Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřipka. Strašák, na kterého jsme zapomněli. Co na ni zabírá?

10. října 2021 | 06:00

Chytnete rýmu a už vás zachvátí panika, co vám vlastně je? Covid, chřipka, nachlazení…

Nikdo z nás není rád nemocný. Jenže podzim na krku, slunce v nenávratnu a ejhle, bacily a viry mají párty. Nejraději u vás v těle. Tak huš! Ať si jdou po svých pryč. A kdyby náhodou dorazily neočekávaně, máme pro vás návod, jak je brzy vyprovodit ze dveří.

Následky mohou být vážné

Chřipku není radno podceňovat – jde o infekci, která může postihnout všechny orgány, nejen ty dýchací. „Dokáže například způsobit závažné kardiovaskulární komplikace, a to i u dospělých starších 40 let bez předchozího srdečně-cévního onemocnění. Podle posledních studií se v průběhu několika dnů po prodělané chřipce u této skupiny osob zvyšuje až 10x riziko infarktu myokardu a 8x riziko mozkové mrtvice,“ uvádí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Co je chřipka?

Chřipka je nakažlivé virové onemocnění postihující převážně dýchací cesty. Šíří se v sezonních epidemiích a rizikovými faktory jsou kontakt s nakaženým a oslabená obranyschopnost organismu. Přenáší se ve formě kapének, nejčastěji kašláním a kýcháním, nakazit se proto lze vzduchem nebo dotykem nakaženého. Vir ulpívá na povrchu věcí a vydrží být infekční několik hodin až dní. Riziko nákazy se zvyšuje ve větší skupině osob a ohroženější jsou děti, senioři a chronicky nemocní.

Příznaky

Chřipku od běžného nachlazení či virózy rozpoznáte počáteční únavou, bolestí svalů, kloubů, hlavy a zvýšenou teplotou. Může se objevit rýma, ucpaný nos a teploty šplhají až ke čtyřicítkám. Teplotu často provází zimnice, nebo naopak velké pocení a dehydratace. S chřipkou také nastupují bolesti v krku, kašel a tvorba hlenu. V některých případech nemoc doprovází průjem a zvracení, malátnost či nechutenství.

 

Jaká je inkubační doba a jak dlouho trvá chřipka

Teplota většinou zmizí do 4–5 dnů, rýma a kašel trvají přibližně 10 dnů. Únava a vyčerpanost mohou přetrvávat ještě měsíc po nemoci. Inkubační doba chřipky je 1–3 dny. Onemocnění trvá většinou 5–7 dní, ale u starších lidí a dětí může trvat i déle než týden.

Léčba

Protože se jedná o virové onemocnění, antibiotika se běžně nepodávají. Základem léčby je především ulevit organismu od nepříjemných projevů a ponechat imunitní systém, ať infekci odstraní. Užívají se především antipyretika, která snižují horečku a působí proti bolesti. Doporučuje se teplotu, která se pohybuje do 38 °C, nesrážet. Je to známka toho, že imunitní systém těla bojuje s infekcí. Jestli je teplota vyšší nebo trvá-li tento stav déle než 3 dny, pak se ji pokuste postupně snižovat. Při velkých bolestech je možné podat také analgetika. Pokud nadchází chřipková sezona, vyplatí se jako prevenci užívat homeopatika.

Využívá se řada léků, neléčí ale samotnou chřipku, jen zmírňují doprovodné příznaky. Nejčastější jsou léky Paralen Grip a Coldrex. Na bolesti se doporučují léky s obsahem ibuprofenu. Chřipka se léčí také antivirotiky, ale to jen ve výjimečných případech, kdy může člověka ohrožovat na životě. Tedy u slabších lidí, postižených například některým autoimunitním onemocněním.

Co ještě pomůže?

Na kašel, bolesti v krku a rýmu je vhodný černý čaj s citronem a lžící medu. Dostatek tekutin je nezbytný a pomůže odplavit škodliviny z těla a zaručuje správnou hydrataci organismu. Nemoc je však důležité řádně vyležet, i po jejím prodělání je třeba nějakou dobu dodržovat klidový režim. Urychlení léčby či přecházení nemoci vede k oslabování imunitního systému a organismus se pak virem snáze znovu nakazí.

Bylinky

Dobré jsou minerální vody, které pomohou doplnit chybějící minerály. Zabrání tak i případným svalovým křečím. Do pitného režimu zařaďte také dostatek vitaminů a ovocné džusy, které dodají energii. Stejně vhodné jsou i polévky, zejména silné vývary. Z přírody pak pomůže hlavně zázvorový čaj, ideálně vařený z čerstvého kořene. Aby byl nápoj pitelný, můžete ho ochutit ještě medem, hřebíčkem a citronem. Ty totiž také pomáhají k rychlejšímu uzdravování. Dobrý je i česnek, který působí jako přírodní antivirotikum.

Příznaky covid-19:

  • teplota 37,3 °C a více
  • kašel
  • potíže s dýcháním
  • bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • ztráta čichu/chuti
  • únava
  • průjem
  • nevolnost
  • rýma
  • u dětí se mohou vyskytnout tzv. covidové prsty.

Zdroj: Covid portál

Příznaky chřipky

  • Počátečním příznakem je únava, někdy zvýšená teplota.
  • Náhle se projeví horečkou, zimnicí, bolestí svalů a kloubů, později se přidává dráždivý kašel.
  • Časem nastupují bolest v krku, kašel, tvorba hlenu.
  • V některých případech přijdou malátnost nebo nechutenství.
  • Závažnými příznaky jsou silná dušnost, bolest a tlak na hrudi.

Zdroj: MZČR

 

Autor: bla, redakce Moje zdraví
Video se připravuje ...