Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor! 7 věcí, které děláme, ale které nejsou tak prospěšné, jak vypadají!

  • Čištění zubů hned po jídle? Raději ne!
    16. října 2017 | 06:00

    Myslíte si, že pro své zdraví děláte spoustu užitečných věcí, a nemoci se vám tak obloukem vyhnou? Pak vás možná překvapí, že mnoho zdravě vypadajících návyků má v důsledku úplně opačný efekt. Které naše zvyky nejsou zas až tak prospěšné?

  • Vyhýbáte se slunci

    Autor: Shutterstock

    Pokud se kvůli obavě z rakoviny kůže držíte od slunečních paprsků co nejdál, měla byste vědět, že přiměřeně dlouhý pobyt na slunci je dokonce zdraví prospěšný. Sluneční svit napomáhá produkci vitaminu D, který je důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu nezbytných pro zdravé kosti, zuby a svaly. Navíc každý šestý člověk má tohoto vitaminu nedostatek. 

    Jak to napravit? Jděte alespoň na dvacet minut denně na slunce, a to bez ochranných krémů. Vždy ale berte na vědomí typ a stav vaší pokožky!

  • Pijete víno na uvolnění

    Autor: shutterstock.com

    Sklenka vína je plná antioxidantů a vitaminů, takže pokud zůstanete jen u jedné denně, své zdraví nijak neohrozíte. Jestliže ale budete pravidelně konzumovat větší množství alkoholu v krátkém časovém rozmezí, zasáhne tato látka váš imunitní systém a zabrání vylučování nežádoucích bakterií z těla. A ještě pozor, dlouhodobé pravidelné užívání alkoholu narušuje pravidelný spánkový cyklus. 

    Jak to napravit? Buďte opatrná s množstvím alkoholu, který přijímáte, a nezapomeňte, že antioxidanty najdete i v čerstvých hroznech. 

  • Denně úporně cvičíte

    Autor: Shutterstock.com

    Pohyb je nesmírně důležitý, ale jako u všeho v životě i zde platí: všeho s mírou. Pokud cvičíte každý den, svaly nemají čas regenerovat. Odborníci se sice shodují, že lidé, kteří se pravidelně hýbou, bývají méně nemocní než zapřisáhlí peciválové, ale důležitý je i odpočinek. Během cvičení se totiž do těla vyplavují dva hormony – kortizol a adrenalin, které můžou dlouhodobě imunitu vašeho těla naopak narušit.

    Jak to napravit? Střídejte náročné tréninky s těmi lehčími a vždy dbejte na to, abyste během týdne měla aspoň jeden nebo dva dny, kdy necháte svaly odpočívat.

  • Čistíte si zuby po každém jídle

    Autor: Shutterstock.com

    Než si po jídle vezmete kartáček do ruky, počkejte alespoň půl hodiny. Vaše sliny totiž potřebují čas na zneutralizování kyselin a posílení zubní skloviny. Je také na čase přestat sdílet svůj kartáček s přítelem a ten starý roztřepený nemilosrdně vyhodit. Podle výzkumů Manchesterské univerzity obsahuje každý kartáček okolo 10 milionů bakterií, které se můžou snadno šířit! 

    Jak to napravit? Kartáček měňte každé tři měsíce a nikdy ho nikomu nepůjčujte. Zuby si čistěte nejdřív 30 minut po jídle. 

  • Vzdáváte se sacharidů

    Autor: Shutterstock

    Pokud jste ze svého jídelníčku vyloučila bílý chléb, rýži a cukr, udělala jste dobře. Bránit se ale naprosto všem druhům sacharidů je nejen zdraví škodlivé, ale ani se vám nepodaří nadobro shodit nežádoucí kila. Celozrnné potraviny by měly být důležitou součástí vyvážené a pestré stravy. Nejenže jsou zdrojem prospěšné vlákniny, ale také napomáhají růstu zdravých bakterií ve střevech. 

    Jak to napravit? Zařaďte do jídelníčku hnědou rýži, quinou a celozrnné pečivo. Stačí jich sníst denně jednu hrst. 

  • Myjete se antibakteriálními gely

    Autor: Shutterstock.com

    Výrobce tvrdí, že tyto gely zabijí až 99 % bakterií, skutečně se jedná zhruba jen o polovinu. Horší ale je, že gely zároveň můžou kůži vysušovat a dráždit. 

    Jak to napravit? Ruce, včetně jejich hřbetu, prstů a okolí nehtů, si myjte mýdlem pod tekoucí horkou vodou. 

  • Spánkový deficit doháníte o víkendech

    Autor: Shutterstock.com

    Možná si myslíte, že víkendové pospávání do oběda vám dobije baterky na celý další týden, takhle ale tělo nefunguje. Naopak pokud jste zvyklá na určitý počet hodin spánku každý den a pak budete spát moc dlouho, můžete zvýšit riziko vzniku srdečních onemocnění a cukrovky. 

    Jak to napravit? Spěte alespoň sedm hodin denně, a pokud je to možné, choďte spát před půlnocí a vstávejte i o víkendech v pravidelnou hodinu tak, jak je vaše tělo zvyklé. 

Autor: Natálie Hrdá
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...