Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Proč je lepší nepoužívat deodorant? Budete překvapeni!

  • Zkuste vysadit deodoranty a antiperspiranty!
    17. května 2022 | 05:00

    Vaše ráno pravděpodobně začíná sprchou, zubním kartáčkem a oblíbeným deodorantem. Ačkoliv si většina z nás neumí představit, že by deodorant nepoužívala, častokrát udělá tento kosmetický produkt více škody než užitku.

  • 1. Budete zdravější

    Co očekáváte od deodorantu? Nejspíš příjemnou vůni, která zakryje tělesný pach po dobu minimálně jednoho dne. Při výběru si ale pečlivě přečtěte složení. Často se v nich objevují ftaláty. Ty mohou narušit hormonální rovnováhu, v horších případech i reprodukční zdraví. Z tohoto důvodu je tedy lepší tyto deodoranty používat minimálně. Hormony se tak srovnají a vy nebudete mít obavy z možných reprodukčních potíží. 

  • 2. Vyřešení nadměrného pocení

    Možná to bude znít jako hloupost, v některých případech se ale stává, že vysazení antiperspirantu zmírní vaše pocení. Zde je na místě si vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem. Deodoranty pouze voní, a tím omezují pach vznikající činností mikroorganismů na kůži. Oproti tomu antiperspiranty omezují tvorbu potu, ale pak dochází k paradoxu, že se bakterie tvoří ještě více. Pokud ho tedy vysadíte nebo nahradíte deodorantem, možná to právě vám vyřeší problémy s nadměrným pocením.

  • 3. Zbytečné používání deodorantu

    Deodorant či antiperspirant užívá opravdu téměř každý člověk. Někdo ani neví, zda to vůbec potřebuje, přesto každé ráno po něm automaticky sáhne. Vědci ale odhalili zajímavý fakt. Někteří lidé neprodukují chemikálii, která za zápachem stojí, tudíž nepotřebují žádné produkty tlumící pocení a s ním spojovaný zápach. Zkuste deodoranty na pár dní vysadit a uvidíte, jestli i vy náhodou nepatříte mezi ty šťastlivce, kteří zkrátka nejsou cítit vůbec. 

  • 4. Přírodní varianty

    Pokud se svého přípravku proti pocení odmítáte vzdát, zvolte alespoň přírodnější variantu. V mnoha antiperspirantech a deodorantech jsou hliníkové soli, které sice zamezují zápachu, zároveň ale doslova blokují potní žlázy. To bohužel může podporovat růst rakovinotvorných buněk. Na trhu je dnes už nespočet přírodních produktů, které fungují stejně dobře a našemu zdraví nijak neškodí. Zkuste tedy zvolit tuto variantu, uvidíte, že budete spokojení.

    Vyrobte si svůj vlastní přírodní deodorant:

    Video se připravuje ...
    Jak si vyrobit přírodní deodorant? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

     

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  zdraví, deodorant, stop, hormony, ftaláty
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...