Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Správnou ústní hygienou k bezproblémovému těhotenství

9. listopadu 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Nastávající maminky, mějte se na pozoru! Věděly jste, že stav vaší ústní dutiny přímo souvisí s průběhem vašeho těhotenství a porodu? V tomto období je správná ústní hygiena ještě důležitější než jindy. Špatný stav vašich zubů může vést dokonce až k předčasnému porodu a nízké porodní hmotnosti novorozence.

Dle nejnovějších dat je dodržování pečlivé ústní hygieny u těhotných žen ještě důležitější, než jsme tušili. Zjištění vychází ze studie, na které se podílela společnost Philips, výrobce zdravotnických přístrojů a produktů pro osobní péči jako jsou například sonické zubní kartáčky. Studie ukázala, že významně ohrožující je pro nenarozené dítě zejména vážný zánět dásní (paradentóza), který se typicky rozvíjí už z mírnějších zánětů. „Ústa jsou často nazývána branou do těla či zrcadlem zdraví a mohou mnoho napovědět o celkovém zdravotním stavu člověka. Péče o orální zdraví by proto neměla být podceňována a zanedbávána v žádné životní fázi. V těhotenství to platí dvojnásob,“ říká Jana Křepelková z ordinace dentální hygieny Čisté zoubky v Praze.

Výzkumu se zúčastnily těhotné ženy, kterým byl odstraněn zubní kámen, podstoupily root planning (ohlazení kořene nad i pod okrajem dásně) a pro rutinní čištění zubů obdržely elektrický zubní kartáček Philips Sonicare. Předběžné závěry velmi pozitivně překvapily a doložily, že u žen, které pravidelně dodržovaly pravidelnou zubní hygienu, se až čtyřikrát snížilo riziko předčasného porodu.

Důležitá je pravidelná péče

Přestože do těhotenství vstoupíte se zdravou ústní dutinou, neznamená to, že vám nehrozí žádné riziko. Během těhotenství je naopak třeba ještě důkladnější péče – hormonální změny způsobené těhotenstvím mohou zvyšovat lepkavost zubního plaku, ve kterém se tak množí více bakterií. Pokud je neodstraníme, mohou tyto kolonie bakterií opětovně způsobovat záněty dásní.

Trpíte ranní nevolností? Nejprve si ústa pouze vypláchněte vodou či ústní vodou

Budoucí maminky, které trpí ranní nevolností, by se měly vyvarovat čištění zubů bezprostředně po zvracení. Je to možná překvapivé, ale okamžitým čištěním vám žaludeční kyseliny mohou naleptat zubní sklovinu. Ideální postup je si nejdříve ústa opakovaně důkladně vypláchnout vodou nebo ústní vodou, čímž se zneutralizuje pH v ústech. Poté počkejte minimálně hodinu, než si zuby vyčistíte zubním kartáčkem.

Nezapomeňte také, že jako těhotná žena máte v České republice ročně nárok až na dvě preventivní prohlídky u zubaře zdarma. To platí i pro dobu do až šesti měsíců po porodu, kdy navíc v případě, že se na vašich zubech i přes prevenci najde nějaký ten kaz, máte po tuto dobu nárok na bezplatnou výplň ve formě bílých cementových plomb. Pojišťovny navíc poskytují speciální příspěvky těhotným ženám až do jednoho roku od porodu i na dentální hygienu.

Pro dobré orální zdraví matky i dítěte je udržování zdravých zubů a dásní důležitým a účinným krokem, který by si měla osvojit každá těhotná žena.

Video se připravuje ...