7 důvodů, proč přibíráte na váze, i když jíte to, co máte, a cvičíte

  • 7 důvodů, proč přibíráte na váze, i když jíte to, co máte, a cvičíte
    17. března  2016 
     06:00

    Koho by to nenaštvalo! Poctivě cvičíte, jíte jen to, co máte, a přesto místo toho, aby šly kilogramy dolů, se na váze objevuje stále větší číslo. Možná se stravujete špatně a nevidíte skryté cukry a tuky, ale také může být problém mnohem zásadnější – nějaká nemoc. 

  • Snížená funkce štítné žlázy

    Autor: Shutterstock.com
    Častým viníkem, který může za to, že se vám nedaří dopnout kalhoty, je štítná žláza. Ta má na starosti vyplavovat hormony, a pokud je s ní něco v nepořádku, podepíše se to na naší váze. V té "příjemnější" fázi, kdy je funkce štítné žlázy zvýšená a ona vyplavuje více hormonů, jde váha dolů. Pokud ale hormonů produkuje málo, dochází k přibírání. Zpomalí se totiž metabolismus, takže je tuk ukládán mnohem více. "Jde o časté autoimunitní onemocnění, které postihuje až šestkrát častěji ženy než muže," říká doktor John Dornan.
  • Hormonální antikoncepce

    ...
    Autor: Shutterstock
    Netýká se to rozhodně veškeré hormonální antikoncepce, ale některé ženy po začátku jejího užívání skutečně pozorovaly, že se jim zvýšila tělesná hmotnost. Důvody pro to jsou dva. Hormonální antikoncepce může za to, že někdy bývá v těle zadržováno více vody než do té doby. A to se může podepsat i na pár kilech navíc. Dále se mohou nějaká kila navíc objevit i v případech, kdy pilulky obsahují vyšší hladinu hormonů. Ne z toho důvodu, že by se snad přibíralo po hormonech, ale ony vás dostanou na takovou pohodovou vlnu, kdy vás mnohem víc honí mlsná, a tak toho sníte více než jindy. Aniž byste si to třeba i uvědomovala. 
  • Antidepresiva

    Autor: Shutterstock.com
    V tomto případě to může být až téměř nešťastný začarovaný kruh. Žena může mít deprese – mimo jiné způsobené třeba i nadváhou a nedostatečným sebevědomím – na předpis začne užívat antidepresiva, ale váha dolů rozhodně nejde, spíše naopak. To se děje v důsledku zvýšené únavy a ospalosti. Všechny tyto léky také mají vliv na metabolismus a zpomalují ho. Pak je ale důležité si uvědomit, co je vlastně lepší. Zda být v pohodě, nebo mít nějaké to kilo navíc – protože to je pak přece odpovědí pro celkově dobrou léčbu. 
  • Cushingův syndrom

    Autor: Shutterstock.com
    Není to příliš časté onemocnění, ale může se objevit takřka u kohokoliv. U lidí s Cushingovým syndromem dochází k vyšší tvorbě hormonu kortizolu v nadledvinkách. Tento hormon napomáhá k ukládání tuků v těle. Není to samo o sobě, Cushingův syndrom je spouštěn dalšími onemocněními – třeba některým nádorovým nebo dlouhodobým užíváním kortikoidů.
  • Syndrom polycystických ovarií

    Autor: Shutterstock.com
    Nadváhou mohou trpět i ženy, které mají syndrom polycystických ovarií. Ten postihuje nejčastěji ženy do 30 let a dochází k němu v důsledku hormonální nerovnováhy. Příznaky jsou nepravidelná menstruace, růst vlasů a chloupků na těle, častější akné a právě také nadváha. Důležité je tedy srovnat hladinu hormonů, zlepšit celkově životní styl a kila půjdou dolů sama. 
  • Estrogen

    Autor: Profimedia.cz
    A zase ty hormony! Skutečně – častým viníkem přibírání na váze bez zjevného důvodu je nestabilita hormonů. S kily navíc je spojen hlavně hormon estrogen, který s přibývajícím věkem u žen ubývá. Což je důvod, proč ženy během menopauzy začnou přibírat. „Estrogen a progesteron jsou dva hormony, které zodpovídají za ženskou postavu. S jejich úbytkem dochází k metabolickým změnám a ke změnám v ukládání tuků zejména do oblasti břicha, pasu a prsou, a navíc typicky se také zvyšuje chuť k jídlu,“ popisuje Jana Černotová, terapeutka a cvičitelka hormonální jógové terapie. Proto pokud na sobě pozorujete první příznaky menopauzy, měla byste si upravit jídelníček a snížit o trochu energetický příjem, aby nedošlo k tloustnutí.
  • Kortikosteroidy

    Bolest kolene
    Autor: Shutterstock.com
    Když člověk slyší "steroidy" v jakémkoliv spojení, většinou ho to vyděsí, protože si představí svalovce. Přitom kortikosteroidy se používají i při léčbě některých onemocnění kloubů, protože snižují jejich bolestivost při zánětech. Tyto léky ale mohou způsobit zadržování vody v těle, což vede nejen k otokům, ale i ke kilogramům navíc. Kromě toho také zvyšují chuť k jídlu, která se pak těžko potlačuje. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji