Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hemoroidy: Jak dlouho se můžete léčit sami a kdy je nutné vyhledat lékaře?

Mnoho lidí se stydí přiznat svůj problém s hemoroidy.
26. srpna 2015 | 09:46

Hemoroidy, kterým se lidově říká zlatá žíla, jsou v podstatě křečové žíly v konečníku. Žilní pleteně má v této části těla každý, ale ne všichni s nimi mají potíže. 

Je to podobné jako se slepým střevem. Nevíme o něm, ale když nás „chytne“, je zle. Hemoroidy bolívají opravdu hodně. Když do tří dnů nepomůžou domácí recepty, mastičky ani čípky, je třeba urychleně zamířit k lékaři.

Hemoroidy, kterým se neodborně říká zlatá žíla, trápí lidi už tisíce let. Egyptští faraoni měli dokonce speciálního doktora jmenovaného strážcem konečníku. Byl to lékař, který se měl starat výhradně o tuto část těla svého panovníka. Léčba byla na dnešní poměry opravdu bizarní – do konečníku se například trubičkou pouštěl kouř z vonných olejů, používaly se i čípky z ovčí vlny namočené do zvířecí žluči. První zdokumentovanou operaci prováděli doktoři v sedmnáctém století francouzskému králi Ludvíkovi XIV.

Jak vznikají hemeroidy?

Zdraví lidé mají žilní pletence, které odvádějí a přivádějí v oblasti konečníku krev, klidné, prakticky neznatelné, stejně jako ostatní žíly v těle. Když začnou otékat a plnit se krví, nastává problém: krví naplněné žilní pletence pak vytvářejí uzly – bolestivé hemoroidy. Když se zvětší výrazněji, vyhřezávají ven z konečníku a často i krvácejí. Bolest může být přitom tak velká, že postižený člověk nemůže pořádně sedět a někdy ani stát – částečnou úlevu přináší jen ležení na boku.

Vnitřní hemeroidy: Na vině je genetika

Viditelné, z análního otvoru vyhřezlé žilní pletence jsou v medicíně označovány jako tzv. vnější hemoroidy. Ty, které se rozšiřují uvnitř konečníku, lékaři označují za hemoroidy vnitřní. Těmi bývají velmi často postihováni lidé na základě genetických predispozic – když jimi trpí vaši rodiče, riziko, že se budete potýkat se stejným problémem, je větší. Typickým příznakem zlaté žíly je kromě svědění a bolesti konečníku také krvácení. Typická je jasně červená krev, kterou můžete vidět po vyprázdnění na toaletním papíře, v záchodové míse nebo jako šmouhy na stolici.

Vnější hemeroidy: Pomůže voda a vláknina

Zevní hemoroidy vypadají kolem análního otvoru jako namodralé váčky různé velikosti (nejčastěji asi jako fazole, ale můžou být i daleko větší). „Provází je většinou silné svědění a pálení, případně pocit cizího tělesa v konečníku. Když máte štěstí, dají se mechanicky zatlačit zpátky,“ vysvětluje praktický lékař a internista Jiří Mach. V takovém případě je pak důležité jíst hodně vlákniny a pít dostatek vody, aby byla stolice měkká a aby silným tlakem při vyprazdňování uzlíky znovu nevyhřezly ven.

Více se dočtete v zářijovém čísle Blesk zdraví, které je nyní k prodeji.

Autor: sia
Video se připravuje ...