Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdy k očaři? Nejpozději ve 40 letech už se bez něj neobejdete!

Máte pocit, že se vám kolem čtyřicítky začínají zkracovat ruce? Kdepak, to jen vaše oči nejsou už to, co bývávaly.
20. března 2015 | 06:00

Kdy jste naposled byli u očního lékaře? Že nikdy nebo před několika lety, a to pouze proto, že jste k tomu měli vážnější důvod? Pak děláte chybu. Podle optometristy Petra Vykypěla bychom si měli nechat kontrolovat zrak přibližně jednou za čtyři až pět let. 

Stejně jako stárne naše kůže, stárnou i naše oči, a proto k tomu musíme přistupovat podobně. O kůži přece také pečujeme, aby se na ní čas podepsal co nejméně.

Mnoho lidí však má tendenci péči o zrak podceňovat. Návštěvu odborníka byste neměli odkládat na dobu, kdy na sobě ucítíte nějaké změny. "Nedoporučoval bych příliš otálet. Bohužel jakékoliv změny a patologie nebolí, a když k tomu dojde, tak je to průšvih," varuje optometrista Petr Vykypěl z Alcon Pharmaceuticals.

K lékaři dříve než do školky

První kontrolu byste měli absolvovat už v dětském věku. Zhruba do tří let totiž dochází k největším změnám. Další prohlídka by měla být kolem dvacátého roku života. Sice můžete mít pocit, že máte zrak jako ostříž, ale mezitím se u vás může rozvíjet některá z očních vad, například glaukom. 

Jde o poškození očního nervu, na který je vyvíjen neustálý tlak, a tím je poškozován. Pokud je tato nemoc odhalena včas, ještě dříve, než se objeví první příznaky, jako je třeba nejasné periferní vidění, dá se léčit. Pokud ne, úplné uzdravení je takřka nemožné. Oční nerv je totiž nezvratně poškozen.

Syndrom krátkých rukou

Další změnu, během které byste neměli otálet s návštěvou odborníka, můžete čekat kolem čtyřiceti let. S největší pravděpodobností se ani vám nevyhne syndrom krátkých rukou. Najednou budete mít pocit, že se vám zkracují ruce, protože předměty, ačkoliv si je budete odsouvat do co největší dálky, budou stále rozmazanější. "To se děje v důsledku zpomalení ostření čočky, kterou máme v oku. Navíc svaly už nejsou tak pružné," vysvětluje Petr Vykypěl.

Video se připravuje ...
Optometrista Petr Vykypěl hovoří o změnách našeho zraku během let. • VIDEO: Adam Balažovič
 

Video se připravuje ...