Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jan Měšťák: Balony nejsou sexy, ženy teď chtějí přirozenost

Video se připravuje ...
Silikonové implantáty jsou mezi námi už padesát let
VIDEO: Adam Balažovič
29. května 2015 | 10:00

Plastické operace prsou se v Čechách provádějí už dlouhých padesát let. Ženy toužily po krásných a plných ňadrech odjakživa. Většina tuto operaci podstupuje kvůli svému sebevědomí. Legenda v tomto oboru Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., nám vysvětlil rozdíl mezi minulostí a přítomností jak v materiálech, tak v bezpečnosti zákroku.

Vůbec první plastická operace prsou byla provedena v USA v roce 1962. První implantáty u nás vytvořil slavný český vědec profesor Otto Wichterle, který na ně použil stejný materiál jako na své – celosvětově první – kontaktní čočky. Nebyl to ideální materiál, ale bohužel v tehdejším Československu výzkumu v tomto oboru nesvítila zelená, jako tomu bylo u amerických vědců.

Američané již od první operace používali silikonové implantáty, to byla revoluční novinka. Do té doby musely zájemkyně o úpravu ňader podstupovat řadu nebezpečných zákroků, například injekce parafínu nebo průmyslového silikonu. Během dalších padesáti let se vše zdokonalilo a zákroky jsou i mnohem bezpečnější než dřív.

Nejvýznačnějším současným trendem je snaha výrobců implantátů i samotných operatérů, aby výplně a samotná úprava prsou působily přirozeně. Běžné je tak vložení implantátů malým řezem v podprsní rýze nebo řezem vedeným okrajem dvorce prsní bradavky. Po zahojení je jizva téměř neznatelná.

Při tak dlouhé praxi, jakou má za sebou pan doktor Měšťák, se člověk setká i s mnohými bizarními přáními zákazníků. „Psala mi paní, která chtěla vědět, zda by bylo možné dát do prsního implantátu na levé straně, na srdci, popel jejího zemřelého pejska,“ vyprávěl Měšťák s tím, že podobných historek má spoustu.

 

Video se připravuje ...