Středa 7. srpna 2024
Svátek slaví Lada, zítra Soběslav
Polojasno, déšť 29°C

První pomoc při poštípání hmyzem: Co zaručeně pomáhá a kdy je nutné vyhledat lékaře

co zaručeně funguje na poštípání hmyzem?
13. července 2024 | 05:05

Letní měsíce s sebou přináší nejen radosti v podobě teplého počasí a dovolených, ale také nepříjemnosti spojené s hmyzem. Komáři a ovádi patří k těm nejnepříjemnějším společníkům. Jejich štípance mohou být velmi svědivé a bolestivé. Jak se otravnému hmyzu bránit? Co dělat, když vás poštípe komár nebo ovád? Přinášíme vám osvědčené tipy z lékárny i babské rady, které vám pomohou zmírnit nepříjemné příznaky.

Jak se bránit před kousavým hmyzem

Ochranné oblečení: Nejjednodušší způsob, jak se chránit před kousnutím, je nosit dlouhé rukávy a kalhoty, zvláště v oblastech s vysokým výskytem hmyzu.

Repelenty: Používání repelentů s obsahem DEET, Picaridinu nebo přírodních olejů, jako je citronelový olej, může být velmi účinné. Aplikujte je na pokožku i oblečení.

Sítě proti hmyzu: Použití moskytiér a sítí na oknech a dveřích může zabránit vniknutí hmyzu do vnitřních prostor.

VIDEO: Vyvracíme mýty o sršni obecné. Je mírumilovná a inteligentní!

Video se připravuje ...
Vyvracíme mýty o sršni obecné. Je mírumilovná a inteligentní! • VIDEO: Videohub

Vyhýbání se rizikovým oblastem: V době zvýšené aktivity hmyzu, například v podvečer a za úsvitu, se snažte vyhýbat pobytu v blízkosti vodních ploch a mokřadů.

Co dělat, když vás hmyz poštípe

Tipy z lékárny

Antihistaminika: Tyto léky jsou účinné při snižování svědění a otoku způsobeného štípanci. Můžete si pořídit jak tablety, tak krémy, které aplikujete přímo na postižené místo.

Hydrokortizonový krém: Tento krém obsahuje kortikosteroidy, které zmírňují zánět a svědění. Je vhodný pro použití na menší plochy kůže a lze ho zakoupit bez předpisu.

Fenistil gel: Tento gel je speciálně vyvinutý pro zmírnění svědění a podráždění pokožky. Obsahuje látku, která blokuje účinek histaminu, čímž snižuje svědění.

Dezinfekční roztoky: Aby se zabránilo infekci, je dobré štípanec vydezinfikovat. Můžete použít alkoholový roztok nebo speciální antiseptické přípravky z lékárny.

Chladivé gely a spreje: Tyto produkty poskytují okamžitou úlevu od svědění a bolesti tím, že chladí postiženou oblast. Jsou ideální pro rychlé zklidnění pokožky.

Babské rady

Ocet: Ocet má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Stačí namočit vatový tampon do octa a přiložit ho na štípanec. Ocet pomůže zmírnit svědění a otok.

Aloe vera: Gel z aloe vera je známý svými hojivými účinky. Naneste čerstvý gel z aloe vera přímo na štípanec. Pokožku zklidní a urychlí hojení.

Cibule: Cibule obsahuje síru, která má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Přiložte plátek čerstvé cibule na štípanec a nechte působit několik minut.

Jedlá soda: Smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořte pastu. Tu naneste na

Med: Med má antiseptické vlastnosti a může pomoci snížit zánět. Naneste malé množství medu na štípanec a nechte působit několik minut.

Čajové sáčky: Použité čajové sáčky (zejména z černého čaje) můžete přiložit na štípanec. Taniny obsažené v čaji mají stahující účinky a pomáhají zmírnit otok.

Nebezpečí kousnutí

Infekce: Škrábání kousanců může vést k bakteriálním infekcím, jako je impetigo. V případě, že se objeví zarudnutí, hnis nebo zvýšená teplota postiženého místa, je třeba vyhledat lékaře.

Alergické reakce: Někteří lidé mohou mít silnější alergickou reakci na kousnutí, což se může projevit výrazným otokem, bolestí nebo dokonce anafylaktickým šokem. Takové případy vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Přenos nemocí: Komáři, především v tropických částech planety, jsou známí přenašeči nemocí jako je malárie, dengue, Zika nebo západonilská horečka. Ovádí mohou přenášet tularémii a mušky v některých částech světa přenášejí onchocerkózu (říční slepota).

Jak dlouho trvá, než se štípance zahojí

Obvyklý štípanec od komára nebo mušky se hojí během několika dní až týdne. Svědění a otok obvykle vrcholí během prvních 48 hodin a poté postupně ustupují. V případě silnější reakce nebo infekce může hojení trvat déle a vyžadovat lékařský zásah. Kousnutí od ováda je často bolestivější a může trvat déle, než se úplně zahojí, někdy až několik týdnů.

Přípravky proti hmyzu za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Zuzana Hrušková
Video se připravuje ...