Hovězí maso obsahuje cholesterol a je tučné
„V souvislosti s hovězím masem se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího ho má velmi málo, méně než například drůbeží stehno s kůží,“ uvádí nutriční odborník Fitbee RNDr. Pavel Suchánek.
Libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu. Některé části hovězího masa ale mohou být opravdu značně tučné, jedná se zejména o kližku, pupek, bok, nebo spodní část krku.
Hovězí maso by se mělo jíst maximálně jednou týdně
Odborná doporučení se pohybují mezi 2-3 porcemi hovězího masa týdně, záleží také na tepelné úpravě, která může být bezproblémová u vaření, dušení, grilování např. na kontaktním grilu po krátký čas až po potenciálně rizikové grilování na dřevěném uhlí.
„Dnes se rizikovost konzumace červeného masa stále více propojuje s typem tepelné úpravy, kdy čím je použita vyšší teplota, tím se riziko potenciální podpory zdravotních komplikací zvyšuje,“ komentuje Suchánek.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/mcdonald-s-burger-hovezi-maso-myty-o-jidle/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/5363619.jpg?v=0&st=hlSmJQjnWYZR8FUFOSQ7zfyBgbFuoe3HSjQ42OUWdtY&ts=1600812000&e=0)
Hovězí maso je nebezpečné! Obsahuje růstové hormony
„Ve státech Evropské Unie je zakázáno využívání růstových hormonů ve výživě skotu s cílem zvýšit přírůstky hmotnosti a velmi bych se podivoval, kdyby to nějaký chovatel riskoval a používal je,“ komentuje Vít Grec, manažer kvality McDonald´s a dodává: „Kontroly jsou přísné jak ze strany státu, tak i našich dodavatelů. V Evropě se na tyto věci hodně dbá.“
Hovězí maso může způsobit infarkt
Konzumace masa s větším obsahem tuku opravdu může mít negativní vliv na kardiovaskulární systém a je tak jedním z případných faktorů způsobujících infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.
Právě nesprávná tepelná úprava – příprava nad otevřeným ohněm, pečením dlouho za vysoké teploty např. připálené kousky grilovaného bifteku mohou zvyšovat tvorbu karcinogenů. Jde o teploty nad 180 stupňů celsia a také době působení. Pro zajímavost, hovězí maso v burgerech McDonald´s obsahuje zasyrova maximálně 20 % tuku, což je dáno legislativou pro mleté maso a zároveň je tučnost, která zachová šťavnatost burgeru.
Syrové hovězí a salmonela jsou kamarádky
Konzumace syrového masa s sebou nese vždy rizika, platí to i u hovězího. Milovníci tataráku riskují nakažení salmonelou, případně napadení parazity, jako jsou tasemnice nebo svalovec. Proto musí být vždy maso zkontrolované veterinářem, nakažení z výrobků z obchodní sítě díky tomu nehrozí.
A nakonec pravda o energetických hodnotách hovězího masa:
Srovnání nutričních hodnot jednotlivých částí hovězího | ||||
---|---|---|---|---|
Část | Energetická hodnota ve 100 g | Bílkoviny | Tuky | Cholesterol |
svíčková | 585 kJ (140 kcal) | 19,4 | 6,3 | 63 |
kýta | 531 kJ (127 kcal) | 20,6 | 4,5 | 67 |
roštěnka | 769 kJ (184 kcal) | 20,4 | 10,7 | 63 |
hovězí přední | 736 kJ (176 kcal) | 20,7 | 9,8 | 60 |
bok | 898 kJ (216 kcal) | 19,1 | 15,5 | 66 |
kližka | 652 kJ (156 kcal) | 21,7 | 7,1 | 65 |
hovězí játra | 544 kJ (130 kcal) | 19,7 | 3,2 | 270 |
hovězí ledviny | 589 kJ (141 kcal) | 15 | 8,1 | 400 |
hovězí jazyk | 919 kJ (220 kcal) | 16,4 | 16,6 | 121 |