Proč jíst špaldu každý den? Tohle jsou 3 důvody!
Špalda má bohatou oříškovou chuť, která může vaše jídlo příjemně oživit. Vedle chuti má špalda ještě jednu kladnou vlastnost. Je našemu zdraví velice prospěšná!
1. Vláknina
Špalda obsahuje opravdu hodně vlákniny, a to je přesně ten důvod, proč bychom ji měli jíst denně. Protizánětlivá role vlákniny může totiž snížit riziko srdečních chorob i cukrovky. Pomáhá také odvádět z těla cholesterol a částečně léčit vysoký krevní tlak.
2. Antioxidanty
Antioxidanty potřebujeme každý den, aby nás chránily před škodlivými látkami ve vzduchu nebo v našem těle. Můžeme je získat i přirozeně, a to například z celých zrn špaldy. To je důvod, proč pravidelná konzumace této obiloviny může zabránit onemocnění tlustého střeva. Špalda obsahuje také hořčík, který je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů.
3. Bílkoviny
Bílkoviny pomáhají udržovat svaly i kosti zdravé. Maso by nemělo být ale jediným zdrojem bílkovin, důležité je získávat je hned z několika různých zdrojů. Fazole, ořechy a semínka obsahují podobné množství proteinu jako zrnka špaldy. Ideální je tedy zařadit ji do každodenního jídelníčku a naučit se s ní vařit. Špaldu můžete jíst na několik způsobů. Zakomponovat ji do salátů, podávat ji jako přílohu nebo z ní péct slané i sladké pečivo.
Ze špaldy si můžete například upéct voňavé domácí houstičky! Jak na to? Na to se podívejte ve videu: