Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lékařka čínské medicíny říká: Každá nemoc je nerovnováha organismu!

Ajurvéda je prý zaručenou cestou k dlouhověkosti. Vyzkoušejte ji i vy!
6. ledna 2015 | 11:00

Tradiční čínská medicína je složitá a pro Evropana v mnoha směrech nepochopitelná. Přesto i na nás funguje. Zejména když máme problémy s imunitou, chronickými bolestmi nebo vysokým tlakem. Jak se léčí po čínsku uprostřed Prahy? Povídali jsme si s kapacitami v oboru Ludmilou Bendovou a Ivou Měsíčkovou. Důležité je podle nich nejen to, co jíte, ale také všechno, co od ranního zazvonění budíku děláte pravidelně každý den.

Mám kamarádku, která trpí celou zimu virózami. Je z toho v depresi. Byla u kdejakého doktora a prý jí dohromady nic není. Přesto bere sedm prášků denně. Na imunitu, na nervy, na žaludek… Může přijít k vám?
Iva Měsíčková: Samozřejmě. Pacientů je hodně, nebude to ze dne na den, ale podíváme se na ni.

Co ji u vás čeká?
Uděláme vstupní pohovor a diagnostiku. Dostane šestistránkový dotazník, který vyplní. Ptáme se na kdeco včetně dětských nemocí a prodělaných operací. U žen je důležité i vše o menstruačním cyklu.

Proč?

Iva Měsíčková se zabývá čínskou medicínou již deset let.
Autor: archiv Blesk zdraví

Ludmila Bendová: Protože je to jeden z nejrychlejších způsobů diagnostiky v tradiční čínské medicíně (dále jen TČM – pozn. red.). Z cyklu dokážeme hodně poznat. 

Jak to souvisí s virózami?
Ludmila Bendová: Čínská medicína vnímá člověka jako celek, který se snaží celkově harmonizovat. Každá nemoc vlastně představuje jakousi nerovnováhu organismu. Tisíce let staré diagnostické postupy zjistí podstatu nerovnováhy a podpoří samouzdravovací schopnosti organismu. Naším cílem je předcházet poruchám ještě dříve, než se projeví. Prostě je třeba působit na to, co tu ještě není, jak se píše v Tao te ťingu (starodávné čínské dílo, základní kniha taoismu – pozn. red.).

Pracujete bez diagnostických přístrojů. Nechybějí vám?
Ludmila Bendová: Základy TČM byly položeny před čtyřmi tisíci let a nejméně dva tisíce let jsou o nich písemné záznamy. Tehdy nebyly k dispozici magnetická rezonance ani ultrazvuk. Číňané si vypracovali vlastní diagnostiku na základě pečlivého pozorování přírody a poznatky přenášeli do léčení člověka. Vytvořili naprosto jedinečný systém harmonie a rovnováhy, který je velmi odlišný od západní medicíny. Ta mu v některých ohledech, a zejména v prevenci, nemůže konkurovat.

Je slovo konkurovat na místě?

Ludmila Bendová je lékařka, která se specializuje na čínskou medicínu.
Autor: archiv Blesk zdraví

Ludmila Bendová: Vlastně úplně není. Oba léčebné systémy by si měly vycházet vstříc, spolupracovat a doplňovat se, podobně jako se to děje v Číně, USA, Austrálii, Německu, Švýcarsku atd. Proto se ani já, ani mí kolegové tomu v mnoha případech nebráníme. Když k nám přijde pacient a já zjistím, že je nutné nějaké vyšetření v nemocnici, tak ho tam bez váhání pošlu. Na druhou stranu jste sama hned na začátku říkala, že máte kamarádku, která už kolečkem u "západních" doktorů prošla, a její stav se nijak nelepší. A takových "nadvyšetřovaných" marodů máme moc. A právě s poruchou imunity může TČM hodně pomoci.

A s čím k vám ještě pacienti chodí?
Iva Měsíčková: Často přicházejí s bolestí zad, kloubů, depresemi, poruchami imunity, potížemi v klimakteriu, bolestmi zažívacího traktu, neplodností, poruchami menstruačního cyklu…

Pojďme se vrátit k té menstruaci jako důležitému diagnostickému vodítku. Prý existuje bod, který když si žena masíruje, může se zbavit třeba bolestivé menstruace.
Iva Měsíčková: Je to bod na vnitřní straně kotníku, přesněji tři palce nad ním. Když říkám palce, tím nemám na mysli anglickou měrnou jednotku, ale opravdu šíři tří palců (nebo čtyř prstů). Když tam sáhnete, je to místo i dost citlivé, takže je snadno poznáte. Při pravidelném masírování si můžete sama dost pomoci od bolestí při měsíčním krvácení. Ale chci zdůraznit, že tohle je jen jedna ze součástí diagnostického systému včetně celkové anamnézy. Je důležité každou informaci zasadit do celkového kontextu a podle toho dál při terapii postupovat. Proto jsou kromě už zmíněného vypisování dotazníku nutné i diagnostika jazyka nebo diagnostická masáž, velmi důležitý je i pulz.

Co se dá vyčíst z jazyka?
Iva Měsíčková: Jazyk je velmi důležitým ukazatelem celkového stavu organismu a podle jeho vzhledu se dokážeme celkem slušně orientovat. Podstatné jsou jeho barva, velikost, vlhkost nebo suchost, jestli jsou na něm rýhy, povlak… Jsou na to celé učebnice.

Více se dozvíte v lednovém čísle Blesk zdraví, které je již v prodeji.

Blesk zdraví titulka leden
Autor: archiv Blesk zdraví

Autor: rie