Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Sex během menstruace. Proč byste si ho měla dopřát a na co si dát pozor?

Proč je sex během menstruace dobrý nápad?
11. července 2024 | 06:00

Sex během menstruace patří k tématům, o kterých se ve společnosti příliš nemluví. Vše je dáno velmi intimní povahou celého aktu i stereotypem ve společnosti, který praví, že během menstruace bychom se neměly sexu oddávat. Jak ale na milování během menstruace nahlížejí odborníci? A opravdu bychom se měli na několik dnů zříct sexu, jen kvůli estetické záležitosti?

Ať už se během menstruace oddáváte sólovému nebo partnerskému sexu, v obou případech se můžete těšit z opravdu silného vyvrcholení. „Při orgasmu se uvolňuje mnoho hormonů, které způsobují potěšení a zlepšují náladu. Kromě toho působí jako ‚lék‘ na menstruační křeče, bolest hlavy, nespavost a další symptomy, které doprovází menstruaci,“ říká gynekoložka Sekhonová pro Well and Good.

VIDEO: Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly • VIDEO: Videohub

Ve společnosti také panují domněnky, že menstruační sex zkracuje délku mensesu. „V tomto ohledu ale nebylo provedeno dostatečné množství klinických studií, které by tuto teorii potvrdily,“ prozrazuje sexuální koučka Sarah D‘Andreaová. Další výhodou menstruačního sexu je skutečnost, že partneři nepotřebují lubrikační gel. „Spousta žen nemá mnoho přirozené lubrikační tekutiny. Pokud tedy máte menstruaci, stává se menstruační krev náhradou za lubrikační gel,“ dodává D‘Andreaová.

Opatrnost je na místě

Partneři by neměli při sexu při menstruaci zapomínat na to, že menstruační krev může při nechráněném sexuálním styku fungovat jako přenašeč pohlavních chorob. Web Very Well Health upozorňuje, že při nechráněném sexu během menstruace je vysoké riziko přenosu HIV nebo hepatitidy. Změny v pochvě během menstruace také mohou způsobit, že žena je náchylnější k infekcím. Pokud se tedy rozhodnete pro menstruační sex, rozhodně nezapomeňte na kondom.

Výhody sexu při menstruaci

1.     Pomoc proti menstruačním křečím: menstruační bolesti vznikají v důsledku stahování dělohy za účelem uvolnění výstelky. Při orgasmu se děje to samé. Díky tomu děloze pomůžete a na chvíli si od bolestí odpočinete. Navíc sex spouští uvolňování endorfinů, díky kterým se cítíte dobře a nemyslíte na nepohodlí, které menstruace přináší.

2.     Zkrácení menstruace: Svalové kontrakce, které probíhají během orgasmu urychlí vyplavení děložního obsahu. Tím se perioda může zkrátit.

3.     Zvýšená lubrikace: Menstruační krev je účinný přírodní lubrikant, tudíž nemusíte používat další lubrikační přípravky.

4.     Úleva od bolestí hlavy: Až polovina žen trpí během menstruace bolestí hlavy. Pamatujte, že orgasmus může velmi dobře zafungovat jako téměř zázračné analgetikum.

Tip redakce…

Pokud partner s menstruačním sexem souhlasí, vyplatí se, když postel pokryjete tmavým ručníkem. Díky tomu ochráníte ložní prádlo od menstruační krve. Stejně tak je výhodné, když se s partnerem přesunete do sprchy, kde menstruační krvácení splyne s kapkami vody.

V případě, že se silného krvácení stále obáváte, vyčkejte na tzv. light days, tedy dny, kdy je menstruace slabší. Podle odborníků nastávají light days zhruba po třetím až čtvrtém dnu menstruování.

Autor: Monika Vráblíková
Klíčová slova: menstruace, sex, vztahy, hygiena, láska
Diskuse ke článku
.
Související články