Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Senzace: Lékaři objevili lék na rakovinu!

Pohled na rakovinnou buňku pod mikroskopem
17. září 2010 | 06:39

Už žádná rakovina! To slibují britští vědci, kteří dali nemocným novou naději. Podařilo se jim rozklíčovat gen, jenž tuto zákeřnou nemoc způsobuje, a pracují na novém superléku, který by měl rakovinu vymýtit ze světa. Tento objev je podle vědců natolik senzační, že ho srovnávají s objevením penicilinu!

Zázračný lék se skrývá pod označením PLX4032. Podle slov svých objevitelů využívá genetických informací k tomu, aby zničil potencionální nádorové buňky. A právě díky tomu se může například jen počet lidí s rakovinou kůže snížit až o 80 procent!

Nyní vědci doufají, že se jim podaří využít podobný genetický kód na všechny typy rakoviny, které existují. „Na vývoji léku se podílel i český onkolog, doktor Igor Pužanov, momentálně pracující ve Spojených státech,“ sdělil Blesku onkolog Tomáš Büchler z Thomayerovy nemocnice.

Vyrobí se nový lék

„Je to pozoruhodný moment,“ nechal se slyšet profesor Mark Stratton, který je zároveň i vedoucím výzkumu. „Jsme v konečné fázi toho, abychom pochopili, co konkrétně rakovinu způsobuje. Zároveň máme vysokou šanci k tomu, abychom odhalili jakýkoliv druh rakoviny, rozluštili její mutaci a nalezli na ni vhodný lék,“ dodal.

Z výzkumu vyplynulo, že každé rakovinové onemocnění způsobují jednotlivé mutace genů. A výhodou nového léku PLX4032 je, že se na nemocné buňky zaměří a zničí je. „Je to začátek osobní medicíny, něčeho nového,“ prohlásil o objevu americký lékař Paul Chapman.

Onkolog Tomáš Büchler o léku: Zabírá jen u poloviny pacientů

Český onkolog nadšení vědců nesdílí. „Problémem je, že v průběhu léčby dochází k dalším mutacím rakovinných buněk, ty se nakonec stanou vůči lékům odolné. Ani cílená léčba nevede k úplnému vyléčení,“ sdělil Tomáš Büchler Blesku.

„Nový lék měl v klinických studiích výborný účinek u pacientů s rakovinou kůže, ale funguje jen u necelé poloviny z nich – u těch, jejichž nádorové buňky nesou mutaci v genu zvaném BRAF,“ dodal.

Autor: INT, vk, ida