Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Varovné zjištění! Každý druhý Čech má problémy s ledvinami či slinivkou!

Problémy se slinivkou a ledvinami mohou být skutečně nebezpečné. Není radno podceňovat preventivní prohlídky!
31. července 2014 | 06:00

Co se týče prevence proti rakovině, dáváme si na sebe čím dál tím větší pozor. Chodíme na pravidelné prohlídky, nebo se alespoň doma kontrolujeme sami, často si ale neuvědomujeme, že existují jiné choroby ohrožující náš život. Například prevenci proti onemocnění ledvin a slinivky podceňujeme zcela zásadně. 

Každý druhý Čech má zdravotní problém se slinivkou, nebo ledvinami. Takové je resumé preventivního programu Zdraví národa. Tentokrát byl zaměřen na orgány, které bývají z prevenčního hlediska často podceňovány. Ačkoliv v průzkumu dopadly hůře ženy, než muži, rizikovou skupinou jsou celkově lidé nad padesát let, bez rozdílu pohlaví.

Problémem je, že pacienti nemají o možných rizicích takové povědomí a navíc na sobě potíže často nepozorují. „Je potřeba zdůraznit, že podobně jako u jiných vnitřních orgánů počátek onemocnění ledvin či slinivky nebolí a lidé jej tak vůbec nemusí zjistit," varuje lékař Aleš Ducháček, praktický lékař společnosti synlab.

Nechte si zkontrolovat „filtry"
Polovina Čechů má problémy s ledvinami či slinivkou, málokdo na to však přijde včas.
Autor: Shutterstock.com

Slinivka břišní i ledviny přitom slouží v našem těle jako životně důležité „filtry“. Slinivka totiž napomáhá trávení a podílí se na metabolismu cukrů, ledviny zase čistí krev od škodlivých látek, které se v ní hromadí. Tyto škodlivé látky jsou vylučovány v moči, čímž vlastně regulují množství vody v těle. Stejně tak, jako lidé nechávají čistit filtry v autech, neměli by zapomínat ani na ty své, živé.

Nejzávažnějšími nemocemi, které nás ve spojení s těmito orgány mohou postihnout, jsou rakovina ledvin, nebo jejich selhání. V posledních letech se bohužel nádorové onemocnění ledvin rozšiřuje. Ohroženější jsou v tomto případě muži po čtyřicítce. Navíc pacient často zjistí, že něco není v pořádku většinou až ve chvíli, kdy mu ledviny selžou. Nejčastější léčbou je dialýza, která supluje funkci těchto orgánů. 

Cukrovku odhalíte přes slinivku
Pozor na vadné šarže inzulinového pera! Je v něm příliš moc účinné látky!
Autor: profimedia.cz

Se slinivkou břišní je kromě jejího zánětu, neboli pankreatitidy, spojena i všeobecně diskutovanější nemoc, a to sice diabetes. „Více než u 15 % vyšetřených se potvrdila glukóza v krvi mimo referenční mez," komentuje Ducháček výsledky průzkumu v rámci Zdraví národa. To sice nemusí znamenat vážné riziko ohrožení cukrovkou, ale pacient by měl ihned vyhledat svého obvodního lékaře a svůj zdravotní stav s ním konzultovat.

Zánět bývá způsoben špatným životním stylem, který jde ruku v ruce s pitím alkoholu. Ten oslabuje funkci slinivky, která následně produkuje méně trávicích enzymů a inzulínu. Projevuje se nechutenstvím, hubnutím, celkovou apatií, potížích při jídle. Klasický zánět se léčí v domácím prostředí analgetiky, podáváním vitamínů a enzymů. Při chronickém zánětu musí člověk držet diety, přísný alkoholový půst a dodržovat léčbu. Při její porušení hrozí i smrt pacienta.

Příčinou problémů se slinivkou nebo ledvinami může být i nezdravá strava.
Autor: Shutterstock.com

Prevence je jednoduchá

Při vyšetření v rámci akce Zdraví národa lékaři uvedli, že nejčastějšími problémy jsou vyšší hladina kreatinu v krvi, kyseliny močové v krvi a močoviny v krvi. Změna hodnot vždy indikuje, že je něco v nepořádku s ledvinami, nebo slinivkou. Bohužel člověk to sám na sobě nepozoruje, proto by neměl podceňovat prevence a chodit pravidelně na vyšetření vnitřních orgánů. 

Prevence proti výše zmíněným nemocem je přitom jednoduchá a stejná, jako o většiny jiných. Nemít nadváhu, nekouřit, nepít příliš alkoholu, naopak mít dostatečný přísun tekutin a hlídat si krevní tlak. A samozřejmě chodit na pravidelné prohlídky k lékaři.