Zdraví škodlivá éčka: Na obalech se skrývají pod "neškodnými" názvy
Prodlužují dobu trvanlivosti, upravují a zvýrazňují chuť i barvu potravin. Jsou mezi nimi jak látky neškodné, či prospívající zdraví, tak bohužel i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat vážné zdravotní obtíže. A před těmi je třeba mít se na pozoru! Přinášíme vám seznam těch nejdůležitějších.
- Aditiva neboli přídatné látky se dnes přidávají vlastně do všech průmyslově vyráběných potravin. Často jde o levnější náhražky některých původních složek, není proto divu, že jsou mezi výrobci tak populární. Úplný seznam "éček" obsažených ve výrobku sice musí být uveden na obalu, jenže málokterému spotřebiteli je po jeho přečtení jasné, jaké chemikálie vlastně konzumací do těla dostane.
Co se skrývá po tajuplnými názvy?
"Například tolik oblíbený Aspartam byl původně vyvinut jako bojová neurotoxická látka. Měl ovlivňovat myšlení nepřítele na bojišti a v zázemí měl být roznášen kontaminovanou vodou. Výzkumy napovídají, že aspartam může poškodit organizmus, způsobit cukrovku, rakovinné bujení, a dokonce i obezitu, takže na redukci váhy by neměl být používán," říká prof. RNDr. Anny Strunecké DrSc., autorka bestseleru Doba jedová.
Je pravdou, že v poslední době se sice začalo povědomí lidí o škodlivých "éčkách" zlepšovat. Zákazníci v zájmu ochrany vlastního zdraví a života už často obaly čtou, kontrolují složení potravin a dávají si pozor na aditiva se špatnou pověstí. Tedy ta s číslem kódu vyšším jak 900. Výrobci proto hbitě zareagovali. Na výrobcích místo číslic uvádějí nic neříkající celé názvy. My vám pomůžeme se v nich zorientovat. Těm v níže uvedeném seznamu se pro příště raději vyhněte!
- Tahle látka patří mezi oblíbené konzervanty. Působí proti šíření plísní a bakterií v potravinách. Zvyšuje jejich trvanlivost. Jenže působením kyseliny askorbinové se může přetvořit na rakovinotvorný benzol.
Kyselina benzoová - E210
U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin).
L-glutaman sodný - E621
24.2. - Tereza Vandrovcová: Co: Restované sojové plátky na sladko, čínské smažené nudle a čerstvá zelenina. Kde: Loving Hut, Londýnská, Praha 2. Za kolik: 69 Kč. Hodnocení: 10. Celkový dojem: Využila jsem nabídku samoobslužného bufetu. Nudle s cibulí a tenkými křupavými proužky mrkve byly dobře osmažené i ochucené. Dále jsem zvolila dvě varianty restovaných plátků, jednou s ananasem a pomerančem, podruhé s cibulí a mrkví, oboje příjemně sladko-slané. Vše doplněno brokolicí zachávající svou křupavost, barvu i vitamíny a další čerstvou zeleninou. Lahodné jídlo, bezkonkurenční cena, příjemná obsluha, takže bez zaváhání dávám 10 bodů.Autor: Tereza VandrovcováPříznaky po požití jídla s glutamanem: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot, byly popsány jako "syndrom čínské restaurace". Dále se zjistilo, že potlačuje hormony ovlivňující spalování tuků, a tím vyvolává obezitu. Některé studie poukázaly na možnou souvislost požití glutamanu s Alzheimerovou nemocí a s cukrovkou. Byly popsány změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost. Dále neurodegenerace, epileptické záchvaty, chronická bolest, autismus, ischemie mozku, Byla zjištěna snížená plodnost u obou pohlaví. Bylo pozorováno zhoršení astmatu a migrén a nově vyvolané astmatické stavy u zdravých osob, které jedly potraviny s glutamanem. Mohou být poškozeni i lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti, lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou).
