Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trápí vás nadýmání a plynatost? Jak se diskrétně zbavit křečí v břiše

  • Bolest břicha
    22. dubna 2017 | 06:00

    Jezte zdravě, jezte zeleninu – tohle slyšíme ze všech stran, ale už se moc nemluví o tom, že to způsobuje nadýmání. To je sice přirozené, ale občas přesáhne únosnou míru. Pak člověka trápí silné bolesti břicha a kvůli hrozícímu úniku plynů hrozí společenské faux pas. Víme, jak nadýmání předcházet a jak se ho zbavit.

  • Průběh

    ...
    Autor: Shutterstock

    To, že se v našich střevech při trávení vytvářejí nepříjemné plyny, není známka toho, že by něco nefungovalo správně. Nadýmání je způsobeno nadměrným hromaděním plynů, kterým není umožněn odchod z těla.

    Hromadění může způsobovat polykání přílišného množství vzduchu během pití a jezení. To může být způsobeno i stravováním ve stresu a v časovém tlaku. Je proto nutné jíst pomalu, jídlo si vychutnat, každé sousto pečlivě rozkousat a promísit se slinami. Měli byste se také vyhnout pití přílišného množství tekutin během jídla. Není dobré ani pití brčkem.

    Plynatost je ale převážně způsobena při rozkladu potravin ve střevech. Trávicí enzymy ve střevech nebo v žaludku, které jsou potřebné pro strávení potravy, se mohou v prostředí vyskytovat v malém množství nebo úplně chybět. Proto trávení probíhá na základě rozkladu. Kvůli bakteriím a kvasinkám vznikne hnilobný proces v trávicím traktu, který má za příčinu vznik metanu, oxidu uhličitého a vodíku.

  • Poruchy

    Bolest břicha
    Autor: Shutterstock.com

    Nadýmání můžou způsobit také nežádoucí parazité žijící ve střevech. Přemnožení těchto parazitů může narušit přirozené trávení a vytvářet plynatost, křeče a bolesti břicha.

    Video se připravuje ...
    Jak vznikají žaludeční vředy • VIDEO: Youtube/Science Art

    Pokud trpíte častým nadýmáním, plynatostí nebo se jenom cítíte často "nafoukle", můžete trpět i některou z poruch trávení. Nejčastějšími jsou syndrom dráždivého tračníku, Crohnova nemoc nebo divertikulóza. U některých těchto onemocnění mohou v traktu působit i fekální bakterie, které nejenže způsobují plynatost, ale mohou i vyvolat časté průjmy nebo zácpu.

    Nadýmání mohou způsobovat i nevhodné potraviny nebo jejich špatná kombinace. Například kombinace sacharidů s obilovinami a zeleninou. Nadýmání obecně způsobují luštěniny, syrová zelenina, květák, cibule a česnek. Příčinou mohou být i jednoduché cukry, jako jsou sladkosti a tyčinky. Častou příčinou jsou i perlivé nápoje sycené oxidem uhličitým.

    Jinou příčinou může být například alergie na konkrétní potravinu nebo její nesnášenlivost.

  • Prevence

    Nadýmání
    Autor: Shutterstock.com

    Protože nadýmání do jisté míry vzniká přirozeně, je podstatné naučit se mu předcházet. Každé sousto je důležité důkladně rozkousat, rozmělnit a promíchat se slinami. Díky tomu započneme již v ústech trávení tohoto sousta, a zabráníme tak tomu, aby příliš dlouho leželo v žaludku.

    Pro účinné trávení je také nutné mít rovnováhu střevní flóry. Pokud trpíte častou a silnou plynatostí, je možné, že vaše střeva jsou zanesena. Je vhodné v takovém případě podstoupit léčebnou kúru, díky které napomůžete vyvážit střevní flóru nebo ji obnovit. Pro udržení zdravých střev je vhodná i pravidelná očista a jejich údržba.

  • Léčba

    Bolest břicha
    Autor: shutterstock.com

    Pokud vás přepadly akutní pocit nadmutí, křeče nebo únik plynů, je možné zbavit se toho i přírodní cestou. Na uklidnění trávicího traktu je ideální pravidelné pití bylinných čajů, které snižují tvorbu plynů a zároveň umožňují jejich odchod. Nejvhodnější je anýzový, fenyklový nebo mátový čaj.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...