Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Proč jíst špaldu každý den? Tohle jsou 3 důvody!

  • 3 důvody, proč jíst špaldu každý den.
    25. května 2022 | 05:00

    Špalda má bohatou oříškovou chuť, která může vaše jídlo příjemně oživit. Vedle chuti má špalda ještě jednu kladnou vlastnost. Je našemu zdraví velice prospěšná! 

  • 1. Vláknina

    Špalda obsahuje opravdu hodně vlákniny, a to je přesně ten důvod, proč bychom ji měli jíst denně. Protizánětlivá role vlákniny může totiž snížit riziko srdečních chorob i cukrovky. Pomáhá také odvádět z těla cholesterol a částečně léčit vysoký krevní tlak. 

  • 2. Antioxidanty

    Antioxidanty potřebujeme každý den, aby nás chránily před škodlivými látkami ve vzduchu nebo v našem těle. Můžeme je získat i přirozeně, a to například z celých zrn špaldy. To je důvod, proč pravidelná konzumace této obiloviny může zabránit onemocnění tlustého střeva. Špalda obsahuje také hořčík, který je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů.

  • 3. Bílkoviny

    Bílkoviny pomáhají udržovat svaly i kosti zdravé. Maso by nemělo být ale jediným zdrojem bílkovin, důležité je získávat je hned z několika různých zdrojů. Fazole, ořechy a semínka obsahují podobné množství proteinu jako zrnka špaldy. Ideální je tedy zařadit ji do každodenního jídelníčku a naučit se s ní vařit. Špaldu můžete jíst na několik způsobů. Zakomponovat ji do salátů, podávat ji jako přílohu nebo z ní péct slané i sladké pečivo.

    Ze špaldy si můžete například upéct voňavé domácí houstičky! Jak na to? Na to se podívejte ve videu: 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  špalda, zdraví, antioxidanty, vláknina, bílkoviny
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...