Největší pokles - o plných 45 procent - zaznamenali na Islandu. Na druhém místě je Británie, kterou vědci pro potřeby studie rozdělili na Anglii a Wales - tam nastal pokles o 35 procent, Severní Irsko (29) a Skotsko (30 procent).

Špatná prevence i vyšetření

"Na druhém konci spektra, ve středoevropských zemích, souvisí malý pokles nebo pokračující zvyšování úmrtnosti na rakovinu prsu se slabým, většinou neorganizovaným screeningem, nízkým počtem mamografů, pomalým zaváděním protirakovinných léků a tím, že náklady na zdravotnictví jsou pod evropským průměrem," píše se ve studii.

Vědci ale poznamenávají, že i v některých zemích, kde jsou výdaje na zdravotnictví poměrně vysoké a systematické preventivní vyšetřování prsou i léčba je na dobré úrovni, byl pokles menší, než v jaký by se mohlo doufat. Ve Francii tak pokles činil 11, ve Finsku 12 a ve Švédsku 16 procent.

Tento týden Evropská komise oznámila, že v zemích Evropské unie je každoročně odhaleno kolem tři sta padesáti tisíc nových případů rakoviny prsu a kolem sto třiceti tisíc žen jí nakonec podlehne.

Zvýšená mortalita je i v Česku

V Česku stoupl počet odhalených onemocnění po zavedení národního screeningového programu, který funguje od roku 2002, ze zhruba čtyř tisíc ročně až na současných šest tisíc. Tedy o dva tisíce případů více! Každý rok na tuto zákeřnou nemoc v naší zemi umírá v průměru tisíc osm set žen.

Více pacientek ale přežije. Přispívá k tomu fakt, že téměř tři čtvrtiny onemocnění je ve screeningu odhaleno v časném stadiu, kdy je lze vyléčit. Šanci pacientek zvýšila také moderní biologická léčba ve specializovaných centrech.

Autor: ČTK, amp