Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

5 tipů, jak být v pohodě a ubránit se každodennímu stresu

Zbavte se stresu!
2. května 2022 | 06:00

Každý den se dostáváme do stresových situací, které ovlivňují naše psychické i fyzické zdraví. Číhají na nás v práci, při péči o domácnost a děti i po zapnutí večerních zpráv v televizi. Vyhnout se jim zkrátka nedá. Zkuste proto pomocí jednoduchých kroků změnit svůj životní styl. To následně povede ke spokojenějšímu a zdravějšímu životu nejen vás, ale také celé rodiny. Poradíme vám jednoduché tipy, jak na to.

Jste to, co jíte

Základem zdravého životního stylu je nutričně bohatá strava. Střevům prospěje, když jídelníček obohatíte o fermentované potraviny a budete jíst dostatek zeleniny a vlákniny. Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvé zeleniny a ovoce, luštěniny, různé druhy oříšků a semínek nebo třeba ovesné vločky. Oříšky jako třeba mandle, pistácie nebo vlašské ořechy také mohou pomoct ke snížení tlaku, jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které podporují funkci mozku, prospívají našim cévám i nervům. Mimo to obsahují plno živin, vitaminů, minerálních látek. Nachází se v nich také antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk.

Čas od času si klidně dopřejte nějakou tu nezdravou dobrotu a nemějte u toho výčitky. Aby se to ale nestávalo často, na nákupy potravin choďte s plným bříškem a připraveným seznamem. Jinak najdete v košíku věci, které nebyly v plánu. Chystejte si do práce krabičky a vyhýbejte se polotovarům. Ty jsou totiž často plné cukru, soli, nezdravých tuků a obsahují spoustu kalorií.

Video se připravuje ...
Barvy, díky kterým vám zmizí deprese • VIDEO: Videohub

Hýbejte se

Klasické pořekadlo praví: sportem ku zdraví. Zařaďte proto do svého života pravidelnou pohybovou aktivitu. Ideální je sportovat čtyřikrát týdně po dobu alespoň třiceti minut. Na jaře můžete využít příznivého počasí, které přeje procházkám, jízdě na kole, in-line bruslení, a v létě lze zařadit i venkovní plavání. Pokud máte pocit, že si nemůžete dopřát tolik času jen pro sebe, choďte pěšky do práce a z práce. Každý krok se počítá. Kardio samo o sobě ale pro optimální zdraví a kondici nestačí. Měli byste ho kombinovat s nějakým druhem silového tréninku. Ten pomáhá budovat svaly, čímž následně zrychlíte metabolismus. To ocení zejména ženy po menopauze. Pro odbourání stresu a posílení rovnováhy a stability zase výborně poslouží cvičení jógy.

Autor: istock.com

Meditační chvilka jen pro vás

Klid a životní rovnováhu pomáhají najít meditační a dechová cvičení. Meditace zklidňuje a má tu výhodu, že k ní nepotřebujeme nic jiného než schopnost soustředit se. Nemusíte nikam chodit a v pohodlí domova si můžete dopřát meditační chvilku pro sebe. Důležitá je kontrola dechu, díky které se dokážete zklidnit. Ze začátku pro vás může být obtížné soustředit se jen na vlastní dech a nepřemýšlet nad tím, co ještě musíte udělat. S trochou trpělivosti se po čase naučíte vypnout. Meditace má celou řadu pozitivních důsledků: pomáhá lépe zvládat stres, zlepšuje spánek a emoční vyrovnanost a snižuje hladiny stresových hormonů. Také posiluje produkci hormonů štěstí, které zlepšují náladu a celkové zdraví.

Doplňujte vitaminy a minerály

Pro ženskou rovnováhu je nutná správná hladina hormonů, protože fungování ženských orgánů je úzce spojeno s pánevním dnem, postavením kyčlí, chodidel a pánve. Ochablé svaly pánevního dna činnost vnitřních orgánů negativně ovlivňují a mohou přispívat k bolestivé menstruaci, či dokonce způsobit neplodnost. Pomoct můžou už zmiňovaná jóga a meditace a také konzumace potravin bohatých na vitaminy a dostatečný pitný režim. Pokud víte, že některých vitaminů a minerálů nepřijímáte dostatek, nebojte se je doplnit pomocí doplňků stravy.

Péče o pokožku

U žen závisí stárnutí do značné míry na životním stylu. Viditelné známky stárnutí zpomalíte tím, že se budete pořádně starat o svou pokožku. Používejte kvalitní kosmetické produkty, nechte o sebe občas pečovat profesionály, vyhýbejte se soláriu a na slunci se chraňte vysokým ochranným UV faktorem a slunečními brýlemi. Ochrana před sluncem zabraňuje nejen vzniku dalších vrásek, ale také rakoviny kůže. Pokud zaznamenáte na pokožce jakékoli změny, jako jsou zvětšující se či nově vzniklá znaménka a pihy, navštivte svého dermatologa. Vyhnout byste se také měla zlozvykům, jako jsou kouření či nadměrná konzumace alkoholu, které škodí nejen vaší pokožce.

Autor: red
Video se připravuje ...