Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak snížit vysoký tlak? Pohlídejte si hladinu draslíku v těle

  • Vysoký krevní tlak může být fatální. Snižte si ho jednoduše, úpravou životního stylu!
    25. listopadu 2014 | 06:00

    Vysoký krevní tlak je dnes bohužel velmi častým jevem a lidé na něj příliš nedbají. Nepovažují ho za tak nebezpečnou hrozbu, přitom hypertenze, jak se vysokému tlaku také říká, poškozuje cévy a pokud se neléčí, může vést až k mrtvici, infarktu nebo třeba potížím s ledvinami. Tlak ale lze snížit i jinak, než léky. Stačí nastavit správný životní styl. Nejen, že vám to prospěje ve více směrech, ale také sníží vaši následnou závislost na lécích snižující krevní tlak. 

  • Hýbejte se!

    Lidem, kteří se hýbou pravidelně alespoň 30 minut denně, se tlak brzy sníží. Cvičení také přispívá k všeobecně dobrému životnímu stylu a navíc působí preventivně proti dalším onemocněním, které postihují cévní systém. Pokud máte pocit, že kvůli pracovnímu vytížení nemáte na pohyb čas, zkuste si ho udělat během každodenních činností. Místo, abyste jeli výtahem, jděte pěšky, cestou z práce vystupte o jednu zastávku dříve a dojděte to pěšky. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Nezapomeňte při sportu na dostatečnou podporu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Dodejte tělu draslík

    Vyšší hladina draslíku v těle pomáhá vyrovnat se s vysokým krevním tlakem. Dost možná trpíte hypertenzí i proto, že moc solíte. No a právě draslík snižuje negativní vliv soli na organismus. Tento minerál najdete v mnoha potravinách, od vařených brambor, přes banány, pomerančové džusy až k jogurtům. Ovšem to je pouhý zlomek.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • Zapomeňte na sůl

    Ještě, než jídlo ochutnáte, už se sápete po solničce a hrnete to tam o sto šest. I to může být jeden z důvodů, proč právě vás nyní trápí vysoký krevní tlak. Stačí snížit denní příjem sodíku a tlak půjde dolů. Optimální množství se doporučuje maximálně 600 mg. Dejte si však pozor, protože sůl se ve velkém množství objevuje i ve spoustě polotovarů, které lze koupit v obchodě. Proto důkladně sledujte složení výrobků. 
    sůl
    Autor: Shutterstock.com
  • Konec s kouřením

    Při každé zapálené cigaretě se nám chvilkově zvyšuje krevní tlak. Nepůsobí to sice na dlouhodobé zvýšení, ale pokud k tomu přidáme pravidelnou skleničku alkoholu, je na malér zaděláno. O tom, že cigarety a alkohol škodí celkově našemu organismu, je téměř zbytečné mluvit. Lidé na to většinou ale neberou příliš ohledy, dokud se to nějak nepodepíše na jejich zdravotním stavu. Proto zvýšený tlak berte jako zvednutý ukazováček vašeho zdraví a raději řekněte ne. 
    Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny se během čtyř let sníží o 40 %.
    Autor: Shutterstock.com
  • Poperte se s nadváhou

    Obezita není už pouze estetickou záležitostí, ale jednou z nejčastějších civilizačních chorob, jenž zaplavují většinu planety. A to by bylo, pokud by nějaké to kilo navíc nemělo vliv na krevní tlak! Samozřejmě, že má! Nadváha totiž dává pěkně zabrat našemu srdci, které musí přefiltrovat více krve, což způsobuje hypertenzi. Ale společně s kily půjde dolů krevní tlak. Zaručeně se vám ale zvýší sebevědomí. To za to stojí, co? 
    Jak se cítí baculky, které svádí celoživotní boj s nadváhou?
    Autor: profimedia.cz
  • Řekněte NE alkoholu

    Říká se, že jedna sklenička denně neškodí. Že prý je to naopak zdravotní. Ovšem více už může náš organismus negativně ovlivňovat, což má ve výsledku odpad i na krevní tlak. Srdce tak zvaně "zbytní", protože musí přečerpat mnohem větší tekutin, než na jaké množství je normálně zvyklé. Navíc zde platí, že čím dříve s alkoholem člověk začne, tím horší následky na jeho zdraví to poté má. Skleničku na zdraví si dejte, ale nic se nemá přehánět.
    Za vyšší krevní tlak může i časté pití alkoholu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Nenechte se ovládnout stresem

    Stres můžete zahnat cvičením. Z těla se vám vyplaví endorfiny a ty vám zaručeně vykouzlí úsměv na rtech.
    Autor: Shutterstock.com
    Ono se to sice jednoduše řekne, ať člověk omezí stres... Ale v reálu je to mnohem těžší, co? Naštěstí existují cvičení, která ho z těla vyplavují. Je to například jóga, nebo nejrůznější dechová cvičení. Samotná meditace také snižuje krevní tlak, člověk při tomto úkonu uklidní a uvolní. A ve chvíli, kdy ze svého života odstraníte alespoň část stresu, odstraníte i část hodnot vysokého tlaku. 
  • S kávou opatrně

    Kofein, stejně jako cigarety, může chvilkově zvýšit krevní tlak. Ve skutečnosti ale záleží na tom, jak moc je člověk na účinek kofeinu citlivý. Proto je dobré konzultovat stav s lékařem, aby s vámi individuálně probral, zda káva vašemu krevnímu tlaku skutečně neprospívá. Naštěstí se kávy a čajů nemusíte vzdát na vždy, existují skvělé kávy bez kofeinu, jejichž konzumaci si zajisté také užijete. Mnohem více ovlivňují hypertenzi výše zmíněné aspekty.
    káva
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.