Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemáte chuť na sex? Bolí vás hlava? Zkuste změnit antikoncepci!

  • Nemáte chuť na sex? Může za to i vaše antikoncepce.
    20. června 2016 | 06:00

    Sama jsem antikoncepci začala brát někdy ve čtrnácti letech. Ale ne proto, že bych se v tom věku snad bála nechtěného početí, ale protože jsem měla dost nepravidelnou a bolestivou menstruaci. Od té doby jsem si zhruba osm let chodila co tři měsíce – nebo půl roku – pro nový recept a nikdy se mě lékař nezeptal, jestli ji chci změnit. A mě samotnou to ani nenapadlo.

  • Jaké jsou vůbec na výběr?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tehdy v těch mých čtrnácti patnácti letech mě ani nenapadlo, že bych mohla užívat i něco jiného, než je hormonální antikoncepce v podobě prášků. Ano, brala jsem ji hlavně kvůli sekundárním příznakům menstruace, nikoliv ze strachu z otěhotnění, ale nikdy jsem nedostala na výběr, jestli bych třeba nechtěla vyzkoušet injekce nebo náplasti. Natož aby mi později, během osmi let užívání prášků, někdo řekl, že bych třeba místo kombinované hormonální antikoncepce mohla zkusit nekombinovanou, tedy takovou, která obsahuje pouze jeden hormon – progesteron. Ten je nejčastěji užíván ve formě nitroděložního tělíska. Občas je tedy dobré zamyslet se nad tím, zda není čas antikoncepci změnit. Jaké mohou být důvody?
  • Bolesti hlavy

    Bolest hlavy, křeče v břiše, blbá nálada. Kdy jsou tyto příznaky PMS pro ženu nejhorší?
    Autor: Shutterstock.com
    Bolesti hlavy a migrény se objevují nejčastěji u žen, které užívají právě kombinovanou hormonální antikoncepci. Jestliže máte podezření, že by migrény mohly mít spojitost právě s vaší ochranou před početím, určitě o tom řekněte svému gynekologovi. Podle výzkumů existuje spojitost mezi bolestí hlavy z tohoto důvodu a následným objevením se krevních sraženin. Neznamená to ale, že v tu chvíli budete odkázána na krátkodobou ochranu, lékař vám může předepsat nízkohormonální variantu. 
  • Přibíráte na váze

    ...
    Autor: Shutterstock
    I když se hovoří o spojitosti antikoncepce a přibírání na váze jako o mýtu, pravdy na tom něco je. Ovšem tři kila nahoře nemáte kvůli tomu, že by vám po umělém přísunu hormonů začaly růst tukové buňky. Na vině může být zadržování vody v těle, které mohou některé prášky způsobovat. Může za to hlavně estrogen. I v tomto případě je jednoduché řešení, a to zvolit místo toho nízkohormonální antikoncepci nebo nekombinovanou, která obsahuje pouze jeden hormon, nebo dokonce žádný, jako je tomu třeba u nehormonálního nitroděložního tělíska. 
  • Nemáte chuť na sex

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pak je skoro zbytečné nějakou antikoncepci brát, ne? Ale skutečně, někdy může právě ochrana za snížené libido. "Kontinuální hladina hormonů může způsobovat snížené libido. Setkala jsem se ve své ordinaci s mnoha mladými dívkami a ženami, které si stěžovaly na nechuť k sexu. Stačilo pak ale vyměnit antikoncepci," říká gynekoložka Hana Kosová. Opět je všechna vina na straně hormonů. Od přírody máme největší chuť na sex během ovulace, kdy nám tělo dává najevo, že jsme připraveny na otěhotnění. Jenže při užívání kombinované hormonální antikoncepce v podstatě neovulujeme, proto tak nějak není důvod, proč toužit po pohlavním styku.
  • Máte děravou hlavu

    Prášky není nutné brát každý den ve stejnou hodinu.
    Autor: Shutterstock.com
    Každá antikoncepce může být tak moc nespolehlivá, jak jen jí dovolíte. A jestli sázíte na hormony schované v malých pilulkách, tak společně s nimi byste měla užívat i velkou dávku zodpovědnosti. Při vynechávání se totiž snižuje jejich účinnost, a tak byste jednou mohla být nemile překvapena. Jestli o sobě víte, že jste hlava děravá, pak raději vyzkoušejte nějakou jinou formu, ať už to jsou náplasti, které se mění jednou týdně, injekce, které se aplikují jednou za tři měsíce, nebo třeba nitroděložní tělísko, které se zavádí na tři až pět let. 
  • Krvácíte mimo cyklus

    Máte menstruační křeče? Nemusíte hned sahat po lécích.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud jste sáhla po antikoncepci z důvodu nepravidelné menstruace, ale ta se ani po pár měsících užívání neustálila, pak si můžete být jista, že vám tento preparát příliš nesedl. A že potřebujete takovou, která obsahuje i estrogen, případně trochu vyšší hladinu estrogenu, než jakou v současné době užíváte. Právě z toho důvodu bývá právě kombinovaná hormonální antikoncepce doporučována mladým dívkám, které mají s pravidelností svého cyklu potíže. 
  • Máte pleť jak puberťák

    Pupínků na obličeji se zbavíte podle toho, že zjistíte, co je jejich hlavním původcem.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina antikoncepce působí právě jako očista pleti, ale může se stát, že po nasazení daného preparátu se u vás nic nezlepší, nebo se to ještě zhorší. To může být způsobeno tím, že tělo neprodukuje dostatek progesteronu, který tak není schopen potlačit v premenstruační době mužský hormon testosteron, jenž může za zvýšení mazu v pokožce a následné akné. 
  • Pro koho je vhodná kombinovaná antikoncepce?

    Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
    Autor: Shutterstock.com
    Kombinovaná antikoncepce, ve které je jak progesteron, tak i estrogen, se může zdát pro někoho jako zlo. Ale není nutné ji šmahem odsoudit, pro některé ženy může mít výhody. Ať už jsou to ustálení menstruace, zlepšení pleti nebo třeba dodání estrogenu ženám před menopauzou, kdy ho v těle začíná ubývat. Na druhé straně nevýhodou je to, že někdy příliš estrogenu může škodit. "Má i svá rizika. Kvůli estrogenní složce se dostává do organismu více hormonů, což může ovlivňovat více orgánů," říká gynekoložka.
  • Pro koho je nehormonální nebo gestagenní tělísko?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Mladé ženy, které nemají žádné problémy, nemají důvod brát kombinovanou hormonální antikoncepci a vystačí si buď s nehormonální, nebo  takovou, která obsahuje pouze jeden – progesteron. Ta se aplikuje ve formě nitroděložního tělíska. Dávno už neplatí, že tato metoda je pouze pro ženy, které už mají děti a další nechtějí. "Je i pro mladé ženy, které nikdy nerodily. V tuhle chvíli jsou na trhu systémy, které jsou pro nerodivší ženy – díky tenkému zavaděči. Pokud se toho ujme zkušený gynekolog, který to někdy dělal, celá procedura zabere pět minut v ambulanci," říká gynekoložka.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...