Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mami, chci prášky: Jak pomoct dceři s výběrem antikoncepce?

Vaše dcera nemusí brát rovnou prášky, klidně si může nechat zavést tělísko.
19. ledna 2016 | 06:00

Možností, jak se chránit před nechtěným těhotenstvím, je dnes celá řada. Pokud máte doma dospívající dceru, možná je na čase trochu se zorientovat, abyste jí mohla pomoct s výběrem.

Není to tak dlouho, co mnozí, hlavně tedy ženy, považovali hormonální antikoncepci za jeden z nejlepších vynálezů vůbec. Umožnila ženám rozhodovat o početí, a tedy i celkově o vlastním životě více než kdy předtím. 

Pilulky jsou přitom čím dál sofistikovanější, a tak se snižují i jejich vedlejší účinky. Od zavedení hormonálních pilulek v druhé polovině dvacátého století uplynulo mnoho vody v řece a už to není jediná antikoncepce, po které může žena sáhnout. Jak si ale zvolit tu správnou? A podle čeho vůbec vybírat, když je tolik možností?

Babičkovství pod kontrolou

Způsoby ochrany proti početí jsou různé, většina z nás ale sází na pilulky.
Autor: shuterstock.com
Proč by měla brát nějakou dlouhodobou ochranu, když může používat kondom, řeknete si možná. Ale pokud má vaše dcera přítele, je na čase myslet i na jinou ochranu. Smířit se s tím, že z ní vyrostla velká holka, nemusí být pro vás jednoduché. Berte to prostě tak, že aspoň budete mít pod kontrolou své případné babičkovství. Ale důvodů je víc. „Antikoncepce není jen o partnerovi. Ženě se vyčistí pleť, srovnají se jí měsíčky. A že zrovna nemá chlapa? Však on se nějaký objeví, tak aspoň bude připravená,“ vysvětluje výhody antikoncepce gynekoložka Vanda Hořejší.

Sama své dceři antikoncepci sice předepsat nemůžete a posoudit její zdravotní stav také není ve vaší kompetenci (byť jste matka a její anamnézu znáte perfektně), ale můžete ji předem připravit na to, co ji u gynekologa čeká. Bude tak mít víc času v klidu si přemýšlet, než na ni doktor vychrlí všechny medicínské termíny.

Je pravděpodobné, že to, co vyhovuje vám, bude vyhovovat i vaší dceři. Krev není voda a geny se prostě nezapřou. Jen počítejte s tím, že je o generaci mladší a mladé tělo do sebe nemá ládovat tolik hormonů, jako může zralejší žena, jejíž tělo si žádá trochu víc estrogenu. Proto se ji nesnažte přesvědčit, že by se měla chránit stejně jako vy.

Nejsou to jen prášky

Pro mladou dívku, která s hormonální antikoncepcí teprve začíná, jsou rozhodně nejlepší pilulky nebo nitroděložní tělísko. Prášky obsahují kombinaci dvou ženských hormonů, a to estrogenu a progesteronu. Bezesporu mají pár nevýhod, tou největší je pravidelné užívání.

Nitroděložní tělísko
Autor: Shutterstock.com

I když se to zdá jako naprostá banalita, kolikrát se mi stalo, že jsem si prášek zapomněla vzít a pak jsem trnula strachy, jestli se tento drobný výpadek nepodepíše na mém budoucím životě! A co si budeme povídat, mladé holky jsou trochu roztěkané, a i když užívání hormonální antikoncepce v podobě pilulek berou jako určitou výsadu třeba oproti kamarádkám, často nevydrží být v užívání důsledné.

Na tři roky bez starostí

Hned v závěsu je nitroděložní tělísko, které u nás ale ještě pořád není natolik známé a využívané. Pokud vezmeme všechny ženy ve věku 18 až 35 let, pouhých 5 % z nich užívá právě tuto formu, zatímco po pilulkách sáhne 50 %. Přitom tělísko má své výhody, a zvlášť pro mladé slečny. Dávno to není forma ochrany jen pro ženy, které už mají děti a další nechtějí.

A v dnešní době si může každá z nás vybrat, jestli ho chce na tři roky nebo na pět let. Tělísko doporučuje i gynekoložka Vanda Hořejší. „Odbourává se uživatelská chyba, tedy to, že dívky polykají prášky špatně. Navíc jde o depotní, pohodlnou metodu. Nitroděložní tělísko obsahuje pouze progesteron, což je ochranný ženský hormon. Rizik je mnohem méně, ale nejdůležitější je osvobodit se od denního užívání,“ vysvětluje gynekoložka.

Autor: Shutterstock.com

Nitroděložní tělísko je vhodné pro ženy od osmnácti let. A co když se dcera rozhodne otěhotnět dříve? Pak se dá gynekologicky opět vyjmout.

Sdílejte svého lékaře

Samotné rozhodnutí se svou dcerou ale neuděláte od stolu v kuchyni. Objednejte ji ke gynekologovi, s ním osobně bude moct probrat, co je pro ni nejlepší. Vanda Hořejší doporučuje, aby máma s dcerou navštěvovaly stejného lékaře. Lépe se pak trefí do toho, co je pro holku nejlepší, protože lékař zná důkladně anamnézu její mámy, a tak lépe předejde případným zdravotním komplikacím.

Video se připravuje ...