Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Endometrióza: Jak probíhá a lze s ní otěhotnět?

Endometrióza je velkým strašákem všech žen
8. července 2021 | 06:00

Toto nepříjemné a bolestivé onemocnění je, vedle jiného, jednou z nejčastějších příčin ženské neplodnosti. Postižených žen v populaci stále přibývá, výjimkou nejsou ani případy onemocnění u mladých dívek kolem dvaceti let. Proč endometrióza vzniká a lze ji účinně vyléčit?

Endometrióza, nemoc s nejasným původem a příčinou vzniku, je obvykle definována jako vychýlení funkčních žlázek – vyskytujících se normálně v dutině děložní – mimo jejich obvyklou lokalizaci. Jedná se o jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění, vyskytuje se zhruba u deseti procent ženské populace v reprodukčním věku. U každé ženy se projevuje odlišně, proto bývá někdy velmi těžké ji odhalit.

Video se připravuje ...
Snažíte o dítě už rok a neúspěšně? Čas na pomoc odborníků • VIDEO: Blesk TV

 

Příčiny endometriózy

Jednoznačná příčina vzniku endometriózy není známá. Vědci dodnes nepřišli na to, proč některé ženy choroba postihne a jiné se s ní za celý život nepotkají. Během menstruace se žlázky z děložní sliznice dostanou mimo děložní dutinu a mohou se usadit na jakémkoli místě v oblasti malé pánve.

Jiná teorie předpokládá odlišný vznik. Na základě hormonálních vlivů, toxických vlivů prostředí a dalších se buňky v dutině břišní přeměňují právě v ložiska endometriózy. V současnosti převažuje názor, že se jedná o multifaktoriální onemocnění ovlivněné geneticky, hormonálně a imunologicky. Zajímavostí je, že onemocnění může samo vymizet, nebo v druhém případě naopak vstoupit do závažné formy s těžkými příznaky (bolesti, neplodnost, krvácení z konečníku).

Podle místa výskytu ložisek se nemoc dělí na tyto typy: peritoneální, ovariální, hluboká infiltrující a adenomyóza. Nejvíce pacientek trpí peritoneálním neboli povrchovým druhem endometriózy. Na povrchu výstelky dutiny břišní a pánevních orgánů se vytvářejí plošná ložiska a v dutině břišní srůsty. Endometrióza vaječníků formuje cystické útvary vyplněné starší „menstruační“ krví. Hluboká infiltrující endometrióza nejčastěji postihuje rektovaginální přepážku, v horších případech i střevní stěnu nebo močový měchýř. Nejméně četným typem je adenomyóza, kdy se tkáň podobná endometriu vyskytuje v děložním svalstvu.

Autor: Shutterstock.com

Příznakem není jen bolestivá menstruace

Mezi charakteristické projevy endometriózy často patří bolesti či nepříjemné pocity při pohlavním styku nebo po něm, velmi silná a bolestivá menstruace, chronická pánevní bolest, křeče (nejen) během ovulace v podbřišku a poruchy plodnosti. Bolesti jsou způsobeny zejména srůsty v oblasti malé pánve. Pokud žena dlouhodobě pozoruje potíže obdobného charakteru, měla by se vždy obrátit na svého ošetřujícího gynekologa. Ten provede základní vyšetření a v případě potřeby odešle pacientku do specializovaného centra.

Další informace o příznacích, o léčbě endometriózy a jejím vlivu na plodnost se dočtete na webu Mojezdravi.cz

 

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...