Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sáhněte svému drahému do kalhot: Poradíme vám, jak na to, a řekneme proč!

  • Svému muži můžete pomoci s prevencí i tím, že mu sama prohlédnete varlata.
    5. listopadu 2015 | 06:00

    Každá správná žena ví, jak si má prohmatat prsa – nebo to alespoň tuší. Jednou měsíčně, ideálně tak dva až tři dny po skončení menstruace. Klidně vám s tím může pomoct váš partner. Stejně tak ale můžete pomoct i vy jemu s vyšetřením jeho pohlavních orgánů, konkrétně varlat. Udělejte si tak jednou za měsíc den prevence!

  • Nejčastější nádorové onemocnění

    Video se připravuje ...
    Pouhým knírem se váš muž před rakovinou varlat neuchrání. Pomozte mu v prevenci! • VIDEO: Adam Balažovič
    Někdy mám pocit, že o rakovině prsou a ženských orgánů se hovoří více než o mužských karcinomech. Přitom každý má to svoje a tyto zdravotní problémy, které postihují muže, nejsou o nic méně nebezpečné. Nádory prostaty jsou totiž u mužů v civilizovaných zemích jedním z nejčastějších onemocnění tohoto typu. Na druhé straně rakovina varlat zase ohrožuje zejména mladé muže ve věku 15 až 45 let, kdy postihuje zhruba 14 mužů na 100 tisíc. Proto by zejména oni měli podstupovat skutečně důkladnou kontrolu formou samovyšetření. Byť jsou ale oba druhy nádorů agresivní, při včasném odhalení jsou relativně dobře léčitelné. 
  • Nebojte se sáhnout si

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Nádory varlat rostou poměrně rychle, a tak často bývají objeveny právě prohmatem. Není nutné se ale vždycky děsit nejhoršího. "Drobné rezistence na varlatech mohou být i nezávažné, třeba různé cysty. Nic to ale nemění na tom, že v případě každé změny by měl muž co nejrychleji navštívit urologa," upozorňuje Zdeněk Otava z Polikliniky Budějovická. Další příznaky toho, že váš partner nemá ve svých kalhotech vše úplně v pořádku, mohou být i bolesti, problémy při močení a podobně. 
  • Nepodceňujte milostné hrátky

    Kontrolovat můžete i při milostných hrátkách
    Autor: Shutterstock.com
    I když muže dokáže skolit taková banalita, jako je rýmička, v případě prevence nebo vážnějších problémů bývají hrdinové. Byť v tom paradoxně může hrát roli také trocha strachu. Proto jim s prevencí rakoviny varlat můžete pomoct. "I v rámci nějakých milostných hrátek si může žena všimnout něčeho neobvyklého. Ale to zásadní z její strany je hlavně psychická podpora a povzbuzení, aby se nebál třeba právě návštěvy urologa," radí urolog Otava.
  • Jak mu na ně sáhnout?

    Sex ve sprše
    Autor: shutterstock
    Pokud trváte na tom, že mu s prevencí pomůžete, máme pro vás pár tipů, které rozhodně není dobré podcenit. Jestli je ale tak trochu bábovka a raději si to udělá sám bez vašeho odborného dozoru, dejte mu alespoň přečíst tyto řádky. Ideální je provádět kontrolu jednou měsíčně ve sprše. Nejen muž, ale hlavně jeho varlata se tam uvolní, a nebude to pro něj tak nepříjemné. Prohmatejte mu je, neměla byste cítit žádné bulky ani jiné tvary. Nebojte se trochu přitlačit, některé změny mohou být umístěny uvnitř varlete. Pak mu vezměte obě koule do dlaní a ještě promněte, abyste si byla jistá, že jste na nic nezapomněla. Ale pozor, pokud vzadu nahoře něco nahmatáte, klid. To jsou nadvarlata.
  • Dlouhý pohled na konec

    Podívejte se mu na ně.
    Autor: profimedia.cz
    Svou práci nejlépe zhodnotíte tak, že se mu na ně podíváte, zda jedno varle nemá jiný tvar než to druhé nebo jestli na jednom či druhém nejsou nějaké změny na kůži. I změna velikosti může hrát roli. Pokud máte pocit, že jste narazila na něco neobvyklého, dejte vyniknout svému šarmu a umění přemluvit i mrtvého a pošlete svého drahého k lékaři. Nemusí to být nic vážného, ale jistota je kulomet. "Staří urologové říkali, že nad nádorem varlat nesmí zapadnout slunce," říká Otava. Dříve tedy nádory kvůli jejich rychlému růstu operovali ještě týž den. Dnes je postup méně přísný, ale toto pořekadlo přesně vypovídá o tom, jak závažné onemocnění to může být.
  • Jiné prevence není

    Předejít rakovině varlat můžete u svého syna už v útlém věku.
    Autor: Shutterstock.com
    Na rozdíl od rakoviny prsu, kdy žena od pětačtyřicátého roku podstupuje ještě vyšetření prsu mamografem, u rakoviny varlat jiné prevence není. Tedy kromě zdravého životního stylu, stejně jako u dalších nádorových onemocnění. Ovšem v případě, kdy máte doma malého chlapečka, hlídejte vývin jeho pohlavních orgánů. Muži s nesestouplými varlaty mají větší riziko pozdějšího karcinomu. Pokud doma tedy tento problém řešíte, navštivte co nejrychleji dětského urologa nebo praktického lékaře.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...