Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pitný režim dětí v horku: Hodně vody škodí!

Nejlepší je, když se dítě na žízeň naučí pít vodu. Ale nemusí se to s ní přehánět.
19. července 2014 | 06:00

Ačkoli se několik uplynulých let mluvilo o tom, že dospělí i děti by měli denně vypít několik litrů vody, teď lékaři od podobných doporučení ustupují. Ukazuje se totiž, že příliš velké množství tekutin také zdraví úplně nesvědčí. A že je zbytečné stresovat rodiče tím, že pokud nedokážou do svého potomka denně dostat tři litry vody, je něco špatně. 

Patříte k těm, kteří i na krátkou procházku vyráží s lahví vody nebo naopak pijete tehdy, když máte žízeň, případně jen po jídle, a stejně to učíte i svoje děti?  Ani jedno se nedá doporučit, ideál je někde uprostřed.  Nemá smysl potomky nalévat pitím od rána do večera, i když samozřejmě nestačí ani to, když se trochu napijí po jídle.

 

Z upíjení se může stát zlozvyk, který zatěžuje ledviny

 

Poslední dobou se mělo za to, že čím více toho člověk za den vypije, tím lépe – jenže pro mnoho lidí se z toho stal zlozvyk, kdy upíjejí vodu tak trochu z nudy. A věří, že stejně tak by to měly dělat i jejich děti. „Dětská doktorka nám řekla, že i batole musí vypít denně nejméně dva litry tekutin a že mléko se do toho nepočítá. Takže jsme se dceru snažili horem dolem přesvědčovat, aby vypila během dne dva litry vody. Když nechtěla, ustoupili jsme a dostává vodu se šťávou nebo ochucenou vodu z obchodu,“ líčí Zuzana, maminka tříleté holčičky.

 

Autor: shutterstock
Ta se dneska svého pití dožaduje skoro neustále a v noci se tak kvůli tomu neobejde bez plenky, protože až do rána bez WC nevydrží, sama se ovšem neprobudí. A co víc, mokré pyžamko není to nejhorší – pokud dítě pije zbytečně hodně, může to zatěžovat jeho ledviny. Nemluvě o tom, že cukr v pití zase škodí zubní sklovině, přičemž kazy na mléčných zubech většinou ohrožují i zuby trvalé.

 

Mnozí lékaři proto rodičům to, aby se do dětí snažili dostat několik litrů tekutin denně, rozmlouvají, protože to považují za zbytečné. Ukazuje se totiž, že v případě kojenců, batolat a nakonec i předškoláků je mezi zdroje tekutin vhodné počítat nejen mléko, ale i polévku či třeba meloun. A klidně i tekutější přesnídávku.

 

Autor: Shutterstock.com
Není potřeba, aby do sebe dítě denně dostalo láhev vody

 

Pokud chtějí rodiče přesto vědět, kolik by mělo dítě vypít, mohou se řídit jeho váhou. U dětí s váhou do deseti kil platí, že by mělo denně vypít jeden decilitr tekutin na každé kilo váhy  - desetikilové, zhruba roční dítě, by tak mělo přijmout litr tekutin denně. Později se s každým kilem navíc připočítává půl deci tekutin na den, celkem by tak mělo třeba dvacetikilové dítě přijmout za den jeden a půl litru tekutin. U každého kila nad dvacet se připočítává dokonce už jen 0,2 deci tekutin, čtyřicetikilové dítě tak vystačí s 1,9 litry tekutin denně.  Pokud má dítě například k snídani mléko nebo čaj, k obědu polévku a k odpolední svačině meloun, je jasné, že na samotné pití nemusí zbýt více než například tři čtvrtě litru vody nebo čaje.

 

Mezi lidmi jsou navíc velké individuální rozdíly, což platí i pro děti, a někdo vypije sám od sebe víc, zatímco jinému stačí méně, aniž by to ohrozilo jeho zdraví. Rozhodně tak není pravda, že dítě musí denně vypít nejméně jeden a půl litrovou láhev vody. „V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin však může dojít i k onemocněním ledvin a celkovému kolapsu organismu," říká nutriční terapeutka Dana Růžičková.

 

Výjimkou samozřejmě jsou extrémně horké dny, kdy je na místě i zdánlivě přehnané množství tekutin v podobě několika litrů vody. Nejlepším ukazatelem toho, zda dítě dost pije, beztak nejsou žádné tabulky a odměrky s pitím, ale fakt, že potomek dostatečně močí a že jeho moč není tmavá, nýbrž čirá a světlá.