Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pediatrička Alena Šebková: S nachlazenými dětmi neběhejte hned k lékaři

Zkuste nechat děti vyležet doma.
11. října 2021 | 12:00

Začátek školního roku, podzim a také rok nestýkání se s jinými dětmi – to jsou důvody, proč se plní ordinace dětských lékařů dětmi s respiračními infekcemi rýmou, kašlem nebo s bolestmi v krku. Dříve rodiče takové děti nechali zkrátka doma vyležet, teď chodí k lékaři. “Moc bych se přimlouvala za to, aby se rodiče začali chovat tak, jak se chovali před covidem,” říká předsedkyně Odborné společnosti dětských lékařů Alena Šebková – pediatrička.

Aktuálně se mluví o ordinacích plných nemocných dětí, které během pandemie přišly o imunitu. S čím přicházejí nejčastěji?

Ordinace dětských praktiků se skutečně plní dětmi s respiračními infekcemi, tedy rýmou, kašlem, teplotami. Upřímně – podobný frmol mají ordinace dětských praktiků kromě doby lockdownu každoročně, ordinace jsou plné, lékaři přetížení. A nikdo se nad tím nepozastavuje. Letos je jiné to, že nástup přišel řádově o 14 dní až 3 týdny dříve. Nevím tedy, zda to máme definovat, že „děti přišly o imunitu“. Prostě nechodily do kolektivu, neměly podněty, musí se opět tzv. “promořit”.

Je to opravdu distanční výukou? Pokud ne, tak co je příčinou?

Prakticky jsem už odpověděla. Je to způsobeno především rokem nestýkání se a nynějším vstupem do kolektivů.

Video se připravuje ...
Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? • VIDEO: Videohub

Kdy mají rodiče zpozornět a navštívit pediatra nebo specialistu?

Moc bych se přimlouvala za to, aby se rodiče začali chovat tak, jak se chovali před covidem. Pokud má dítě jednou teplotu 37,8 a trochu mu teče z nosu, rozhodně nemusí, pokud si tedy rodiče nejsou vědomi kontaktu s covidem, ihned k lékaři běžet. Ten totiž na dítěti nic neuvidí a doporučí to, co by každý rodič měl vědět: dítě do postele, klid, tekutiny, nosní kapky, sirup na kašel. Pokud má dítě vysoké horečky a příznaky, se kterými si rodič neporadí, pak je třeba to s lékařem řešit. Ale paušální návod asi dát stručně nelze. Záleží na věku dítěte, záleží na tom, jestli není nějak chronicky nemocné... A tady opět apel na rodiče: covidová doba ještě nepominula a dětští praktici stále objednávají, aby nedocházelo ke kumulaci pacientů v čekárně, tedy předem volat, nosit respirátory, v čekárně si dezinfikovat ruce.

Jak dlouho trvá vybudovat imunitu u dětí?

Nevím, jak to myslíte. Imunita jako taková se v zásadě vyvíjí cca do 6 let věku. Imunita, spíše obranyschopnost, nyní, tedy po vstupu do kolektivu po dlouhé přestávce, se obnovuje do několika týdnů u školkových dětí, u školních o něco dříve, a to právě díky vyzrálejšímu imunitnímu systému z hlediska fyziologického vývoje.

Jak podpořit imunitu u dětí?

Myslím si, že to je obecně známé. Zdravý režim, dostatek spánku, pohyb, pestrá strava s dostatkem vitaminů, otužování se a tak dále.

Mají vliv na oslabenou imunitu roušky?

Roušky jsou de facto pomocníci obranyschopnosti organismu. Zabraňují všem antigenům, tedy původcům nemoci, kteří jsou v oblasti respiračních onemocnění přenášeni kapénkovou infekcí, v proniknutí na sliznice nosu a dutiny ústní, takže vliv určitě v tomto směru mají. Pomohou.  

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...