Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 nejznámějších bolestí zad. Kde to bolí nejčastěji?

28. října 2017 | 00:15

Bolí vás často záda? Nejste sami. Nejrůznější bolesti páteře trápí téměř tři čtvrtiny dospělých Čechů. Nejčastějšími problémy jsou špatné držení páteře, osteoporóza a artróza, ale na vině může být také stres, nebo problémy s plotýnkami. Které mohou hrozit právě vám a co proti nim můžete dělat?

Bolest svalových úponů

Příčinou může být jednostranné a křečovité držení těla, neobvyklý, náhlý pohyb, nedostatečné stravování a důležitá je i psychická pohoda. Lidi často bolí krční páteř ze stresu!

Pomoc

Důležité je, aby vás bolest nedonutila k nehybnosti - cvičit můžete i při běžných denních činnostech. Třeba během mytí zubů se pokaždé postavte na jednu nohu a jděte do podřepu (každý, kam mu síly stačí). Dvakrát na pravé noze, dvakrát na levé.

Bolest v kříži

Její původ je v nervovém uzlu, který je tady umístěný. V oblasti pánve se totiž střetávají nervy bederních obratlů, které procházejí nohama a společně tak vytvářejí nervový ischias – zánět sedacího nervu. Když je podrážděný, můžete pociťovat dokonce i pálivou bolest vystřelující do nohou i do celé pánve.

Pomoc

Buďte v klidu, polehávejte a dělejte jen opatrné, plynulé pohyby. Pro uvolnění pánevních svalů si lehněte na záda a pod kolena si podložte polštář.

Osteoporóza

Naše kosti se neustále vyvíjejí. Od dvacátého roku života ztrácíme ročně přibližně čtyři promile kostní masy. V případě osteoporózy se tento proces urychluje až desetinásobně. Klesá i stabilita kostí, ty ztrácejí na hmotnosti a snadněji se lámou.

Pomoc

Jezte stravu bohatou na vápník, pijte obohacené minerálky a dopřávejte si i vitamin D (mořské ryby, mléko, vejce). Kromě toho je důležitý pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu (pro tvorbu vitaminu D na slunci). To vše brání úbytku svalů a kostí. Když už osteoporózu máte, velmi vám prospějí procházky – ideální je chůze s holemi, neboli nordic walking.

Bolest v bederní oblasti

Často je její příčinou zvedání těžkých předmětů, prostydnutí, poškozená ploténka, posunutý obratel.

Pomoc

Na bolest beder nejlépe zabírá teplo v kombinaci s vhodnými léky. Osvědčily se i lázně s extraktem rozmarýnu, ale i horká sprcha a v ní opatrné protahování.

Artróza

S přibývajícím věkem se z kloubů ztrácí tekutina, chrupavka je drsnější. Kloub není dostatečně odpružený a dochází  k trvalému dráždění  a bolesti. Typickými symptomy onemocnění jsou bolesti a nehybnost kloubů. Bývají citlivé na chlad, například při změně počasí. Bolest při artróze se dostavuje i při namáhavé činnosti.

Pomoc

Při nadváze je velmi důležité zhubnout – tím se kloubům hodně uleví. Výživu je třeba obohatit o vitamin C a E (například ovoce, ryby), kvalitní oleje. Tuky jsou důležité pro obnovu chrupavky. Pohyb je pro klouby nevyhnutný, i když už artrózou trpíte. Nejhorší je přestat se hýbat – tím se stav ještě zhoršuje.

Natažené šlachy

Problémy se objeví většinou při prudkých, silných pohybech svalů, šlach a vazů, také při pádech a podobně.

Pomoc

Dobrou ochranou jsou trénované svaly a zahřátí se před každou sportovní činností. Pomůžou studené obklady, jako například pytlík s ledem – není dobré ho ale pokládat přímo na pokožku. Chlaďte místo asi 10 minut a pak několikrát opakujte.

Plotýnky

Když ploténky mezi obratli nemají dostatečnou výživu, anebo jsou příliš namáhané, křehnou a můžou popraskat. V takovém případě přijdou o tekutinu z jádra, vznikne otok, což může podráždit nervy. Důsledkem jsou pak silné bolesti.

Pomoc

Pomůže teplo – ideální je ohřívací láhev anebo infračervená lampa. Zkuste si také opatrně lehnout na záda a nohy vyložit na židli tak, aby vznikl úhel devadesát stupňů.

Autor: sia, Kema