Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úrazové pojištění dětí. Vyplatí se, nebo ne?

Jaké vybrat úrazové pojištění?
16. března 2022 | 06:00

Často bývají jako pytel blech – neposedné, čilé a především rychlé a nevyzpytatelné. Malé děti objevují svět a ty větší zase zkouší různé sportovní aktivity. Proto bychom neměli zapomínat na jejich úrazové pojištění, které se vyplatí. Zdraví sice vrátit neumí, ale může vám pomoct s dopady na rodinný rozpočet. Jaké vybrat a na co si dát pozor?

Přestože v Česku neexistuje komplexní registr dětských úrazů, podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky je každoročně ošetřeno po úrazu 350 tisíc dětí do 14 let. Každý desátý dětský pacient má trvalé následky a úrazy patří mezi nejčastější příčiny úmrtí v dětském věku. Většina rodičů nechce raději na takovou událost ani pomyslet, ale peníze a čas věnované výběru správného úrazového pojištění můžou při řešení důsledků výrazně pomoct.

Video se připravuje ...
Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětí • VIDEO: Petr Němeček/ Maminka.cz

Na co myslet?

Při sjednávání pojistné smlouvy se s pojišťovnou dohodnete, kolik peněz vám v případě konkrétního úrazu vyplatí. Při sjednávání pojištění byste si měli dávat pozor hlavně na výši pojistných limitů. Může se zdát, že půl milionu je dostačující, ale pokud se vám zraní dítě a hrozí, že bude mít dlouhodobé trvalé následky, je rozhodně lepší volit vyšší pojistný limit. Dohodnutá částka je pak maximální suma, kterou vám pojišťovna může vyplatit. Důležitá je také doba, za jakou jsou peníze po úrazu vyplaceny. Tedy zda dostáváte peníze už po stanovení diagnózy, nebo se čeká na vyléčení. Základem je důkladně přečíst podmínky úrazového pojištění a porovnat si nabídky různých pojišťoven.

Vybírejte pojištění podle toho, zda platí za:

  • trvalé následky úrazu, jako je například špatně srostlá zlomenina
  • úhradu za hospitalizaci z důvodů úrazu
  • kosmetické operace při léčení úrazů – jako například po popálení
  • tělesné poškození následkem úrazu, jako je to po šití řezných ran
  • invaliditu vzniklou úrazem
  • smrt úrazem.

V případě, že se léčba zranění dítěte protáhne, znamená to pro vás absenci v práci, a tím pádem i výpadek příjmu. Pokud máte sjednané dobré úrazové pojištění dítěte, uhradí vám pojišťovna rozdíl mezi vaší pravidelnou výplatou a ošetřovným. Vybírejte proto pečlivě, u koho pojistku uzavřít. Například Generali Česká pojišťovna hradí výpadek příjmu nejen zaměstnancům, ale také osobám samostatně výdělečně činným. Navíc v případě úrazu díky tzv. dopředné likvidaci vyplácí pojistné plnění už po doložení prvotní diagnózy. Není tak třeba čekat na doléčení úrazu a peníze máte k dispozici tehdy, když je potřebujete nejvíce.

Úrazové, nebo životní pojištění?

Rozdíl mezi úrazovým pojištěním a životním pojištěním je v rozdílném zajištění a krytí škod. Zatímco úrazové pojištění obsahuje krytí pro případ úrazu, životní pojištění poskytuje kompletní krytí nejrůznějších rizik, která vás mohou v životě potkat, jako jsou například dlouhodobá nemoc, úmrtí apod. Rodiny tak velmi často volí variantu úrazového pojištění pro děti a životního pojištění pro samotné rodiče.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...