Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Léky na bolest vyměňte za bylinky! Známe nejlepší na bolest hlavy i zubů

  • Než do sebe při každé bolesti hned cpát chemii, zkuste raději sílu bylinek!
    3. května 2015 | 06:00

    Lidé na celém světě denně polykají miliony tablet proti bolesti. Co takhle vyměnit chemii za šetrnější alternativu? Například bylinky? Divili byste se, kolik jich na různé bolesti zabírá. Pomáhaly už našim prababičkám a účinné jsou dodnes!

  • Proti bolestivé menstruaci

    Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
    Autor: Shutterstock.com
    Nejlépe pomáhá „ženská bylinka“ – kontryhel. Čaj z něj je navíc velmi chutný, takže ho budete pít rády. Dá se pít dlouhodobě, protože nemá žádné vedlejší účinky. S kontryhelovou kúrou začněte tak pět dní před termínem menstruace (když ho nepijete pravidelně) a skončete až po menzes. Výborný je na zmírnění tlaků v podbřišku při měsíčkách i heřmánek, který účinně omezuje bolestivé křeče a stahy. Podobně působí i mateřídouška.
  • Hlava jako střep

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    To je asi nejlepší dát si čekanku nebo kozlík lékařský. Čaje z nich připravíte během chvilky, obě bylinky můžete i míchat. Konkrétně čekanka má v sobě podobné látky jako ibuprofen. Kozlík je zase účinný nejen proti bolehlavu, ale pomáhá taky proti úzkosti, nespavosti, podporuje celkové zklidnění a uvolňuje stres z přepracování. Na migrénu je pak výborná řimbaba obecná. Když ji užíváte pravidelně, zmírňuje výskyt záchvatů až o 70 procent!
  • Když vás bolí břicho

    Bolest břicha
    Autor: Profimedia.cz
    Na břichabol je vynikající černucha, respektive její semínka. Asi nejjednodušší čaj z bylinky, respektive nálev ze semen. Rovnou polévkovou lžíci podrcených semen zalijeme půl litrem horké vody, nádobu přiklopíme a necháme asi 15 minut louhovat. Pak nálev přecedíme a popíjíme po doušcích, než potíže vymizí.
  • Záda jako rozlámaná

    Zatočte s bolavými zády! Jde to i bez doktora.
    Autor: Shutterstock
    Na to je odborník řebříček. Zdánlivě nenápadná, jakoby obyčejná bylinka, je účinnější než kdejaká pilule z lékárny. Ideální je pít čaj, můžete si dopřát až čtyři šálky denně. Když byste si chtěly na bolest zad (i kloubů) připravit směs, přidejte k řebříčku i květy černého bezu a listy z břízy.
  • Konec s pálením žáhy

    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com
    Na žáhu je nejúčinnější zeměžluč. Dělá se z ní čaj, který je dobré pít vlažný a nejvýš tři krát denně. Poslední hrnek si nechte stát večer u postele, protože žáha hodně lidí pálí hlavně v noci.
  • Bolavý krk známe všichni

    Bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit.
    Autor: Shutterstock.com
    Bylinky, které pomůžou při bolesti v krku, jsou hlavně řepík a šalvěj. Mají stahující, dezinfekční a celkově zklidňující účinky. Kloktadlo se připravuje nejrychleji ze silného čaje nebo odvaru. Aby mělo dostatečný účinek, používejte ho tak čtyři krát denně. Mělo by mít pokojovou teplotu. Když se vám nechce kloktat, tak vypijte ještě teplý (ne příliš horký) řepíkový nebo šalvějový čaj.
  • Když nás kouše zub

    Zubní kaz ve většině případů nebolí.
    Autor: Shutterstock.com
    Bolesti zubů umí likvidovat asi nejrychleji voňavý hřebíček. Čistí ústa a ničí bakterie, má citelné anestetické účinky a nejlépe působí na bolavý zub tak, že ho rozkoušete nebo rozdrtíte a drť napěchujete přímo na bolavé místo.
  • Trápení se zlatou žílou

    Mnoho lidí se stydí přiznat svůj problém s hemoroidy.
    Autor: Shutterstock.com
    Zlatá žíla, jak se lidově říká hemoroidům, může někdy bolet tak, že sotva chodíte, o sezení nemůže být ani řeč. Co na bolest zabírá? Především odvar ze stahující dubové kůry. Uděláte si z něj sedací lázeň (stačí dvě polévkové lžíce dubové kůry zalít hrnkem studené vody, povařit 10 minut, scedit a tři krát denně sednout na 7 minut).
  • Měchýř je občas kruťas

    břicho
    Autor: Profimedia.cz
    Velké bolesti způsobuje i zanícený močový měchýř. Nejlepší zkušenosti mají bylinkáři s vrbovkou malokvětou. Dělá se z ní čaj (je lepší než různé směsi) a pije se tři krát denně. Ne víc, protože u citlivějších lidí může způsobit vyrážku.

     

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...