Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Léčitelka Jana Arcimovičová: Nehádejte se, oslabuje to játra

Podle léčitelky Jany Arcimovičové může proudění naší energie narušit i příliš mnoho emocí.
15. února 2015 | 06:00

Tradiční čínská medicína chápe člověka jako jeden celek, neléčí jen příznaky, snaží se najít příčinu nemoci. V zásadě jde o to, rozproudit správně energii v těle.

To zní jednoduše, ale tak snadné to není…
Pokud je člověk zdravý, energie v jeho těle obíhá plynule a volně, bez překážek. Aby tomu tak bylo, je třeba, aby byly v harmonii jin a jang a také pět prvků. 

Co proudění energie narušuje?
Například nadměrné emoce. Dalším důvodem nemocí je šest rozvracečů: vítr, chlad, vlhko, sucho, horko a oheň, a také nedostatek pohybu. Sezení u televize nebo počítače nám energii rozproudí jen těžko. Číňané říkají: „Voda, která teče, se nekazí.“ A tak je to i s naším tělem. Svou roli v našem zdraví sehrává i dědičnost a životní styl.

Jak žít zdravěji?

zima, žena, slunce
Autor: Shutterstock

Měli bychom respektovat energetické proměny během roku, tedy roční období. Jinak bychom se měli stravovat v zimě a jinak v létě. Zima je v přírodě obdobím klidu a odpočinku. Dříve bylo běžné, že lidé chodili v tomto období brzy spát a pozdě vstávali. A dnes? Shon kolem vánočních svátků téměř nikoho nenechá v klidu. Následují výprodeje, uzávěrky, daně a pak není divu, že uštvaní lidé podlehnou nachlazení nebo chřipce.

Které bylinky nejčastěji používáte?
Mým oblíbencem je zázvor, který zvláště v zimním období dokáže skvěle prohřát organismus. Má výborné antiseptické účinky a působí proti zvedání žaludku. Ráda používám i české bylinky, a to nejen na čaj – z mnoha z nich lze připravit velice chutné pokrmy. Za královnu v tomto směru považuji kopřivu, ale v mém jídelníčku se často objevují i vojtěška, černý bez, kozlíček a řada dalších.

Jak být v souladu se svým tělem?
Nejdůležitější je mu naslouchat. Každá jeho reakce nás informuje o tom, co si žádá. Měli bychom se zaměřit nejen na chuť jídla, ale i na to, jak se po něm cítíme. Pokud jsme po něm ospalí nebo máme pocit tíhy, tak něco asi není v pořádku. Pokud chce naše tělo spát, měli bychom ho poslechnout a nepřetahovat se. Pokud jsme nemocní, měli bychom svou nemoc vyležet a nechodit do práce. I prostředky ze sebelepší reklamy totiž většinou potlačí jen příznaky.

Měli bychom také vše dělat vědomě. Žít v přítomnosti. Tady a teď. Při procházce v přírodě bychom se měli soustředit na její krásu a nerozptylovat se starostmi. Při jídle se soustředit na jídlo. Když něco konzumujeme u televize, nemůžeme se dostatečně uvolnit, a spolu s pokrmem tak polykáme napětí z akčního filmu.

Takže přibrzdit?

Nedejte se zimním splínům - zažeňte je barevným outfitem!
Autor: shutterstock.com

Ano, a navíc mít rádi sami sebe takové, jací jsme. Na ničem neulpívat, nehonit se za vzdušnými zámky, ale naopak hledat štěstí a radost v malých věcech. Protože život se skládá z drobností, které nás formují.

Jaké potraviny jsou z pohledu čínské medicíny nezdravé?
Pro naše tělo většinou není vhodné to, co není čerstvé, tedy vše, co je konzervováno, ale také přibarveno, aromatizováno, to, co prošlo složitou úpravou, dále potraviny příliš chladné nebo příliš horké. To se týká mražených výrobků, ale i nadměrného příjmu tropického a subtropického ovoce.

Které potraviny jsou naopak poklad?
Myslím, že se u nás podceňují luštěniny. Hrách a čočka, snad s výjimkou té oranžové, začínají mizet z našeho jídelníčku. Přitom jsou z dietetického hlediska úžasné.

Jak se vyhnout jarní únavě?

Spánek je velmi důležitý a ovlivňuje naše fungování během dne.
Autor: Profimedia.cz

Jaro je v přírodě obdobím radosti, růstu, pohybu a bujnosti. I v našem těle po jinovém zimním období postupně stoupá jang. Proto bychom měli na jaře dříve vstávat, více se pohybovat a dát průchod radostným emocím. Měli bychom být vstřícní a velkorysí a vystříhat se sporů a hádek, které nám mohou energeticky oslabovat játra. Na jaře může být naše tělo zraněno větrem, proto je potřeba dostatečně se oblékat a chránit se před ním.

Ale my se naopak těšíme na těsné a krátké bundičky…
Těsné a přiléhavé oblečení není vhodné v žádném období. Jak jsem říkala: naše tělo bude zdravé, když v něm bude energie volně obíhat. A to takovéto oblečení příliš neumožňuje. Pokud už chceme ukazovat „vosí pas a ňadra dmoucí“, počkejme s tím raději na léto.

Autor: MAJ
Video se připravuje ...