Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Angelina Jolie: Po rozchodu mi ochrnula půlka obličeje. Může se to stát i vám!

4. srpna 2017 | 06:00

Angelina Jolie po rozchodu s Bradem Pittem neposkytla příliš mnoho rozhovorů. V tom posledním ale prozradila, s jakými všemi zdravotními problémy se po jeho odchodu musela potýkat. Vedle vysokého tlaku a příznaků předčasné menopauzy se objevila i Bellova obrna. Ta hrozí ale nám všem. Co to je? 

Myslíte si, že duševní a tělesné zdraví spolu nejsou propojeny? Pak si vezměte za příklad třeba herečku Angelinu Jolie. Vloni ona a Brad Pitt oznámili rozvod a od té doby se k jejich manželskému rozpadu ani jeden z nich nechtěl vyjadřovat. Až do letošního jara, kdy poskytl rozhovor nejprve Pitt. Nyní i Angelina Jolie. A prozradila v něm, že po odloučení přišly zdravotní problémy.

Přichází znenadání

Kromě vysokého tlaku a signálů předčasné menopauzy se objevila také Bellova obrna. Je to nemoc, při které dochází k paralýze svalů na jedné půlce obličeje. Nemoc je způsobena traumatem nebo poškozením sedmého lebečního nervu, tedy nervu, který řídí svaly v obličeji. Na první pohled ji lze poznat povislým ústním koutkem nebo povislým víčkem.

K nemoci dochází náhle, pacient těžko může předem sledovat nějaké varovné příznaky. Snad jen to, že tato nemoc bývá spojována s virovými infekcemi, jako jsou třeba meningitida nebo působení viru Herpes simplex, který způsobuje opary, případně za ním může být lymská borelióza.

Původce infekce vyvolá zánět tváře, což omezí tok kyslíku do obličeje. To vyvíjí tlak na svaly. Bellova obrna také často jde ruku v ruce se zvýšeným stresem, jako tomu bylo pravděpodobně i v případě holywoodské herečky. Dobrá zpráva je, že většina příznaků odezní sama.

Více o Bellově obrně se dočtete na webu Moje zdraví.

Jste i vy často ve stresu? Podívejte se na pár tipů, jak se ho zbavit:

Video se připravuje ...
Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

Video se připravuje ...