Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bohdan Pomahač: Chtěli bychom být schopni restaurovat celé lidské tělo

Světový chirurg Bohdan Pomahač se svojí ženou Hanou na tiskové konferenci.
10. prosince 2014 | 15:25

Už nyní, ve svých třiačtyřiceti letech, vstoupil do dějin medicíny. Lékař Bohdan Pomahač, který dlouhodobě žije v Bostonu, je první muž, kterému se v USA podařilo transplantovat člověku celý obličej. Do České republiky jezdí výjimečně, jako zrovna nyní. 

Česká republika má opět tu čest přivítat svého krajana, světově proslaveného plastického chirurga Bohdana Pomahače, který jako první se svým týmem v USA transplantoval celý obličej. Nesmazatelně se tak zapsal do dějin medicíny, za což nyní převezme i cenu. V rámci jubilejního dvacátého sympozia plastické chirurgie mu bude udělena Cena Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě. 

Mimo přebírání ceny bude mít na sympoziu také přednášku, kdy bude hovořit o nových postupech v rekonstrukční plastické chirurgii. „Rekonstrukční transplantace se stává poměrně stabilní záležitostí pro nejpostiženější pacienty a myslím, že tomu tak bude i do budoucna. Snažíme se program vyvinout tak, abychom vypilovali všechna pozitiva pro pacienta, a naopak co nejvíce vybalancovali ty negativní části," popisuje obsah své přednášky Bohdan Pomahač.

U nás pro to nejsou podmínky

Ačkoliv se transplantace obličeje může zdát laikovi jako naprosto nepředstavitelná záležitost, cíle Bohdana Pomahače a dalších plastických chirurgů jsou ještě mnohem vyšší. „Díváme se potencionálně na transplantování více než jedné končetiny, dolních končetin, břišní stěny a tak dále. Chtěli bychom být schopni restaurovat lidské tělo, ať už to zahrnuje jakékoliv části, které by mohly chybět," říká lékař. 

Dallas Wiens (27) dostal od Bohdana Pomahače nový obličej.
Autor: Blesk – Roman Souček, archiv

Zlí jazykové se často nechávají slyšet, že český stát si nechá uniknout takovéto špičkové odborníky mezi prsty, místo aby si je hýčkal tady u nás, nechá je zmizet do světa. Jenže ono to není tak jednoduché. Naši plastičtí chirurgové patří mezi jedny z nejlepších na světě, ale pouze zlaté české ručičky nestačí. „Jsem si jistý, že bych zde poskládal tým vynikajících plastiků, ale ty podmínky, které tu jsou, jsou naprosto jiné," odpovídá Pomahač na otázku, zda by byl schopen podobnou operaci provést v našich vodách. 

Bohdan Pomahač přijel i s manželkou do České republiky.
Autor: Petr Novotný

O finančních problémech se na tiskové konferenci rozhovořil i docent Jan Měšťák, který světového operatéra, společně s jeho manželkou Hanou, přivítal na půdě kliniky Esthé. „Představte si, že si dvaatřicetiletá žena prošla rakovinou prsu. Ona pak několik let čeká na rekonstrukci, která patří přitom mezi jedny z nejjednodušších. Patnáct let se snažím, aby naše zdravotnictví přispívalo na tento zákrok více, ale zatím marně," varuje docent. Uvádí porovnání s první rekonstrukcí obličeje, kterou Bohdan Pomahač provedl v roce 2011 v Bostonu. Tam operaci hradila nemocnice a následnou léčbu zafinancovala zdravotní pojišťovna pacienta.