Aspartam - E951
Aspartam se skrývá ve sladidlech pod různými názvy...Autor: Profimedia.cz, scomPoprvé byl schválen v roce 1974 a už v tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku, zejména šlo o souvislost se vznikem rakoviny mozku. Aspartam snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Pozor by si měli dávat lidé citliví na tuto látku - nežádoucí účinky, které u nich po konzumaci vyvolává, jsou závratě, bolení hlavy, vyrážky a u dětí poruchy chování. Navíc také obsahuje aminokyselinu fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií.
Dusitan sodný - E250
Mnohé salámy obsahují »éčka«, která vašemu zdraví zrovna nepřidajíAutor: profimedia.czPřímá škodlivost dusitanů na lidské zdraví zatím nebyla prokázána. Konzumace většího množství ale může vést k problémům jako jsou např. bolesti břicha, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a závratě.
V kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) však dusitany tvoří silné rakovinotvorné látky (nitrosaminy). Ty vznikají třeba při smažení uzenin za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku. V zemích, ve kterých se konzumuje větší počet uzených ryb, které nitrosaminy obsahují, byl zjištěn zvýšený výskyt rakoviny hltanu.
Cyklamáty - E952
Stévie je zdravá varinta cukru. Už jste o ní slyšeli?Autor: Profimedia.czV těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Existuje domněnka, že cyklamáty sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.
Kyselina boritá - E284
jogurtAutor: Profimedia.czI přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. V České republice naštěstí nebyla z důvodu projevů nežádoucích účinků dříve jako přídatná látka povolena, nyní je možné ji přidávat do kaviáru.
Amarant - E123 ( Cl potravinářská červeň 9 )
Košíčky s vanilkovým pudinkemAutor: Radka BuriánkováExistuje podezření, že látka je při vyšších koncentracích karcinogenní. Může také způsobit poruchu plodnosti, poškodit ledviny a játra, vyvolávat horečky, astma či hyperaktivitu.V řade zemí včetně USA je zakázána a EU se v posledních letech snaží omezit její používání.
Bifenyl - E230
Citrusy před konzumací vždy pečlivě omyjte horkou vodou. A to i v případě, že z nich budete lisovat jen šťávu.Autor: profimedia.czTato škodlivá látka může vyvolat nežádoucí alergické reakce zejména u citlivých osob. Mezi příznaky patří podráždění nosu nebo očí, zvracení, nevolnosti, apod. V kombinaci s dalšími přídatnými látkami - např. E231 a E232 může vyvolat rakovinotvorné účinky. Studie na zvířatech prokázaly poškození ledvin a jater.
Brilantní modř FCF - E133 ( Cl potravinářská modř 2 )
Oddejte se chladivé slasti!Autor: Shutterstock.comNa pozoru by se měli mít zejména lidé citliví na aspirin. Brilantní modř může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce. Studie prováděné na krysách zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě injekčního vpichu nebo po požití. A byly zaznamenány i případy toxické povahy barviva na pacientech - v případech, kdy mělo barvivo posloužit k diagnostice aspiračních funkcí pacientů, bylo objeveno, že zabarvuje moč, fekálie i pokožku. S tím byly spojené i negativní účinky jako pokles krevního tlaku, vznik metabolické acidózy nebo smrt.
Hněď HT - E155 ( CI potravinářská hněď 3 )
Domácí nutela je plná oříšků.Autor: Shutterstock.comMůže způsobit alergické reakce, zejména lidem trpícím astmatem nebo těm, kteří jsou citliví na aspirin. Může také způsobit nebo zhoršit citlivost kůže. Jeho konzumace není vhodná pro děti, protože v kombinaci s benzoany může způsobovat dětskou hyperaktivitu.
V ČR je naštěstí jeho použití značně omezeno, smí se používat pouze k barvení rybích výrobků z korýšů. V USA je úplně zakázané.
Zdroj: emulgatory.cz