Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čokoláda jako recept na zdraví i krásu

11. října 2009 | 17:59

Kdo miluje čokoládu, mlsá lahůdku starou několik tisíc let. Objevili ji jihoameričtí indiáni a do Evropy ji přivezl Kolumbus. Díky ní můžete být i zdravější a krásnější.

Už jen vyslovení slova čokoláda ve většině lidí vyvolává příjemný pocit. Evokuje vynikající lahodnou chuť, nenahraditelné aroma a pocit pohody. Odedávna totiž pití nebo konzumace čokolády představovala pro každého něco výjimečného, povzbuzujícího a relaxačního. Klidně můžete čokoládové mlsání přirovnat k obřadu spojenému s pitím kávy nebo dobrého čaje. Zkrátka s něčím, co ve vás navozuje pozitivní pocity všeho druhu...

Už jen vyslovení slova čokoláda ve většině lidí vyvolává příjemný pocit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kardiaci, dejte si čokoládu
Kardiologové zjistili, že čokoláda je jednou z potravin, které pomáhají chránit srdce. Chemické látky nazývané flavonoidy, které čokoláda obsahuje, totiž působí jako velmi účinné antioxidanty. Navíc zpomalují vznik tak zvaného „zlého“ cholesterolu (LDL cholesterolu). Když pravidelně mlsáte kvalitní hořkou čokoládu, zároveň se ve vašem těle zvyšuje hladina „hodného“ cholesterolu. „Zmíněné flavonoidy působí příznivě na oběhový systém - dostávají se do krve a neutralizují v těle molekuly kyslíku – to jsou ty známé a často všude zmiňované volné radikály, které velmi škodí buňkám,“ vysvětluje MUDr. Petr Vomělka z Centra pro výživu v Praze.

Historie čokolády

Jako první ocenili báječnou chuť čokolády Aztékové asi před 4 tisíci lety. Objevili totiž kakaovník a z jeho bobů začali vyrábět nápoj. Neznali cukr, a tak jej dochucovali zázvorem nebo chilli kořením. Když Kolumbus a později další dobyvatelé přivezli boby do Evropy, stala se z čokolády luxusní dobrota, kterou si dopřávaly jen nejvyšší vrstvy společnosti. Mléčná čokoláda má původ ve Švýcarsku: v roce 1576 přidal Daniel Peter do kakaové směsi mléko.

Přínosy čokolády:

- obsahuje chemické látky, které působí jako účinné antioxidanty

- jsou v ní rostlinné substance, které zvyšují počet takzvaných T buněk, podporujících funkci imunitního systému

- má vysoký obsah důležitého hořčíku

- předchází kardiovaskulárních onemocněním

- má povzbuzující účinky (její součástí je theobromin, který působí podobně jako kofein)
- obsahuje serotonin, nazývaný hormon štěstí

- kakao v čokoládě snižuje tvorbu látek vyvolávajících stres – adrenalinu a noradrenalinu

- zevně zpevňuje pleť a vyživuje ji, čistí a hydratuje

- dodává energii

- obsahuje vitaminy

- snižuje riziko rakoviny kůže a oddaluje stárnutí

- při vdechování vůně čokolády stoupá v těle imunoglobin, který zvyšuje odolnost organismu

Čokoládová masáž je stále žádanější
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

NAŠE RADA

Nedoporučuje se častěji jíst větší množství čokolády (více než pětinu 100gramové tabulky denně). Je totiž velmi kalorická, takže byste mohli citelně přibírat na váze. Závislosti se však bát nemusíte. Abyste ji skutečně získali, museli byste denně „zbaštit“ více než dvě stě čokoládových tabulek.

Mléčnou, nebo hořkou?

Pokud chcete, aby se pro vás čokoláda stala nejen lahůdkou, ale i zdravou potravinou, vybírejte tu s vysokým procentem kakaa. Tedy hořkou, tmavou, nejlepší je se sedmdesáti a více procenty. Taková pochoutka prý dokonce podle amerických vědců snižuje riziko rakoviny kůže a oddaluje stárnutí. „Producenti čokoládových lahůdek pro vylepšení chuti a odstranění trpkosti zbavují čokoládu nejcennějších flavonoidů. Bohužel tím ničí její zdravotní hodnotu,“ říká MUDr. Vomělka.

Pozor!
Spojení s mlékem čokoládě ubírá na jejích antioxidačních účincích. Jinak řečeno, když jíte mléčnou čokoládu nebo hořkou zapíjíte mlékem, neděláte kromě příjmu kalorií pro své zdraví nic zvlášť užitečného.

Čokoládová krása
Čokoláda je velmi žádanou ingrediencí také v kosmetickém průmyslu. Díky obsahu vzácných tuků, olejů, vitaminů, aminokyselin a polyfenolů pomáhá vyhlazovat pokožku, zbavovat se strií, omezovat celulitidu a podobně. V kosmetických salonech jsou stále žádanější čokoládové zábaly, masáže nebo koupele. Před vlastní masáží nebo zábalem vám peelingem vyhladí celé tělo a po nanesení čokoládové masky vás zabalí do igelitu. Čokoládové relaxování si můžete vychutnávat ve všech lepších krášlicích centrech. Ceny se pohybují od 200 do 2000 Kč. Čokoláda se přimíchává nejen do kosmetických krémů a podobně, ale je i součástí některých parfémů.

NÁŠ TIP

Maska z čokolády
V lékárně si kupte léčivý kaolin. Dvě lžíce smíchejte s 1 lžičkou kakaa a 2 až 3 lžícemi pomerančové šťávy do krému. Vzniklou masku si naneste na důkladně očištěný obličej, nechte působit 10 minut a poté smyjte vlažnou vodou. Můžete ji použít i jako zábal na ruce.

Čokoládová lázeň
Ohřejte jeden litr mléka a přidejte 1 lžičku kakaa a 4 lžíce medu. Vše dobře promíchejte, dokud se suroviny nerozpustí. Na závěr přidejte asi 6 kapek vanilkového oleje (není nutný) a směs nalijte směs do vany. Relaxujte v ní 20 minut.

Zkuste čokoládovou pleťovou masku
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Silvie Risová