Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úplněk a jeho vliv na lidi. Opravdu z něj blázní?

Opravdu má na lidi úplněk takovou moc?
15. dubna 2014 | 06:00

Vliv úplňku na člověka fascinuje již od pradávna kde koho. Magická síla, která budí vlkodlaky a nutí je ke krvelačným vraždám. Jsou lidé, kteří věří, že právě v tento den se děje mnohem více nehod, vzrůstá kriminalita a sebevraždy. Lidi zkrátka pod vlivem úplňku šílí, ale je to opravdu tak?


Pokud se zeptáte policistů nebo personálu v nemocnicích, někteří by odpřísáhli, že v noci, kdy je úplněk, je na těchto místech mnohem větší šrumec. Ovšem je také možné, že si díky tomu, co se o úplňku říká, všech těchhle věcí lidé všímají mnohem více a proto se jim zdá, že je to vlivem úplňku.

Vědci zkoumali mnohokrát vliv úplňku na lidské chování ve všech možných sférách. Například měřili kvalitu spánku během úplňku. Ukázalo se, že je až o patnáct procent nižší než v jiných dnech. Je tu jen jeden háček, celý pokus totiž probíhal jen na 33 lidech a to není úplně adekvátní k tomu, aby se udělal opravdu optimální výsledek. Přiznávali to i sami autoři pokusu.

Úplněk na každého působí úplně jinak.
Autor: Profimedia.cz

Jiní vědci zkoumali výsledky z 37 studií, které byly na základě zkoumání vlivu úplňku vytvořeny, a na jejich základě se zjistilo, že není důkaz, že by se za úplňku dělo více sebevražd, nehod jakéhokoli druhu nebo že by se zhoršovaly stavy psychicky nemocných lidí.

Někdo tvrdí, že úplněk ovlivňuje jen některé lidi. Jiní tvrdí, že úplněk na nás působí stejně tak jako na příliv a odliv, že působí na vodu v našem těle. Tím způsobem by ale stejně tak, jako úplněk působilo novolunní. Teorií je spousta, ale většina nepodložených. Stále se najdou lidé, které nikdo nepřesvědčí o tom, že na nás úplněk nemá vliv. Vědci budou evidentně zkoumat tento fenomén dál, ještě se uvidí, na co přijdou.