Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Olivový olej, sůl nebo med: Nejlepší léky na bolest uší máte ve spíži!

  • Pomůže med na bolest ucha, či nikoliv?
    2. ledna 2016 | 06:00

    Kdo to zažil, ví moc dobře, o čem je řeč. Bolest uší patří mezi ty nejhorší. Když ovšem zánět zachytíte hned v zárodku, nemusíte se dostat až do lékařské ordinace. Často stačí dobré a osvědčené babské recepty. Ale pozor: jestli bolest neustupuje a sílí, neotálejte a spěchejte k doktorovi.

  • Česnek musí být větší

    Česnek si do ucha dát můžete, ale jen velké stroužky!
    Autor: Shutterstock
    Jednou z nejznámějších lidových pomůcek proti bolesti uší je česnek. Návod na jeho použití pro tento účel je jednoduchý: oloupete jeden stroužek a zastrčíte si ho do ucha. Otorhinolaryngolog Tibor Vácha ale varuje: „O tomto lidovém receptu vím, praktikovala ho na nás dětech i moje maminka. Ale jako lékař musím varovat, že česnekový stroužek musí být dost velký, aby se nedostal hlouběji do ucha. A člověk by si s ním v žádném případě neměl lehat. To by se opravdu mohl dostat do zvukovodu tak hluboko, že by ho mohl poškodit. Nehledě na to, že by se vám jej bez lékařské pomoci nemuselo už podařit vyndat.“ Zároveň zdůraznil, že tato lidová „medicína“ prý zabírá jen při menších obtížích, nikoli například při rozvinutém zánětu středního ucha. V takovém případě je třeba co nejrychleji zajet na ORL (ušní, nosní, krční), kde vás ošetří specialista.
  • Olivový olej ohřejte

    olej
    Autor: Profimedia.cz
    Výborný je i olivový olej. Pomáhá zánět potlačovat a zároveň tlumit bolest. Olej je ale potřeba lehce nahřát, aby byl teplý, a tak se zvýšil jeho terapeutický účinek. Potom si kapátkem (dá se koupit v lékárně nebo zdravotnických potřebách) nakapejte do uší dvě tři kapky. Když k tomu nemáte odvahu, nakapejte olej na kousek vaty a strčte si ji na kraj do ucha. Opět je důležité si tamponek nevmáčknout hluboko. Vyměňujte ho častěji během dne, protože nejvíc pomáhá, když je olej teplý.
  • S medem opatrně

    S medem opatrně, nejprve zkuste, zda na něj nemáte alergii.
    Autor: Shutterstock.com
    I med je výborný domácí recept, ale použít ho můžou jen lidé, kteří na něj nejsou při vnější aplikaci alergičtí, což bývá poměrně častý problém. Proto si nejdříve udělejte malý test: trochu medu si naneste na jemnou kůži na krku, a když se neobjeví zarudnutí nebo vyrážka, pak ho teprve použijte na ušní kurýrování. Dělá se to jednoduše: trochu medu rozetřete u otvoru do ucha pomocí ušní tyčinky. Opakujte několikrát za den.
  • Bylinkové napařování

    Odvar z heřmánku vám pomůže ulevit od bolesti.
    Autor: profimedia.cz
    Většímu a bolestnějšímu zánětu ucha se hned v zárodku dá zabránit i tak, že si do vhodného hrnce připravíte heřmánkový nebo řapíkový odvar: když začne voda vřít, vysypete do ní hrst bylinek, ztlumíte plamen na minimum a postižené ucho budete nad hrncem napařovat (stačí pět minut). Bolest ustupuje dost rychle. I tuto proceduru opakujte několikrát denně.
  • Využijte cibuli

    Cibule je dobrá nejen proti kašli, ale i na bolest ucha.
    Autor: Shutterstock.com
    Komu by nevadil odér z cibule, může využít další osvědčený postup. Cibuli rozkrojíte napůl, jednu polovičku oloupete, přimáčknete na bolavé ucho a připevníte šátkem nebo gázou. Existuje i další varianta – cibuli rozkrájíte, v misce zatížíte a šťávu, kterou pustí, si po jedné kapce budete aplikovat kapátkem do bolavého slechu tři až čtyřikrát denně.
  • Síla soli

    sůl
    Autor: Shutterstock.com
    Radíme zkusit i tento recept. Vezměte obyčejný hrnek na čaj, dejte do něj sůl a na velmi mírném ohni v hrnci zahřejte. Potom sůl nasypte na kapesník, čistou utěrku nebo jemný ručník, zavažte provázkem nebo silnou nití a na tento solný polštář si nalehněte bolavým uchem. Pomáhá to.
  • Zázvor na dva způsoby

    Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
    Autor: Profimedia.cz
    Zázvor, vynikající pomocník při různých bolestech, zabírá i na uši. Použít ho můžete tak, že ho nastrouháte najemno, kašičku naložíte na gázu nebo jemný kapesník a vymačkáte jen šťávu. Jednu kapku si pak kápnete do bolavého ucha třikrát denně. Můžete to udělat i s pomocí olivového oleje. To se zázvor opět nastrouhá najemno, vloží se do misky s trochou oleje a nechá odležet asi 30 minut. Potom se zázvor vyjme nebo procedí a do ucha si kapátkem nakapete olivovo-zázvorový lék. Stačí jedna kapka. Zopakujte to každé čtyři hodiny.

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...