Rodney Bilton, profesor liverpoolské univerzity, strávil 15 let svého profesního života výzkumem, jaké potraviny konzumovat, aby měly vliv nejen na vaši linii, ale současně také na zdraví vašeho organismu. K jakým závěrům dospěl?
Jezte nezralé banány
Zelené banány, podobně jako celozrnná mouka, syrové brambory nebo zelenina, obsahují velké množství rezistentního škrobu. O tom se v poslední době mluví jako o novém typu vlákniny, protože má schopnost unikat trávení v tenkém střevě a rovnou vstupuje do střeva tlustého. Má tak pozitivní vliv na činnost vylučovacího traktu, také proto, že je živnou půdou pro střevní bakterie a snižuje střevní PH.
Konkrétně to znamená, že výrazně napomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, ve kterém si Česká republika neustále drží své smutné prvenství. Kromě toho také potraviny s vysokým obsahem rezistentních škrobů snižují hladinu cukru v krvi, a proto jsou vhodné při léčbě obezity, nadváhy a cukrovky druhého typu.
Naprostou superpotravinou jsou pak v tomto ohledu nezralé banány. Platí zde jednoduché pravidlo: čím zelenější banán je, tím vyšší množství rezistentního škrobu obsahuje. A zatímco v západním světě běžně zkonzumujeme mezi třemi a sedmi gramy rezistentního škrobu, ideální objem pro správnou činnost vylučovacího ústrojí je rovných dvacet gramů. Máme tedy co dohánět.Skoncujte s bramborovou kaší
Snížit příjem cukru, aby se v organismu neukládal v podobě tuku, je jedním ze základních dietologických pravidel. Zatímco vyloučit slazené nápoje, cukrovinky a jiné potraviny, zjevně obsahující vysoké množství cukru, je naprostou samozřejmostí, méně známý je fakt, že nezáleží pouze na tom, jaké potraviny konzumujeme, ale také na způsobu jejich přípravy.
Například o 25 procent více cukru do sebe dostanete v momentě, kdy se rozhodnete dát si místo vařených brambor brambory šťouchané. Brambory totiž obsahují velká zrnka škrobu. S každou úpravou pak u určitého množství těchto zrnek dochází k narušení membrány, která je obklopuje a takto uvolněný škrob se změní na cukr. Čím větší úpravou pak brambory prochází, tím více cukru z nich konzumujete.Stejné pravidlo pak platí i v případě ovoce. Sníte-li jablko celé, hladina vašeho krevního cukru se zvýší podstatně méně, než kdybyste si jej dali ve formě jablečného pyré. Naprostým zabijákem je pak v tomto ohledu jablečný fresh.
V neposlední řadě záleží také na množství vody, ve kterém potraviny vaříte. Na čím menší kousky brambory nakrájíte a čím více vody do sebe během vaření absorbují, tím snazší je jejich trávení a tím více vám zvýší hladinu krevního cukru. Jednoduše řečeno je nejvhodnější formou úpravy brambor je jejich pečení, nebo vaření ve slupce v malém množství vody. Bolí vás záda? Pijte vodu
Je to neuvěřitelné, ale až 75% celkové populace západního světa trpí chronickou dehydratací. Nedostatek vody v organismu pak nemá vliv jen na to, že nemůžete zhubnout, ale také na bolesti vašich zad. Nejnovější vědecké studie pak prokázaly, že budete-li pravidelně pít alespoň tři litry vody denně, sníží se bolesti vašich zad a kloubů až o 80%.
Kromě toho, i poměrně slabá dehydratace organismu zpomaluje metabolismus až o celé tři procenta. Toužíte-li zhubnout, půjde to tak pouze v případě, že budete pít dostatečné množství vody. Když navíc vypijete sklenici vody bezprostředně před tím, než jdete spát, tělo přes noc nezaznamená naprosto žádné pocity hladu a snadněji tak spaluje kalorie.
Pořád vám tyto důvody nestačí? Pak vězte, že dodržování pitného režimu v podobě tří litrů vody denně může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 92 procent. Podle stejných lékařských studií pak o 49 procent snižuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře a o celých 80 procent riziko vzniku rakoviny prsu.