Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Masáž vás nastartuje!

Archív
19. července 2009 | 05:00

Konečně přišla vytoužená letní tepla, ze kterých je člověk ale unavený a po celodenním běhání po rozpáleném městě také náležitě rozlámaný. Není proto nic lepšího než se nechat hýčkat rukama zkušených masérů. Masáž vám nejenže pročistí tělo od škodlivých látek, ale pomáhá i psychické vyrovnanosti a spokojenosti.

Pod pojmem masáž si většina lidí představí tu "klasickou" – nahé tělo na masážním stole, nad ním masér, který týrá namožené svaly. Dnešní trh ale nabízí mnohem více možností, z nichž některé jsou i příjemnější a v některých ohledech i účinnější.

Klasická masáž (švédská, sportovní)

U nás patří mezi nejznámější. Poprvé byla popsána kolem roku 1830 a od té doby se těší velké popularitě. Je založena na různých druzích hnětení a tření zad, nohou, krku a rukou. Je účinná při bolestech zad a svalů, pomáhá léčit nespavost. Je také jediná, na kterou většina zdravotních pojišťoven přispívá. Ale jít na ni musíte zase jen do zdravotnického zařízení a maximální výše příspěvku od pojišťovny je 500 korun za rok.

Cena: kolem 300 Kč/60 min., délka záleží na tom, jak velkou část těla chcete masírovat

Shiatsu

Shiatsu patří mezi jednu z mála masáží, při které člověk může zůstat oblečený, a navíc je vhodná i pro těhotné ženy. Podobně jako reiki pracuje s energií, tentokrát ale pomáhá odblokovat energetické dráhy uvnitř těla. Těchto meridiánů, jak se energetickým drahám říká, je celkem 26 a délka masáže záleží na tom, kolik jich chcete povzbudit k lepší činnosti. Má blahodárné účinky zejména při léčení závislostí všeho druhu, vysazení antidepresiv a pomáhá při obezitě.

Cena: od 400 Kč/60 min., nezapomeňte si s sebou volné bavlněné kalhoty a tričko!

Baňkování

Tato metoda je stará několik tisíc let a její popularita roste. Horký vzduch ve skleněné baňce přiložené na tělo způsobí podtlak a ta se na tělo přisaje. Příjemný je jak pohyb přisáté baňky po kůži, tak i řada umístěných baněk vedle sebe. Baňkováním se léčí především problémy kloubů včetně revmatismu a bolesti zad – zlepšuje totiž prokrvení a celkově působí i na nervový systém. Jen pozor na křečové žíly nebo otevřené či hnisající rány. Tam by spíš uškodila.

Cena: od 150 Kč/30 min., víc nebývá potřeba Reiki Reiki (z japonského rei: životodárný a ki: energie)

Reiki

Reiki (z japonského rei: životodárný a ki: energie) je metoda stará víc než 4000 let. Její princip je založen na tom, že kolem nás je spousta energie, která se díky masérovi, jenž funguje jako přenašeč, dostane do vašeho těla a působí tak blahodárně nejen na harmonii jednotlivých vnitřních orgánů, ale i vaší mysli. A ač to zní skoro šarlatánsky, účinky jsou lékařsky prověřeny. Je vhodná například při rekonvalescenci po operaci a už po první masáži jsou viditelné výsledky.

Cena: od 300 korun/ 30 min., často ji ale nabízejí levněji jako doplněk klasické masáže

Lymfatická masáž

Lymfatický systém se podobá tomu krevnímu. Pohyb lymfy, která zajišťuje například imunitní systém (zvětšené krční lymfatické žlázy signalizují zánět) a pročišťování těla, ale závisí na našem pohybu – nemá žádnou pumpu, jakou je srdce. Pokud tedy máte sedavé zaměstnání a ve volném čase příliš nesportujete, je pro vás ideální. A dámy, pozor! Kromě zlepšení imunity, odplavení škodlivin a přebytečné vody z těla skvěle pomáhá také proti celulitidě!

Cena: od 300 Kč/30 min.

Reflexní masáž

Na první pohled je to jen hnětení chodidel, zkušenější vám ji ale vroucně doporučí. Je nejen příjemná, ale na chodidlech jsou navíc akupunkturní body snad ke všem lidským orgánům. Správná stimulace vám zlepší práci jater, ledvin ale třeba i slinivky. Musí ji však za každých okolností provádět odborník!

Cena: od 400 Kč/60 min., většinou ale postačí délka kolem 20 minut

Medová masáž

Zní to neuvěřitelně, ale med umí zázraky. Masáž se provádí nanesením podél páteře a "přilepováním" a "odlepováním" zkušených rukou. Zlepšuje krevní oběh, působí proti alergiím, revmatu, léčí žaludek (kromě vředů) a střeva, bolesti hlavy, nespavost, menstruační problémy. Vyhnout by se jí měli lidé s ekzémem, alergií na med nebo nádorem. Těm medové látky proudící celým tělem mohou způsobit metastázy.

Cena: od 150 Kč/20 min., většinou trvá déle

Autor: Jana Chmelíková