Vadí vysoký příjem soli, respektive v ní obsaženého sodíku zdraví, nebo ne? Vědci a lékaři váhají. Hlavně poté, co renomovaný časopis JAMA v sekci zaměřené na interní lékařství publikoval výsledky studie, podle nichž zvláště u starších osob sůl srdce nijak neohrožuje.
Studie se zúčastnilo více než dva a půl tisíce lidí, které vědci sledovali po dobu více než deseti let. Jejich průměrný věk nyní činí 74 let, polovinu tvořili muži, polovinu ženy. Na začátku studie měli všichni zdravé srdce a po celou dobu museli vyplňovat dotazníky týkající se mimo jiné příjmu sodíku. Tedy, laicky řečeno, toho, jak moc solí či jak moc slaná jídla si dopřávají.
Nebyl to samozřejmě jediný sledovaný ukazatel. Vědci se zaměřili na celkem dvě desítky parametrů, které měly osvětlit celkový zdravotní stav i životní styl sledovaných lidí.
Není to přitom jediná odborná práce, která dospěla k podobnému zjištění. Už loni v létě vyšla v USA v dalším časopise New England Journal of Medicine studie s tím, že razantní snížení příjmu sodíku může udělat více škody než užitku. Z vyhodnocení zdravotního stavu u více než sto tisíc lidí dokonce vyplynulo, že lidé s nadprůměrným příjmem soli, tedy sodíku, byli méně ohroženi infarktem než ti, kdo úzkostlivě dodržovali doporučení.
Hlavní autor studie prezentované v časopise JAMA lékař Andreas P. Kalogeropoulos, profesor medicíny na Emory University, připustil, že vše může být samozřejmě zkreslené tím, že množství zkonzumované soli udávali sami respondenti, tedy sledovaní lidé, a že to tedy může být zkreslené.
Nicméně je pravda, že nynější směrnice doporučují, aby lidé starší 50 let nepřijímali denně více než 1500 miligramů sodíku. Autor studie nicméně mírní nadšení a radí, aby to lidé s příjmem soli stejně nepřeháněli, protože zjištění z nové studie bude ještě třeba ověřit.
Lékaři jsou nicméně zdrženliví, protože lidé přijímají stále více skryté soli v pečivu, uzeninách nebo slaných pamlscích. Proto například společnost Vím, co jím holdá rozjet kampaň proti přehnané konzumaci soli.
Navíc nejde jen o srdce. Velké množství soli v těle přispívá k zadržování vody, a tím k zvyšování váhy, navíc podle odborníků neprospívá ledvinám. Nové studie nicméně možná i tento pohled přehodnotí – ukazuje se totiž také, že vadí i příliš nízký příjem sodíku, který je pro buňky lidského těla nepostradatelný.