Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

50 let antikoncepce! Co všechno ženám vzala a dala? A opravdu neškodí?

Svoboda? Díky hormonální antikoncepci určitě. Ale ani zdravotní rizika nelze úplně pominout.
11. května 2015 | 11:07

Hormonální antikoncepce slaví 50 let. V Česku se sice masově prosadila o něco později než na Západě, nicméně dnes ji považujeme za tak normální, že ji užívají i patnáctileté dívky. Každopádně dala ženám svobodu rozhodovat o vlastním sexuálním životě, zároveň však přinesla nová rizika – nejen zdravotní. 

Několik desetiletí, po něž ženy běžně užívají hormonální antikoncepci, přineslo možná až nečekané společenské změny a proměnilo i vztahy mezi muži a ženami. Nevěříte? 

Jelikož se o ní v poslední době vzhledem k výročí jejího prvního použití v USA v 60. letech minulého století dost mluví a píše, dala jsem dohromady pár skutečností. Vědci jsou například zajedno v tom, že jelikož pilulka de facto neustále simuluje stav podobný těhotenství (v tom smyslu, že žena nemá klasickou ovulaci), její uživatelky dávají přednost jiným mužům než těm, kteří by se jim líbili, kdyby žádné pilulky nebraly. 

A je to zřejmě i naopak, ženy užívající pilulky nebo některou jinou formu hormonální antikoncepce voní mužům jinak. V praxi to znamená, že se dávají dohromady jiné páry než v době před touhle sexuální revolucí – možná to nevadí, ale možná ano, protože vzájemná chemie je jedním z předpokladů pro to, aby vztah vydržel. 

Sexuální svoboda vs. mateřství

Autor: Shutterstock.com
Nicméně dopad na svobodu žen je skutečně zásadní, protože díky hormonům přestaly být závislé na tom, jak moc zodpovědní jsou muži, s nimiž souloží.

Potud skvělé, stejně jako to, co zdůrazňuje Světová zdravotnická organizace spolu s ekonomy – podle nich pilulky a jejich moderní následovníci přispěli mimo jiné ke snížení mateřské úmrtnosti, zejména v případě rozvojových zemí. Zároveň pilulky zvýšily hospodářský růst, když ženy místo toho, aby doma utíraly dětské zadečky, chodily do práce, vydělávaly a platily daně. 

Jenže na druhou stranu ochrana před početím je kvůli tomu tak snadná a bezdětný život tak zábavný, že některé z nás odkládají mateřství na dobu, kdy je najednou mezi potenciálními otci přebráno nebo to prostě nejde ze zdravotních důvodů. To je prostě fakt a nemusíme ani věřit tomu, co říká například lékařka Helena Máslová, podle níž často právě dlouholeté užívání pilulek způsobuje potíže s otěhotněním. 

Pozor na trombózu

Určitá zdravotní rizika spojená s užíváním pilulek existují, ačkoli s tím, jak se snižuje dávka hormonů v nich používaných, se přece jen snižují. Mezi ta největší patří vznik plicní embolie, který hrozí především dívkám a ženám, které zdědily určitou genovou mutaci. Ta se plošně netestuje, ale příslušné testy si může zaplatit každý a rozhodně stojí za to, aby ženy svému gynekologovi řekly o výskytu embolií a trombóz v rodině.

Naopak se zdá, že pilulky nijak extra neškodí játrům, a proto není nutné dělat neustále jaterní testy, jako tomu bylo před lety. Rizika ale stoupají u kuřaček a s věkem, zvláště vadí kombinace obou těchto faktorů. 

Mimochodem statistiky, které nedávno přinesly například Lidové noviny, ukázaly, že Česko patří k zemím s vůbec nejvyšším počtem uživatelek hormonální antikoncepce – bere ji tu více než polovina žen v plodném věku. V kolébce pilulky, USA, je to ani ne pětina, v zemích EU čtvrtina a například v Japonsku sotva pár procent. 

Video se připravuje ...