Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zapomeňte na léky: Zázračné potraviny dokážou léčit bolest!

  • Vykašlete se na léky! Existuje spousta zázračných potravin, které vám pomohou od bolesti.
    30. prosince 2013 | 08:00

    Věda objevuje, že jídlo a koření umí ulevit od bolesti stejně dobře jako léky. Podívejte se na osm přírodních zachránců, které máte možná ve spíži a v lednici.

  • Zázvor


    Na co ho použít: migréna, artróza, namožené svaly

    Kolik: ¼ lžičky denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Zázvor je tradiční lék na podrážděný žaludek a na nevolnost. Jak to funguje? Látky obsažené v zázvoru zřejmě snižují tvorbu plynů a zároveň blokují práci nervových zakončení, která mohou za to, že se člověku zvedá žaludek. To ale není jediný důvod, proč jíst zázvor. Jako přírodní aspirin dokáže toto koření ulevit i při migréně, artritických bolestech a bolestech svalů.

    Dostat zázvor na jídelníček není nic těžkého. A to i když vám nechutná asijská kuchyně, kde je toto koření jako doma. Co třeba zázvorový čaj? Vezměte čerstvý zázvor, nakrájejte ho na jemné plátky, nechte 15 minut louhovat a čaj je hotový.

  • Brusinky


    Na co je použít: bolesti žaludku a žaludeční vředy

    Kolik: sklenička brusinkového džusu denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Brusinky chrání žaludeční stěnu před tím, aby se na ní usadil patogen zvaný H. pylori, který může za vznik žaludečních vředů. Jedna studie prokázala, pouhé tři týdny brusinkové kúry snižují výskyt tohoto patogenu o 20 procent. Pozor jen na džusy s příliš vysokým obsahem cukru.
  • Chilli papričky


    Na co je používat: Artritida

    Kolik: půl čajové lžičky mletého chilli denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Za to, že pálí a vhání slzy do očí, může kapsaicin. Díky němu ale chilli dokáže ještě víc. Stimuluje nervová zakončení, ale zároveň posílá do těla chemické signály, které tlumí bolest. Řada lidí proto užívá kapsaicin, aby si ulevili od bolestí způsobených artrózou.

    Chilli papričky jsou dobré také na žaludek a zažívání. Jen si vždy pečlivě umyjte ruce. Když se vám dostane kapsaicin do oka, pochopíte proč.

  • Kurkuma


    Na co ji použít: Bolesti, potíže se zažíváním

    Kolik: 1 čajovou lžičku denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Toto indické koření tvoří základ všech směsí curry a v ajurvédské medicíně je už po staletí používáno k úlevě od bolestí a při potížích se zažíváním. Ale to není všechno. Curcumin, který je v tomto koření obsažený, má silné protizánětlivé účinky a také chrání nervové buňky.

    Nejjednodušší způsob, jak dostat kurkumu na rodinný jídelníček, je kari. Kdo dá přednost samotné kurkumě, najde spoustu zajímavých receptů na polévky a zeleninová jídla. Kurkuma se dobře doplňuje také s černým pepřem. Vyrábějí se také potravinové doplňky s kurkumou, ty by ale měly obsahovat více než 95 procent curcuminoidů.

  • Jogurt


    Na co ho použít: Syndrom dráždivého tračníku a jiné střevní potíže

    Kolik: Jeden denně.

    ...
    Autor: Shutterstock
    Bolesti v břiše dokážou pořádně zkomplikovat život. Odpovědí na ně mohou být miliardy bakterií obsažených v živých jogurtech. Působí proti bolestem břicha, pálení žáhy nebo nadýmání. Ale nakupujte s rozmyslem. Ne každý jogurt probatika, tedy živé kultury těchto šikovných bakterií, obsahuje.
  • Káva


    ...
    Autor: Shutterstock
    Na co ji používat: Bolesti hlavy

    Kolik: Dvě espressa denně

    Káva není jen způsob, jak se ráno dostat do provozu, je to také lék. Kofein pomáhá proti bolesti díky tomu, že zužuje cévy, které jsou při bolesti hlavy rozšířené. Káva nemá tento účinek jen při bolestech hlavy, ale pozor. Všeho moc škodí a o kávě to platí také! Příliš mnoho kofeinu má právě opačný účinek!

    Ještě jedna připomínka –  kofein vám uleví od bolesti, jen když na něm nejste závislí. Což se o většině z nás, kteří kávu pijeme pravidelně, říct nedá.

  • Máta


    Na co ji používat: bolesti hlavy, podrážděný žaludek a střeva

    Kolik: jeden šálek čaje denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Mentol obsažený v mátě uvolňuje napětí ve svalech, což je jeden z důvodů, proč je máta tak dobrá na podrážděný žaludek a střeva, když se k tomu přidají další látky v mátě obsažené, je to ideální lék na vánoční přejídání. Další látky v mátě obsažené ulevují od bolestí hlavy.

    Botanik James A. Duke ale doporučuje tuto bylinku na všechny bolesti. Nejlepší způsob, jak užívat mátu? Čaj. Stačí přelít vařící vodu přes mátové lístky a počkat, až bude čaj silný tak akorát. Botanik James A. Duke doporučuje na závěr přidat pár kapek citronu, které pomohou tělu uvolnit z máty maximum látek, které bolest tlumí.

  • Třešně


    Na co je použít: Artritida, bolesti svalů

    Kolik: 45 kusů denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    V třešních je obsažený antocyanin. Působí jako účinný antioxidant, ale vedle toho také bojuje proti zánětům a tlumí bolest podobně jako například aspirin. Studie publikovaná v prestižním časopise Journal of Nutrition prokázala, že lidé, kteří si k snídani dopřejí misku třešní, omezí riziko vzniku zánětu ve svém organismu o 25 procent. Další výzkum se zaměřil na třešně a bolesti svalů u vytrvalostních běžců, i tam toto šťavnaté letní ovoce zabralo.

Autor: rah
Diskuse ke článku
.