Hubnutí: Bolí vás klouby, záda nebo kolena? Cviky, které vám pomohou!

  • Hubnutí: Bolí vás klouby, záda nebo kolena? Cviky, které vám pomohou!
    26. května  2015 
     06:00

    Tak, a je konec s věčnými výmluvami na bolavé klouby a záda, kvůli kterým se nemůžete hýbat, a tedy ani hubnout. Pokud si zvolíte správný pohyb, nebudete zatěžovat namáhanou část těla, klidně můžete spalovat přebytečné kalorie. Jen nezapomeňte – před každým cvičením je potřeba pořádně se protáhnout.

  • Když vás bolí kolena

    Bolest kolene
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte problémy s koleny, pak můžete rovnou zapomenout na takové pohyby, jako jsou dřepy, skákání přes švihadlo nebo třeba výpady. Aby vaše nohy nezahálely a mohli jste je posilovat, existují naštěstí i další cviky, kterými zpevníte svaly, a tím předejdete dalším bolestem. Naopak vhodnými sporty jsou chůze, jízda na kole.

     

    Na špičky!

     

    Postavte se ideálně na jeden schod tak, abyste na něm stáli pouze špičkou. Pro lepší oporu se chytněte třeba zábradlí a pomalu si stoupejte na špičky. Poté se zase snižte tak, aby pata byla na úrovni schodu. Protáhnete si tak lýtka, ale také si zlepšíte svou rovnováhu. 

     

    Nůžky

     

    Tento cvik znáte určitě ze školních tělocvičen. Lehněte si na záda a ruce položte podél těla tak, aby dlaně byly položeny na podlaze. Nohy zvedněte do výšky třiceti centimetrů a roztáhněte je od sebe. Poté začněte kmitat, jako kdybyste svírali nůžky. Pozor, střídejte při tom nohy! Nejprve jde levá přes pravou, poté pravá přes levou. Toto opakujte padesátkrát. Skvělé cvičení na břišní svaly!

     

    Částečné dřepy

     

    Ačkoliv úplné dřepy nejsou tím nejlepším pohybem pro vaše kolena, ty částečné vám neuškodí, naopak. Posílíte tím kolenní a čtvercové svaly. Rozkročte nohy na úroveň ramen, nohy natáhněte před sebe a snižte se tak nízko, jak vám to nohy dovolí.

  • Když vás bolí klouby

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže vás bolí klouby v důsledku revmatoidní artritidy, neměli byste se příliš přepínat, a naopak byste se měli snažit je co nejvíce odlehčovat. Proto zapomeňte na sporty, při kterých dochází ke skokům a doskokům. Ideálním pohybem jsou plavání nebo třeba jízda na rotopedu. 

     

    Plavání

     

    Ve vodě je celá vaše váha nadnášena, proto tam můžete dělat téměř psí kusy a váš pohybový aparát nebude trpět. Kromě toho je posilována většina svalů. Jestliže vás plavání příliš nebaví, ale hýbat se chcete, zkuste se přihlásit třeba na vodní aerobik. Byť stále ve vodě, pořádně se zapotíte. 

     

    Jóga

     

    Najít člověka, kterému by jóga spíše uškodila, než pomohla, je snad nemožné. Takže pokud trpíte bolestmi kloubů a jiné pohyby vám dělají potíže, jóga je pro vás ta pravá. Posílíte s ní imunitní systém a relaxační techniky pomáhají snižovat záněty kloubů. Ačkoliv se to nezdá, jóga není žádná procházka růžovým sadem, pořádně se u toho zapotíte a spálíte přebytečnou energii. Pozor ale, vyhněte se heat józe, ta by vašim kloubům příliš neprospěla, spíše naopak.

     

    Chůze

     

    Jestliže se nevydáte na celodenní výlet, ale jen na hodinu, pak to vašim kloubům nijak neuškodí, ba naopak. Chůze je skvělá pro lidi s revmatoidní artritidou, protože si udržujete tepovou frekvenci, a navíc posílíte svaly na nohou. Aby to ale mělo nějaký účel, musíte být v pohybu alespoň půl hodiny. 

  • Když vás bolí záda

    pilates
    Autor: Shutterstock.com
    V důsledku sedavých zaměstnání si na bolest zad stěžuje čím dál tím více lidí. Jestliže i vy trpíte chronickými bolestmi, ale nechcete si tím nechat zkazit život a připravit se o pohyb, nemusíte. Myslete ale na svá záda, a tak se věnujte sportům, které je nijak nezatíží, a naopak zapojí co nejvíce zadních svalů. Pokud je posílíte, bolest se zmírní. Naopak nevhodné jsou sporty, při kterých dochází k otřesům nebo přílišným rotacím. Vyhnout byste se měli i hraní tenisu, golfu nebo jízdě na kole, pokud ho nemáte velké akorát na své tělo.

     

    Nordic walking

     

    Jestli se dáte na nordic walking a budete jej provozovat správně, svým zádům nejen nepřitížíte, ale naopak jim i pomůžete. Díky holím v rukou do pohybu zapojíte i horní polovinu těla, takže odezní ztuhlost v oblasti ramen, krční páteře i hrudníku. 

     

    Do kříže! 

     

    Skvělým cvikem na posílení svalů je křížové cvičení. Klekněte si na všechny čtyři. Dlaně držte v šířce ramen. Hlavu držte dolů a dívejte se do země. Protichůdně zvedejte vždy pravou nohu a levou nohu proti sobě. Ruku i nohu narovnejte a v této pozici chvíli vydržte. Poté končetiny vyměňte. Dejte ale pozor, abyste se v zádech neprohýbali!

     

    Pilates

    Pilates možná vypadá jako pohodové protažení těla pro dámičky, ale nenechte se ošálit! Toto cvičení je poměrně náročné, a pokud ho dělá člověk poctivě, posílí své svalstvo, hlavně v celé horní polovině těla. Cviky jsou koncipovány tak, aby páteř nezatěžovaly, ale naopak uvolňovaly a posilovaly.

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji